WordPress WP-CLI gebruiken vanaf de command line

Voor ontwikkelaars is er een fantastische tool die je veel werk kan besparen: WP CLI (Command Line Interface). Door in te loggen met SSH kun je hier bij Hoasted gebruik van maken. Het is standaard op alle accounts geïnstalleerd. Het kan gebruikers, berichten, categorieën toevoegen/verwijderen, zoeken en vervangen in de database, wachtwoorden resetten, hulp bieden bij het oplossen van prestatieproblemen en nog veel meer!

Om er gebruik van te maken log je in met SSH (Terminal voor de Mac of Putty voor Windows, of via het cPanel > Geavanceerd > Terminal.

1. Log in op het account via SSH

ssh cpaneluser@domain.com

2. Navigeer naar de locatie van de WordPress installatie, in dit geval ~/public_html/

cd public_html/

Inhoud:

Plugins

Database

Overig

In aparte handleidingen

Plugins

• Lijst van plugins tonen

wp plugin list

Je krijgt dan de lijst, bijvoorbeeld:

• Meerdere plugins in een keer installeren en activeren

wp plugin install litespeed-cache contact-form-7 advanced-custom-fields  --activate

Let erop dat de naam van de plugin exact moet zijn zoals in de plugins URL bij wordpress.org:

Je kunt ook zelf direct zoeken met dit commando:

wp plugin search zoekterm

Bijvoorbeeld:

wp plugin search litespeed

Geeft onder de slug kolom als resultaat litespeed-cache:

• Oudere versie van plugin installeren

wp plugin install advanced-custom-fields --version=5.8.2 --activate

• Betaalde plugin installeren

Je kunt ook direct een betaalde plugin installeren door de zipfile URL te noemen:

wp plugin install https://codecanyon.net/downloads/wp-bakery-pagebuilder-newest.zip --activate

• Plugins deactiveren

Je kunt bepaalde plugins deactiveren door het commando

wp plugin deactivate wordpress-seo

Of in een keer alle plugins (bijvoorbeeld om een compatibiliteitsprobleem op te lossen en de plugins daarna een voor een weer te activeren):

wp plugin deactivate --all

• Plugins updaten

Met het volgende commando kun je een bepaalde plugin updaten:

wp plugin update litespeed-cache

Database

Je kunt heel handig de WP CLI gebruiken voor zaken als het maken van een database dump, of het vervangen van een domeinnaam in de URL.

• Database exporteren en importeren

Voor het exporteren gebruik je:
    wp db export

Voor het importeren plaats je de sql file in de public_html, vervolgens:
    wp db import naam.sql

• Wijzig WordPress URL

Dit is met name handig als je bijvoorbeeld een staging website als live website wilt plaatsen. Gebruik eerst aan het eind van het commando --dry-run:

wp search-replace staging.domein.nl domein.nl --dry-run

indien dat OK lijkt, voer dan uit:

wp search-replace staging.domein.nl domein.nl

of als je een website van http:// naar https:// wilt wijzigen

wp search-replace http://domein.nl https://domein.nl --dry-run

indien dat goed is, dan zonder --dry-run aan het eind:

wp search-replace http://domein.nl https://domein.nl

Wil je de site URL en home wijzigen:

wp option update home 'https://domein.nl'
    wp option update siteurl 'https://domein.nl'

WordPress core herinstalleren

Wil je de WordPress core bestanden opnieuw installeren en overschrijven dan kan dat heel snel met:

wp core download --skip-content --force

Onderhoudsstatus

Je kunt zelf met WP-CLI onderhoud aan- of uitzetten of de onderhoudsstatus tonen:

wp maintenance-mode activate
wp maintenance-mode deactivate
wp maintenance-mode status