Wat zijn cron jobs

Een cron job is een geplande taak die een script uitvoert op specifieke tijdsintervallen. Je kunt bijvoorbeeld een script hebben dat bestanden opruimt uit een directory of een bepaalde database update en dat script om de zoveel uur draaien. Dit kan gedaan worden met een cron job, omdat de cron job hetzelfde script uitvoert zo vaak als je wil.

Cron is de naam van het programma dat UNIX gebruikers helpt om (groepen) commands automatisch te draaien op vaste tijdstippen, meestal vanuit een script bestand. Het wordt vooral gebruikt voor system administrator commands. In het algemeen kan het gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Een eenvoudig voorbeeld dat iedereen dagelijks gebruikt is internetverbinding, e-mailbijlagen downloaden, etc.

Met andere woorden, een cron job wordt gebruikt om een geautomatiseerd en gepland proces van repetitieve taken uit te voeren.

Let op: Kennis van de Linux commands is noodzakelijk om cron jobs effectief uit te kunnen voeren.

Cron Job Elements

Meestal bestaan een cron job uit drie delen -

• Het script dat moet worden gestart voor de uitvoering.
  • Het Linux-commando dat het script op een geregelde of repetitieve basis uitvoert.
  • De output van het script.

Specifieke installatie-instructies worden gegeven aan de gebruiker voor het grootste deel van de scripts die een cron job gebruiken. Echter, als je niet zeker bent van de instructies kan contact opnemen met de auteur van het script voor het toevoegen van de cron job je helpen.

Cron Job Beperkingen

Er zijn bepaalde grenzen en beperkingen als het gaat om het draaien van cron jobs. Met bepaalde scripts of commands kan een cron job worden uitgevoerd op verschillende manieren.

• Shared en Reseller – Een cron job kan niet vaker dan één keer per 15 minuten gedraaid worden.
  • VPS en Dedicated Server – Je kunt een cron job draaien zo vaak als nodig is.
  • cURL, GET, en WGET - cURL, GET en Wget worden veel gebruikt in cron jobs en deze zijn standaard ingeschakeld op alle servers. Geen verdere of extra maatregelen zijn nodig om deze functies te activeren. Aanvullende informatie vindt je hier.