Hoe configureer ik een cronjob in cPanel

Een cron job is een geplande taak die een systeem uitvoert op specifieke tijdsintervallen. Het bestaat uit een aantal processen die het systeem uitvoert vanuit een script bestand.

Let op: Als je te vaak een cron draait kan dit resulteren in de degradatie van de performance van de server, dus voorzichtigheid is geboden. 

 1. Log in op je cPanel account.
 2. Navigeer naar Geavanceerd. De Geavanceerd sectie wordt weergegeven

 3. Klik op Cron Jobs.

  De Cron Jobs pagina wordt weergegeven.

  Cron e-mail updaten

 4. Voer het E-mailadres in het tekstveld.
 5. Klik op E-mail bijwerken.

  Een Cron Job toevoegen

  Je kunt nog een cron toevoegen

 6. Selecteer in de Nieuwe Cron Job Toevoegen sectie de gebruikelijke instelling in de drop down lijst.
 7. Voer in of selecteer Minuut, Uur, Dag, Maand en/of Weekdag in de respectievelijke velden. Let op: gebruik het * als de cronjob elke maand, elke dag of elk uur uitgevoerd dient te worden.
 8. Voer het commando in in het Commando tekstveld.
 9. Klik op Nieuwe Cron Job Toevoegen.
 10. De nieuw aangemaakt cron job wordt weergegeven in de Huidige Cron Jobs sectie.

  Huidige Cron Jobs sectie

Let op: Je kunt bestaande cron jobs ook bewerken of verwijderen. Klik op de Aanpassen of Verwijderen knop in de rij van de cron job die je wil bewerken of verwijderen.

Let op 2: Het is belangrijk dat je je cronjobs toegevoegd met een wget. Hieronder een voorbeeld van zo'n cronjob die je in de Comaand regel kunt toevoegen. Vervang het gedeelte tussen de dubbele " tekens door de URL van de cronjob die jouw CMS (WordPress of een andere) nodig heeft:

wget -q -O /dev/null "http://domein.nl/wp-cron.php?import_key=XXXXX&action=processing" >/dev/null 2>&1

Vervang dus enkel de url tussen de dubbele quotes en plaats dit volledige commando in het ‘command’ veld bij het aanmaken van een nieuwe cronjob, zoals onderstaand:

wuXYcclWanukuyIgsgiLIzpTl5rNchyDJ0wYV78BbBx2BY-sVzuAxBj5JgKTbGA998yUg5_9KRbP4L0H4xcHA2bbEoWCEIjmzjuN9kNGKQy911hD1L9IVVUUd_g6H3hrz4DYinHe

Belangrijk: PHP cronjobs

PHP cronjobs triggeren PHP processen, welke zich standaard limiteren tot de PHP memory limit, en niet de limiet van je account. Deze staat standaard op 128mb, om ervoor te zorgen dat niet al het werkgeheugen wordt gebruikt door je cronjob (zie ook PHP settings). Je kunt deze echter aanpassen in het geval dat nodig mocht zijn:

N_2u7FiiOHlaN9jS56sGRG8r9mOFk-sM6LPeWwtmNssXFiXmwFOfHnlB4myFe7d7ZOHGSJ6N9kuHP4VKwd-q1ioR9yxSCqImH0FsQHLtOozJ2SRmEMCeZV99isxqUnlAv_prED4c

Als je direct php wilt uitvoeren in het cron commando, neem dan het volledige pad op: /usr/local/bin/php

Wanneer moet ik een cronjob inplannen

Het is aan te bevelen de cronjob enkele minuten tot uren na middernacht uit te voeren. Als je je cronjob in de nacht van zaterdag op zondag uitvoert, hou dan rekening met zomer- en wintertijd. Bij het ingaan van de zomertijd zullen cronjobs tussen 2 en 3 uur niet worden uitgevoerd, bij het ingaan van de wintertijd worden ze dubbel uitgevoerd tussen 2 en 3 uur.

Voorbeelden van tijden

Minute Hour Day Month
30 4 * * Elke dag om half 5 's nachts
30 4,5 * * Elke dag om half 5 en half 6
0 0 1,15 * Op de 1e en 15e van de maand
*/10 8-16, 22 * * Het commando wordt elke 10 minuten uitgevoerd tussen 8:00u en 16:59u en tussen 22:00u en 22:59u.

Cronjobs monitoren

Mocht je nog meer controle over de cronjobs willen hebben en bijvoorbeeld ook e-mailmeldingen of logs wilt ontvangen over de status hiervan kun je je het best aanmelden voor een externe cron job dienst. Onderstaand een aantal van de meest gebruikte tools hiervoor.


Cronjobs logs

Om ook logs van de laatst gedraaide cronjobs in te zien raden we de tool aan van https://www.easycron.com/. Hiermee kun je precies inzien welke cronjobs draaien, hoe deze zijn uitgevoerd, en kun je notificaties ontvangen wanneer er iets niet goed gaat. 

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.