Hosting begrippen lijst

Veel voorkomende begrippen

.htaccess

.htaccess is het bestand van waaruit toegang verleent wordt om bepaalde bestanden of mappen uit te lezen. Daarnaast kun je er ook URL rewrites en redirects mee uitvoeren.

A record

Het A record is een DNS entry die een domeinnaam of subdomein doorverwijst naar een IP-adres.

AAAA record

Het AAAA record is een DNS entry die een domeinnaam of subdomein doorverwijst naar een ipv6 IP-adres.

Apache web server

Het besturingssysteem van verreweg de meeste webservers.

Auto responder

Een tool die automatisch een e-mail reactie verstuurd zodra er een e-mail bericht binnenkomt op het e-mailadres waar de autoresponder op is ingesteld.

Backup

Een kopie van de website, bestanden en database die gebruikt kan worden om de website te herstellen naar een eerdere versie.

Bandwidth (bandbreedte)

De hoeveelheid data die vanaf de server gedownload kan worden, meestal uitgedrukt in gigabytes

Browser

De applicatie waarmee je het internet bezoekt (Google Chrome, Safari, Firefox, Edge etc.). Vertaald de website code naar een leesbare website.

Cache

Het geheugen van een server of computer van waaruit bestanden vele male sneller ingeladen kunnen worden dan wanneer deze vanaf de harde schijf zouden moeten komen.

Catch-all e-mail

Een instelling waarmee alle e-mail die binnenkomt op een domeinnaam doorgestuurd kan worden naar een bepaald e-mailadres.

CMS

Content Management Systeem. Bijvoorbeeld WordPress, Magento of Drupal. Maakt het gemakkelijk om de website te beheren zonder code aanpassingen door te voeren.

CNAME

Een DNS record die gebruikt wordt om een bepaald record de waarde van een ander record mee te geven. Een soort DNS redirect dus.

Cookies

Een bestand die door een website in de browser geplaatst kan worden om bijvoorbeeld bij te houden of de bezoeker is ingelogt.

cPanel

Het beheerpaneel van een webserver met vele opties die het beheer van je data vergemakkelijkt.

CPU

Central Processing Unit, de chip die de berekeningen van een server uitvoert. Een snelle CPU zorgt ervoor dat er meer data per seconde verwerkt kan worden.

Cron jobs

Een tool waarmee je bepaalde acties kunt inplannen. Wordt vaak gebruikt voor het automatisch importeren van productfeeds welke geregeld updaten.

Database

Een tool waar informatie in opgeslagen kan worden, veelal op basis van MySQL. Zonder database zou iedere wijziging in de website middels de website code moeten gebeuren.

Datacenter

Een bedrijf wat het beheer van servers verzorgt. Veelal geplaatst op een locatie dicht bij de internet kabels om zo maximale snelheid te kunnen leveren.

DDoS (Distributed Denial of Service)

Een malware aanval waarbij veel computers tegelijk een bepaald IP-adres bezoeken waardoor de server het aantal verzoeken niet meer aan kan en de website op slot gooit.

Dedicated IP

Een apart IP-adres voor het hostingaccount waarmee je bijvoorbeeld hoger kunt scoren in de zoekmachines van een bepaald land.

Dedicated server

Een eigen server waar je website op draait, in tegenstelling tot een shared server waar meerdere websites op gehost worden.

DKIM (DomainKeys Identified Mail)

Een e-mail authenticatie methode die e-mail spoofing tegen gaat. Een goede oplossing om spam te voorkomen.

Domeinnaam

Een gemakkelijk te onthouden naam die doorstuurt naar een bepaald IP-adres.

Domein alias

Een tool binnen cPanel waarmee je een extra domeinnaam kunt toevoegen om die te verwijzen naar een andere locatie binnen het account. Veel gebruikt bij meertalige websites die meerdere extenties gebruiken.

Domein addon

Een tool binnen cPanel waarmee je een extra domeinnaam kunt toevoegen.

Domein privacy

Hiermee kun je je eigen gegevens verbergen uit het registry.

Domein registrar

De overkoepelende organisaties welke het registreren en beheren van domeinnamen in beheer hebben. Bijvoorbeeld ICANN of SIDN.

DNS (Domain Name System)

Het systeem waarmee domeinnamen omgezet worden naar IP-adressen.

Firewall

De bescherming op de server die ongeauthoriseerde toegang tegenhoud en detecteerd wanneer er verdachte acties worden uitgevoerd.

FTP (File Transfer Protocol)

Het protocol waarmee bestanden op de server benaderd kunnen worden. Voor toegang is een FTP Client zoals Filezilla nodig.

Google G Suite

De volledige online Google toolset. Kan ook gebruikt worden om e-mailadressen van een eigen domeinnaam te openen in een GMail omgeving.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)

HTTP is het onderliggende protocol wat wordt gebruikt om aan te geven welke acties browsers en servers moeten nemen op een bepaald commando.

HTTPS

Hetzelfde als HTTP, maar dan beveiligd door middel van een SSL certificaat.

HTML (Hypertext Markup Language)

De frontend taal van het internet die ervoor zorgt dat code visueel weergeven kan worden in de browser

ICANN

De overkoepelende domein registrar die alle .com domeinnamen in beheer heeft. Zij zorgen er ook voor dat alle contacten en houders achter de domeinnamen actueel blijven door middel van verificatie e-mails.

IMAP (Internet Message Access Protocol)

Een standaard email protocol dat berichten op de webserver opslaat, maar gebruikers toegang geeft om deze lokaal te bewerken alsof ze op hun eigen computer staan.

Installatron

Een toolset die het gemakkelijk maakt om een groot aantal opensource CMS systemen te installeren met een druk op de knop. Ook handig voor het maken van backup of kopieën.

IP-adres

Het internet adres van een website. Wordt vaak gemaskeerd door een makkelijker te onthouden domeinnaam.

JavaScript

Een frontend programmeertaal die veel wordt gebruikt om vloeiende animaties mee te maken.

Linux

Een zeer uitgebreid opensource operating system dat op vrijwel iedere webserver wordt gebruikt. Kan ook gebruikt worden ter vervanging van Windows op een reguliere computer.

LiteSpeed Server

Een razendsnelle webserver operating system die bestanden razendsnel kan uitladen.

LiteSpeed Cache

De caching oplossing voor LiteSpeed servers. Vele malen sneller dan vergelijkbare oplossingen van andere operating systems.

Logs

Het bestand of de plek waar alle acties die op de server uitgevoerd worden worden opgeslagen. Handig in het geval van een error om te achterhalen waar het precies vandaan komt.

Malware

Bestanden die ongeauthoriseerde toegang verlenen tot een website. Veelal word het gebruik voor het versturen van spam, of om een backdoor te creëeren voor het uitvoeren van een DDOS aanval.

Managed hosting

Een hosting oplossing waarbij veel voorkomende taken op bijvoorbeeld het gebied van beveiliging, onderhoud en updates uit handen worden genomen door de hosting provider.

MX Record

Een DNS record die aangeeft waar de e-mail aflevering plaats moet vinden. Kan zowel lokaal als naar een externe locatie verwijzen.

MySQL

Het meest gebruikte database protocol. Wordt gebruikt op verreweg de meeste webservers voor het veilig opslaan van informatie.

NVMe

Een nieuw type opslag dat ongeveer 7 maal sneller werkt ten opzichte van SSD opslag, en tot 40 keer sneller dan reguliere harde schijven.

Microsoft Microsoft 365

Alle Microsoft Microsoft tools in de cloud. Kan ook gebruikt worden om e-mail van de eigen domeinnaam te ontvangen in de Microsoft omgeving.

PHP

De programmeertaal van het web. Kan connecties maken met databases en gebruikt worden voor het versturen van e-mail.

PHPmyAdmin

Een tool om databases te beheren. Standaard inbegrepen bij onder andere cPanel, DirectAdmin en Plesk.

POP (Post Microsoft Protocol)

Een standaard e-mail protocol waarbij e-mail afgeleverd wordt op de computer van de eindgebruiker. Wanneer je op een bepaald apparaat een e-mail opent zal deze niet meer in te zien zijn op een ander apparaat. Hierdoor is IMAP over het algemeen een betere oplossing.

Redirect

Een doorverwijzing van een domeinnaam naar een andere domeinnaam. Kan ook gebruikt worden op bestandsniveau.

Reseller hosting

Een groot hostingaccount die na afname doorverkocht kan worden aan eigen klanten zonder dat die weet hebben van de reseller configuratie. Veel gebruikt door marketing bedrijven die zelf hosting aan hun klanten willen aanbieden.

sFTP

De beveiligde versie van FTP.

Shared hosting

Hosting waarbij meerdere websites op één server geplaatst worden. Vaak vele malen goedkoper dan dedicated hosting of een VPS.

Spam

Automatisch verstuurde reclame berichten die over het algemeen door malware worden verspreid.

SPF record (Sender Policy Framework)

Een DNS record dat controleert of e-mail vanuit naam van een bepaalde domeinnaam verzonden mag worden. Wanneer dit incorrect staat ingesteld zal de e-mail als SPAM worden gemarkeerd.

SSH

Een protocol om bestanden mee te beheren en terminal commando’s mee uit te voeren. Zeer geschikt voor het beheren van een server.

SSL (Secure Sockets Layer)

De beveiligde verbinding tussen een browser en een webserver. Met behulp van een SSL certificaat maak je het onmogelijk voor mensen om data van buitenaf uit te lezen.

Subdomein

Een voorvoegsel voor een domeinnaam waar bijvoorbeeld een andere website op geïnstalleerd kan worden.

Top-level domain

De benaming voor domeinnamen zoals .com, .nl of .net.

TTL (Time To Live)

Dit is een waarde die meegegeven word aan een DNS record om aan te geven wanneer deze ge-update dient te worden. Wanneer de TTL op 300 staat zal iedere 5 minuten doorgegeven worden aan de DNS servers dat dit record aangepast is.

Uptime

De benaming voor de periode waarin een server online is. Wanneer de uptime 99,9% is betekend dit dat de server vrijwel altijd beschikbaar is om te bezoeken. Erg belangrijk in de hosting wereld!

Webmail

De web omgeving van waaruit e-mail uitgelezen en verzonden kan worden. Dit vereist geen lokale instellingen en werkt altijd zolang de server online is.

WHOIS

Spreek uit als Who Is. Dit is een internet service die informatie over de domeinnaam weergeeft. Denk hierbij aan contact informatie van de eigenaar, of welke nameservers gebruikt worden.

WordPress

Het meest gebruikte content management systeem ter wereld. Zeer makkelijk in gebruik en biedt tal van opties voor uitbreiding en aanpassingen. Ook geschikt voor het bouwen van een webshop of andere applicaties.

Phishing

Een type malware aanval waarmee geprobeerd word gegevens te achterhalen door je te laten inloggen op een website die erg veel op een bestaande website lijkt. Word meestal uitgevoerd per e-mail.

Modsecurity

De serverbeveiliging van cPanel die verdachte acties detecteert. Een soort firewall voor acties binnen de server zelf.

Laadtijd

De tijd die een website nodig heeft om volledig in beeld te komen. Een snelle laadtijd biedt een betere klantbeleving en zorgt voor hogere resultaten in de zoekmachines.

Mollie

Nederlandse betaalprovider die onder meer iDeal, credit card en overschrijvingen aanbiedt. Uitstekende koppelingen met WooCommerce en vele andere WordPress plugins.

MailPro

De transactionele e-mail server van Hoasted. Uitermate geschikt voor het versturen van nieuwsbrieven in groot volume. E-mails worden direct verzonden wat bij webshop verificatie mails tot een hogere conversie leid.

Infinite Cache

De oplossing om pagina’s automatisch in de cache te plaatsen op basis van de sitemap van jouw website. Na installatie geen omkijken meer naar.

TTFB (Time to first byte)

De tijd die de server erover doet om de eerste byte van de website uit te serveren. Hoe lager de TTFB hoe sneller de website, en hoe beter de gebruikerservaring is.

WP-CLI (WordPress Command Line Interface)

De commandline interface van WordPress waarmee je bepaalde acties zoals het maken van database backups, aanmaken van users, uitschakelen van bepaalde plugin etc, razendsnel kunt uitvoeren.

SERP (Search Engine Result Pages) / Zoekmachine resultaten

De lijst met zoekresultaten van de zoekmachines. Het doel is natuurlijk om hier zo hoog mogelijk te scoren om zoveel mogelijk mensen naar je website te krijgen.

SEO (Search Engine Optimization) / Zoekmachine optimalisatie

Het optimaliseren van je website en marketing strategie om hoger te scoren in de zoekresultaten. Is over het algemeen opgedeeld in twee gebieden; Onpage en Offpage.

Onpage SEO

Zoekmachine optimalisatie waar je door middel van je website invloed op kunt uitoefenen door bijvoorbeeld het

Blacklist

Een lijst van geblokkeerde IP-adressen waarvan de toegang tot onze servers ontzegt wordt. Dit gebeurd soms na het uitvoeren van een actie die onze firewall als verdacht aanmerkt.

Bounce rate

De term die gebruikt wordt om de hoeveelheid e-mails die niet correct afgeleverd kunnen worden aan te geven. Meestal komt dit door incorrecte configuratie.

SpamExperts

Imunify360Onze interne firewall die malware en ander verdacht gedrag detecteert en toegang blokkeerd wanneer er verdachte acties uitgevoerd worden.

Sitemap

Een overzicht van pagina’s binnen een website die gebruikt wordt door zoekmachines om vlug alle pagina’s te kunnen bezoeken en indexeren.

Google Console / Webmaster Tools

De tool van Google die je kunt verbinden met je website om er voor te zorgen dat je website correct ge-indexeerd wordt. Met behulp van deze tool kun je uitgebreide statistieken inzien en keuzes maken voor nieuwe keywords waarop je website kan gaan scoren.

DNS validatie

Validatie van een domeinnaam via de DNS. Kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het installeren van een SSL certificaat wanneer de nameservers nog niet naar onze servers verwijzen.

Quota

De maximaal te gebruiken resources binnen jouw pakket zoals de diskruimte, het geheugen of de bandbreedte.

Gzip

Een manier om bestanden te comprimeren tot een enkel bestand die vele malen minder disk ruimte in beslag neemt dan alle losse bestanden samen. Wordt vaak gebruikt tijdens verhuizen, of voor het optimaliseren van bestanden die de browsers vervolgens kan ‘unzippen’. Bij Hoasted gebruiken wij het modernere 'Brotli' protocol in plaats van Gzip.

Hostname

De makkelijk te onthouden naam van een server. Wordt gebruikt zodat je geen IP-adres hoeft te onthouden. Hoasted maakt bijvoorbeeld gebruik van s11xx.myfasthosting.com voor de hosting accounts en hostingsecure.email voor de e-mail server.

Plugins

Stukjes code die kunnen worden toegevoegd aan een systeem (zoals WordPress) die de functionaliteiten uitbreiden. Belangrijk is om deze goed up to date te houden om het risico op malware te verkleinen.

Public Key

De public key is een ‘sleutel’ die in combinatie met een ‘private key’ toegang geeft tot een bepaalde functie. De public key kan zonder problemen gedeeld worden en word bijvoorbeeld gebruikt voor het installeren van een SSL certificaat.

Private Key

De private key is een ‘sleutel’ die in combinatie met een ‘public key’ toegang geeft tot een bepaalde functie. Belangrijk is om deze sleutel niet te delen, aangezien iedereen dan toegang kan krijgen tot die functie (zolang zij de public key ook in bezit hebben).

Script

Een stuk code dat een bepaalde functie uitvoert. WordPress is bijvoorbeeld een samenstelling van verschillende scripts die gezamelijk een systeem vormen.

Self signed certificaat

Een type SSL certificaat die door de server zelf uitgegeven kan worden. Biedt minder beveiliging dan een extern certificaat, maar kan gebruikt worden tijdens het ontwikkelen om alvast een SSL verbinding tot stand te brengen. Geeft de melding ‘onveilig’ in de browser.

Two-Factor Authentication (2FA)

Een extra veilige manier van inloggen die ervoor zorgt dat er een actie vereist is buiten het reguliere wachtwoord om. Dit kan bijvoorbeeld een code zijn die per e-mail toegestuurd wordt, of een QR code die via een mobiele app weergeven wordt.