Spamfilter maken

Een spamfilter is handig, omdat je daarmee voorkomt dat ongewenste mail je Postvak in vervuild. Dit werkt op de achtergrond met SpamAssassin, een anti-spam tool die helpt om ongewenste berichten/e-mails uit te filteren. Het werkt voor alle e-mail accounts in je cPanel. Het kan worden ingesteld om spam berichten te markeren zodat je ze makkelijk opmerkt. Je kunt SpamAssassin ook configureren om alle of bepaalde als spam gemarkeerde e-mails automatisch te verwijderen.

In deze handleiding:

1. Uitleg SpamAssassin en puntentelling
  2. Mail van afzenders tegenhouden
  3. Mail van afzenders niet als spam laten zien
  4. Email filters maken
  5. Bekijken hoe binnengekomen mail scoort op spamgehalte

Standaard staat SpamAssassin aan. SpamAssassin controleert de e-mails op een groot aantal criteria en geeft daar punten aan. Als het puntentotaal van een inkomende mail boven de standaard ingestelde 5 komt wordt e-mail in de spammap gestopt. Als je dan de headers bekijkt (zie de handleiding Email headers bekijken) komen onderaan een reeks regels die door SpamAssassin zijn toegevoegd, bijvoorbeeld

Zie hieronder ook de analyse van een spammail die 6,9 punten krijgt (waar bij 5 de grens ligt). Het onderwerp krijgt dan ***SPAM*** voor het oorspronkelijke onderwerp.

Analyse van een spammail

Hoasted beveelt ook het activeren van de spam map aan zodra je een e-mailaccount aanmaakt of voor de eerste keer inlogt.

1. Log in op cPanel.
  2. Navigeer naar Home >Email >Spam Filters (Apache SpamAssassin).

Locatie van Spam Filters in cPanel

3. De Apache SpamAssassin pagina wordt weergegeven.

De Apache SpamAssassin pagina

Controleer of Apache SpamAssassin is ingeschakeld bij Process New Emails and Mark them as Spam. Zet dit als het niet aanstaat op aan (het balkje wordt blauw). Emails met hoogst waarschijnlijk spaminhoud krijgen ***SPAM*** in het onderwerp.

4. Wil je de spamberichten niet in je Postvak In zien, zet dan aan: Move New Spam to a Separate Folder (Spam Box)

Spam niet in je Postvak In laten binnenkomen

Standaard staat nu aan dat als de spamscore van SpamAssassin 5 of hoger is, de betreffende mail naar de spammap moet.

Wil je dat het spamfilter wat strakker wordt (bijvoorbeeld al vanaf een score van 4) of wat minder strak (bijvoorbeeld een score van 7) klik dan op Spam Threshold Score

Je ziet dan:

Spam Threshold Score

Klik vervolgens rechts om een andere keuze te maken:

Scoring opties in Spam Threshold Score

Klik Aangepast als je een zelf een score wil vastleggen (bijvoorbeeld 6 als je het filter iets minder strak wilt zetten) en klik op Update Scoring Options:

Aangepaste score aanpassen in Spam Threshold Score

5. Automatisch spam met hoge score verwijderen. Dat raden we af, het kan zijn dat een e-mail foutief als waarschijnlijk spam betiteld is en je kunt ze niet meer terughalen!

Wil je dat toch berichten met bijvoorbeeld een score hoger dan 10 of 15 automatisch verwijderd worden en niet in de Spam map komen, zet dit dan op Aan:

Automatisch spam met hoge score verwijderen

En zorg dat je klikt op Auto Delete Threshold Score en die op bijvoorbeeld 15 zet en klik op Update Auto-Delete Score

Automatisch verwijderen van email met hoge Threshold Score

Mail van afzenders tegenhouden (blacklisten)

In cPanel > E-mail > Spam Filters kies je Show Additional Configurations

Mail van afzenders tegenhouden

Daar kun je bij Edit Spam Blacklist Settings de adressen inzetten waarvan je geen mail meer wilt zien in je postvak in

Bewerken van de Spam Blacklist Settings

Je ziet dan:

Zwarte lijst van Spam accounts

Klik op + Add A New "blacklist_from" item en kopieer daar het mailadres en sla het op met Update Blacklist. Je kunt ook de * gebruiken als wildcard, bijvoorbeeld *@domein.com

Mail toevoegen in Spam Blacklist

Mail van afzenders niet als spam laten zien (whitelisten)

Soms gebeurt het dat mail die geen spam is toch in de spammap komt. Je kunt dan de afzender in de whitelist zetten, zodat dat niet weer gebeurt: In cPanel > E-mail > Spam Filters kies je Show Additional Configurations

Whitelisten van mailadressen

Je ziet dan:

Mailadressen toevoegen in Whitelist

Klik op Edit Spam Whitelist Setting je ziet dan onderstaande,

Whitelist lijst aanpassen

klik op  + Add A New "whitelist_from" Item

Voeg daar het mailadres in en klik op Update Whitelist (whitelist_from). Je kunt ook de * gebruiken als wildcard, bijvoorbeeld *@domein.com

Nieuwe mailadres toevoegen in whitelist

Email Filters Aanmaken

1. Navigeer naar Home >Email >Algemene e-mailfilters.

Algemene e-mailfilters aanmaken

2. De Algemene E-mail Filters pagina wordt weergegeven.

Nieuwe filter aanmaken in cPanel

3.  Klik op Een nieuw filter maken:

Een nieuwe filter maken voor alle e-mails in uw account

Hier kun je precies aangeven naar welke regel gekeken moet worden, waarop het filter getriggerd moet worden (bijvoorbeeld een woord uit het onderwerp) en welke actie genomen moet worden. Geef een filternaam die je duidelijk maakt welk filter dit is en klik op aanmaken.

Bekijken hoe binnengekomen mail scoort op spamgehalte

In je cPanel kun je naar Email > Bezorging volgen gaan. Als je daar op alles zoekt zie je de lijst van e-mails die ontvangen en verstuurd zijn. Bij de ingekomen emails zie je in de kolom Spamscore precies welke score ze hebben gekregen.

Spamscore checken van binnengekomen mails

Staat de spammap aan en is spamcontrole actief, dan zullen in bovenstaand voorbeeld de eerste vier mails in de spammap zijn gestopt, waarbij de volgende twee keurig in Postvak In binnen zijn gekomen.

Je kunt dat ook zien door te klikken op de i knop rechts op de regel van de betreffende e-mail

Geaccepteerd knop in Spamcontrole

Als een bericht in de spammap gestopt is zie je in het pop-up scherm bij Bezorgd aan bijvoorbeeld: adres +spam@domein.nl

Details van bezorgingsgebeurtenis