Hoe configureer ik een cronjob in cPanel

Een cron job is een geplande taak die een systeem uitvoert op specifieke tijdsintervallen. Het bestaat uit een aantal processen die het systeem uitvoert vanuit een script bestand.

Let op: Hoog gebruik van zware cronjobs kan een flinke impact hebben op het resource gebruik in het account. We raden dan ook aan de frequentie van cronjobs relatief laag te houden, of grote processen te verspreiden over langere tijd.


 1. Cronjobs beheren
 2. WordPress cronjobs
 3. Cronjob toevoegen
 4. Cronjob voorbeelden
 5. Wanneer cronjobs inplannen?
 6. Cronjobs debuggen
 7. Externe cronjobs

Cronjobs beheren

De cronjobs voor jouw website zijn te beheren vanuit het cPanel account via onderstaande stappen:

 1. Log in op je cPanel account.
 2. Navigeer naar Geavanceerd > Cronjobs


  cPanel Cron-taken tool


 3. Het scherm met alle cronjob instellingen zal nu in beeld verschijnen


  Cron-taken overzichtsscherm cPanel


WordPress cronjobs

WordPress draait de cronjobs standaard vanuit het wp-cron.php bestand, wat ervoor kan zorgen dat deze op ongewenste momenten draaien. We raden dan ook aan om deze om te zetten naar cPanel cronjobs om zo meer controle over de precieze frequentie te hebben. In onze handleiding vind je meer informatie over hoe je dit kunt omzetten:

WordPress cronjobs verplaatsen naar cPanel


Cronjob toevoegen

Om een nieuwe cronjob toe te voegen kun je onderstaande stappen volgen:


 1. Selecteer in de Nieuwe Cron Job Toevoegen sectie de gebruikelijke instelling in de drop down lijst.
 2. Voer in of selecteer Minuut, Uur, Dag, Maand en/of Weekdag in de respectievelijke velden. Let op: gebruik het * als de cronjob elke maand, elke dag of elk uur uitgevoerd dient te worden.
 3. Voer het commando in in het Commando tekstveld.
 4. Klik op Nieuwe Cron Job Toevoegen.
 5. De nieuw aangemaakt cron job wordt weergegeven in de Huidige Cron Jobs sectie.


Cronjob instellingsscherm

Let op: Je kunt bestaande cron jobs ook bewerken of verwijderen. Klik op de Aanpassen of Verwijderen knop in de rij van de cron job die je wil bewerken of verwijderen.


Cronjob voorbeelden

Afhankelijk van wat je precies wilt uitvoeren zijn er verschillende manieren om de cronjob aan te roepen. Zie onderstaand een aantal voorbeelden:


Cronjob op basis van wget

Wanneer je een bestand wilt aanroepen raden we aan om gebruik te maken van wget. Hieronder een voorbeeld van zo'n cronjob die je in de Command regel kunt toevoegen. Vervang het gedeelte tussen de dubbele " tekens door de URL van de cronjob die jouw CMS (WordPress of een andere) nodig heeft:

wget -q -O /dev/null "https://www.voorbeeld.nl/wp-cron.php?doing_wp_cron" >/dev/null 2>&1

PHP cronjobs

PHP cronjobs triggeren PHP processen, welke zich standaard limiteren tot de PHP memory limit, en niet de limiet van je account. Deze staat standaard op 128mb, om ervoor te zorgen dat niet al het werkgeheugen wordt gebruikt door je cronjob. Je kunt deze echter via de PHP instellingen aanpassen mocht dat noodzakelijk zijn


Als je direct php wilt uitvoeren in het cron commando, neem dan het volledige pad op:

/usr/local/bin/php

WP-CLI cronjobs

WordPress heeft een handige toolset genaamd WP-CLI, waarmee veel WordPress zaken direct via de command line uitgevoerd kunnen worden. Zie onderstaand een voorbeeld hoe je de expired transients kunt verwijderen middels een WP-CLI cronjob:

/usr/local/bin/ea-php82 /usr/local/bin/wp transient delete --expired --path=/home/cpaneluserhier/public_html

Wanneer moet ik een cronjob inplannen

Het is aan te bevelen de cronjob enkele minuten tot uren na middernacht uit te voeren. Als je je cronjob in de nacht van zaterdag op zondag uitvoert, hou dan rekening met zomer- en wintertijd. Bij het ingaan van de zomertijd zullen cronjobs tussen 2 en 3 uur niet worden uitgevoerd, bij het ingaan van de wintertijd worden ze dubbel uitgevoerd tussen 2 en 3 uur.


Voorbeelden van tijden

Minute Hour Day Month
30 4 * * Elke dag om half 5 's nachts
30 4,5 * * Elke dag om half 5 en half 6
0 0 1,15 * Op de 1e en 15e van de maand
*/10 8-16, 22 * * Het commando wordt elke 10 minuten uitgevoerd tussen 8:00u en 16:59u en tussen 22:00u en 22:59u.

Cronjobs debuggen

Wanneer de cronjobs niet werken zoals je verwacht raden we aan om het commando eerst via de cPanel > Terminal uit te voeren. Mocht het commando daar niet correct werken dan zit het issue in het commando zelf.


E-mail notificaties

Werkt het commando vanuit de terminal? Schakel dan de e-mail notificaties in om meer informatie over de precieze foutmelding te verkrijgen. Zodra de cronjob is afgerond zal dan een mail verzonden worden met een status of eventuele foutmelding die hier uit naar voren is gekomen.


 1. Klik onder het kopje 'Cron e-mail' op de link 'meer'
 2. Vul hier je e-mailadres in en klik op de knop 'e-mail bijwerken'


Cronjob e-mail notificaties toevoegen - cPanel


Externe cronjobs

Mocht je nog meer controle over de cronjobs willen hebben en bijvoorbeeld ook e-mailmeldingen of logs wilt ontvangen over de status hiervan kun je je het best aanmelden voor een externe cron job dienst. Onderstaand een aantal van de meest gebruikte tools hiervoor.


Om ook logs van de laatst gedraaide cronjobs in te zien raden we de tool aan van EasyCron. Hiermee kun je precies inzien welke cronjobs draaien, hoe deze zijn uitgevoerd, en kun je notificaties ontvangen wanneer er iets niet goed gaat. 

Cronjobs logs


Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.