Inloggen via de command line / SSH

SSH staat voor Secured Socket Shell en dit network protocol biedt administrators een veilige manier om toegang te krijgen tot een remote computer. (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de opdrachtprompt onder Windows). Het is eigenlijk een set functionaliteiten om het protocol te implementeren. Je krijgt sterkte authenticatie van Secure Shell. Het beveiligt versleutelde datacommunicatie tussen twee computers die verbonden zijn over een onbeveiligd netwerk zoals het Internet.

Dit kan worden gebruikt voor het beheren van systemen en applicaties op afstand, zodat je kunt inloggen op een andere computer over een netwerk om commando's uit te voeren en bestanden te verplaatsen van de ene computer to naar de andere.

Inloggen met SSH: cPanel, Mac en Windows

cPanel SSH Terminal (aanbevolen)

1. Open je cPanel
  2. Ga naar Geavanceerd > en klik op Terminal

Terminal in cPanel

3. Klik op I understand and want to proceed en je bent ingelogd.

Pop-up in Terminal

Mac: Terminal

1. Start in je Mac het programma Terminal op.
  2. Type:

ssh cpaneluser@domainnaam

Vul daar jouw cPanel gebruikersnaam in en de domeinnaam (eventueel de servernaam of het IP-adres),

3. De eerste keer wordt gevraagd om de authenticiteit van de server te accepteren: type yes

Weet je zeker dat je wil verbinden?

4. Dan komt de vraag om je wachtwoord. Type je wachtwoord en je bent ingelogd met SSH.

Windows: Putty

1. Download de putty.exe file van de Putty website (32 of 64 bits). Vrijwel alle computers van 2013 en later hebben 64 bits:

Alternatieve binary files

Sla het op en dubbelklik het bestand om het vervolgens te openen. Het programma hoeft namelijk niet geïnstalleerd te worden, het werkt direct! Wel kun je het nog verplaatsen, bijvoorbeeld naar je bureaublad.

In het Putty configuratie scherm geef in:

Putty configuratie scherm

1. Host: de server waar je naar toe wilt, veelal is dat je domeinnaam, maar je kunt ook de servernaam of het IP-adres opgeven
    2. Connection type: SSH (staat standaard al aangevinkt)
    3. Klik op de Save-knop om de verbinding op te slaan. De volgende keer hoef je die alleen maar te selecteren en op de Load-knop te klikken om de verbinding te openen.
  2. Klik Open
  3. De eerste keer krijg je de vraag om de verbinding goed te keuren:

The server’s host key is not cached in the registry. You have no guarantee that the server is the computer you think it is. The server’s rsa2 key fingerprint is: <string>. If you trust this host, hit Yes to add the key to PuTTY’s cache and carry on connecting. If you want to carry on connecting just once, without adding the key to the cache, hit No. If you do not trust this host, hit Cancel to abandon the connection.

Type:  yes

Daarna zul je bij deze server deze waarschuwing niet meer krijgen.

4. Vervolgens wordt je gevraagd de gebruikersnaam (je cPanel gebruikersnaam) en het betreffende wachtwoord te geven.
  5. Je hebt nu verbinding met SSH!

Foutmelding: connection refused

Als je bij het inloggen met SSH de melding krijgt als:  ssh: connect to host 217.182.3.1 port 22: Connection refused zijn er twee mogelijke oorzaken:

1. Teveel foute inlogpogingen vanaf jouw IP-adres. Oplossing: stuur een e-mail naar support@hoasted.com en vraag om jouw IP-adres te whitelisten of wacht tot een uur voorbij is (dan is je IP-adres weer toegestaan).
  2. Er is een firewall actief aan jouw kant die poort 22 naar buiten niet toestaat.

Verdere informatie over SSH

SSH is gebaseerd op het client-server model om te verbinden met een secure shell client applicatie met een SSH server.

De meeste besturingssystemen ondersteunen SSH. Je kunt ook verwachten dat SSH tunneling, het doorsturen van arbitraire TCP poorten en X11 verbindingen ondersteunt. Standaard is de listing poort voor een SSH server poort 22.

Er zijn grofweg drie voorzieningen:

• Slogin
  • Ssh
  • Scp

Verdere informatie:

Een SSH Key genereren

1. Log in op je cPanel account.
  2. Navigeer naar  Beveiliging (Security).

De Security sectie wordt weergegeven .

SSH faciliteert veilige bestandstransfers en remote logins over internet. Deze verbinding is versleuteld en dus zeer veilig.

3. Klik op  SSH-toegang (SSH Access).

SSH-toegang button in cPanel

4. De SSH pagina wordt weergegeven.

SSH-sleutels beheren

5. Klik op  SSH-sleutels beheren

De Beheer SSH Keys sectie wordt weergegeven .

6. Klik op Genereer een nieuwe Key.

Nieuwe SSH-sleutel genereren

De pagina die een nieuwe publieke key genereert wordt weergegeven:

Een openbare sleutel genereren

7. De  Key Naam wordt standaard gegenereerd.
  8. Voer het wachtwoord voor de key in in het  Sleutelwachtwoord veld.
  9. Voer het wachtwoord opnieuw in te bevestiging in het  Voer wachtwoord opnieuw in veld.

Je kunt ook de  Wachtwoordgenerator gebruiken om automatisch een sterk wachtwoord te genereren.

10. Standaard is het  Key Type RSA en de KeySize is 2048. Je kunt vervolgens de vereiste waarden selecteren uit de respectievelijke drop down lijsten.
  11. Klik op  Sleutel genereren.

De SSH Access Key Generation Complete pagina wordt weergegeven .

Sleutel generering voltooid

Als je teruggaat, zie je dat de nieuw gegenereerde key is toegevoegd aan de sectie.

Openbare en persoonlijke sleutels

12.  Klik op Weergeven/Downloaden  voor je SSH Access Keys.
  13. Klik op Sleutel downloaden.

SSH-Sleutel weergaven en download button

De key wordt gedownload. Je kunt de key gebruiken voor SSH login.