Filezilla met SSH keys in plaats van wachtwoord

Windows

 1. Download Putty van https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html. Kies de 32 of 64-bit Installer (.msi) waar alle pakketten in zitten.
 2. Installeer Putty. Er worden feitelijk drie programma’s geïnstalleerd: Putty, Puttygen en Pageant
 3. Start PuttyGen:


  Putty, Puttygen en Pageant Start PuttyGen

 4. Vul eerst het Type of Key in: SSH-RSA2 en Number of bits in a generated key: 2048 en klik op Generate. Beweeg de muis tijdens genereren zoals gevraagd wordt.
 5. Je komt als het gereed is in een scherm met een aantal velden.Vul in: Comment: bv Mijn eigen keyKey Passphrase: je gekozen wachtwoord. (sla dit ook elders op voor het geval je het vergeet). Zelfs als iemand je private key zou vinden helpt het niet zonder het wachtwoord!Klik op Save Public Key en sla het op als bijvoorbeeld: mijnpublic.txtKlik op Save Private Key en sla die op als bv mijnpriv (de extensie .pkk wordt automatisch toegevoegd)
 6. Nu moet de Public Key naar je cPanel account. Log in op je cPanel account. Scroll naar beneden naar Security > SSH Access > Manage SSH keys > Import Key Kopieer de public Key uit PuttyGen in het Public Key vak en klik Import.Ga nu terug naar Manage SSH Keys. Je ziet nu je key, maar die is niet geauthoriseerd. Klik Manage Authorization en dan op Authorize
 7. Nu moet Filezilla samenwerken met Pageant. Klik op je Private Key bestand, Pageant start automatisch en vraagt je wachtwoord. Dan gaat Pageant in de achtergrond en het icoon staat nu rechts in je taakbalk. Controle: klik rechts op dat Pageant icoon > View Keys en dan zie je jouw Key.
 8. Nu Pageant draait, kun je Filezilla openen. Ga naar de Sitemanager (linker knop) en kies de site die je met SSH wilt. Poort in: 22Protocol: SFTP-SSH File Transfer ProtocolLogon type: NormalUsername: je cPanel usernameVul geen wachtwoord in en klik op Connect.

Mac

 1. Maak je SSH key aan. Start Terminal
 2. cd ~mkdir .sshcd .ssh
 3. Geef commando:ssh-keygen -t rsaGenerating public/private rsa key pair.Enter file in which to save the key (/Users/Name/.ssh/id_rsa):Druk op de Enter-toets
 4. Er wordt nu om een wachtwoord gevraagd. Dit moet je geven, wees gerust. Daarna hoef je het maar een keer te geven en de Mac slaat het op zodat je kunt straks zonder wachtwoord inloggen met ssh. Mocht je dit ooit willen veranderen: ssh-keygen -p
 5. Enter passphrase (empty for no passphrase):Geef hier je wachtwoordEnter same passphrase again:Geef hier nogmaals je wachtwoord.
 6. Je scherm toont dan:Your identification has been saved in /Users/Name/.ssh/id_rsaYour public key has been saved in /Users/Name/.ssh/id_rsa.pub
 7. Beveilig je key:chmod 700 id_rsa id_rsa.pub
 8. Voor SSH toegang tot je cPanel account volg dan deze stappen:
 9. Log in op je cPanel en ga naar het Security onderdeel en klik op SSH/Shell access
 10. Klik op “Manage SSH keys”
 11. Klik op “Import Key”
 12. In het veld “Choose a name for this key” type id_rsaVeld “Paste the Private Key in this Box” : leeglaten
 13. Op je Mac toets:cat ~.ssh/id_rsa.puben kopieer de inhoud
 14. In cPanel kopieer de inhoud in het veld “Paste the public key in thix box”En klik “Import”.In het scherm zie je: “The key named id_rsa.pub was imported”. Klik op “Back to Manage Keys”.
 15. Je bent nu in de Manage SSH Keys pagina. Zoek in het “Public Keys” gedeelte de tabel en ga naar de Actions kolom. Klik op “Manage Authorisation”.
 16. Klik op “Authorize”. Je ziet nu “id_rsa.pub has been Authorized”. Klik op “Go Back” om te verifieren dat de key geautoriseerd is.
 17. Ga nu op de Mac naar je Terminal en start een SSH verbinding met je cPanel:ssh username@servername (in plaats van servername kun je ook het IP-adres ingeven).
 18. Er wordt je nog een keer gevraagd om je wachtwoord, maar niet op de command line. “supply password for id_rsa”. Geef het wachtwoord dat je ingaf bij het aanmaken van je key (dus niet je cPanel wachtwoord).
 19. Je zou nu ingelogd moeten zijn op je cPanel account. Een volgende keer hoef je geen wachtwoord meer in te geven.
Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.