Hoe maak ik een subdomein in cPanel

Wat is een subdomein?

Zoals de naam al aangeeft is een subdomein een secundaire website met zijn eigen content. Het enige verschil is dat het geen nieuwe domeinnaam heeft. Je gebruikt een bestaande domeinnaam en wijzigt alleen het initiële gedeelte. Dus een subdomein is een uitbreiding van je eigen domeinnaam met zijn eigen content. Technisch gezien is een subdomein een DNS record voor je domein hostname. Dus kun je voor een subdomein je eigen DNS record editor gebruiken en een DNS record gerelateerd aan je subdomein toevoegen.

Wanneer gebruik je een subdomein?

In cPanel kun je makkelijk subdomeinen aanmaken, deze subdomeinen werken als afgescheiden entiteiten van je hoofddomein. Stel je hebt een blog voor je website. Dan maak je een subdomein met de naam “blog” en het adres is dan bijvoorbeeld “blog.hoasted.com”

Enkele voorbeelden van subdomeinnamen zijn:

• forums.hoasted.com
  • help.hoasted.com
  • onlinehelp.hoasted.com
  • blogs.hoasted.com

Je kunt subdomeinen ook gebruiken voor mobiele versies van je website, blogs, support en shops.

Hoe voeg je een subdomein toe in je cPanel account?

Volg de stappen hieronder om een subdomein toe te voegen.

1. Log in op je account.

2. Navigeer naar Domains en klik op Domains:
  3. Klik Create a New Domain, je ziet dan:

4. Vul dan de velden in:

Domain
    Vul hier het subdomein in, dus bijvoorbeeld staging.domein.nl
    Document Root
    Als je het vinkje laat staan, wordt er een submap gemaakt in de public_html van de hoofdsite.
    Haal je het vinkje weg, dan komt er een map in de FTP Root, bijvoorbeeld staging.domein.nl:

5. Klik op Submit
    Het berichtenvenster dat je informeert over de aanmaak van een subdomein wordt weergegeven

Om de hoofddirectory van het subdomein te openen met de File Manager (Bestandsbeheer), klik je op de link onder Basismap (Document Root) die correspondeert met het subdomein dat je wil bekijken in de File Manager.

De Bestandsbeheer-pagina wordt weergegeven van de map van je nieuwe subdomein: