Hoe beheer ik DNS instellingen in cPanel

Uitleg over DNS

DNS of Domein Naam Systeem is een internet-database die numerieke adressen (IP-adressen) vertaalt en opslaat van elke website in de wereld, op alfabetische volgorde. Dit proces maakt het veel makkelijker voor ons om de naam van een website te onthouden, in plaats van het IP-adres (bijvoorbeeld - 192.104.231.4). Het IP-adres wordt ook, in essentie, gebruikt als een internetadres locator voor elke website die de DNS-database gebruikt.

Als een gebruiker een website bezoekt, wordt een verzoek gestuurd naar de DNS-server, dat vervolgens wordt doorgestuurd naar de server van het webhostingbedrijf. Deze server stuurt de data of content met betrekking tot de website door naar de gebruiker. Verschillende strings van letters worden gebruikt als commando's voor de acties van de DNS-server, en deze strings van commando's worden DNS syntax genoemd. DNS-records syntax die vaak worden gebruikt zijn A, AAAA, CNAME, MX, PTR, NS, SOA, SRV, TXT, en NAPTR.

DNS Records Bewerken in cPanel

Voor het doorvoeren van wijzigingen of nieuwe records gebruik je de Zone Editor. De twee andere (de eenvoudige en de geavanceerde zone-editors) worden in de toekomst uitgefaseerd.

Zone Editor

1. Log in op cPanel.
  2. Navigeer naar Domeinen > Zone Editor.

Zone Editor knop

De  Zone Editor pagina wordt weergegeven:

Weergaven van Zone Editor pagina

3. Selecteer de gewenste domeinnaam waarvoor je de DNS zone wil aanpassen uit de Selecteer een Domein drop down lijst. Drie mogelijkheden om een record toe te voegen worden weergegeven.
  4. De eerste sectie, + A Record geeft je de mogelijkheid om een A record toe te voegen voor je domeinnaam.

Nieuw A-record toevoegen

5. Selecteer de gewenste subdomeinnaam voor het A record in het Naam tekstveld.
  6. Voer het IP adres waarnaar je wil verwijzen in het Adres tekstveld.
  7. Klik op Een A-record toevoegen. De melding dat je succesvol een A record hebt toegevoegd voor je domein wordt weergegeven.
  8. De tweede sectie, een CNAME Record Toevoegen zorgt dat je CNAME records kunt toevoegen aan je domeinnaam.

een CNAME Record Toevoegen

9. Voer de gewenste subdomeinnaam in voor het CNAME record in het Naam tekstveld.
  10. Voer het adres (hou er rekening mee dat dit de volledige, gekwalificeerde domeinnaam moet zijn) waarnaar je wil verwijzen in het CNAME tekstveld.
  11. Klik op CNAME Record Toevoegen. De melding dat je succesvol een CNAME record hebt toegevoegd voor je domein wordt weergegeven.
  12. De derde mogelijkheid +MX Record raden we af, je kunt dat beter doen in het algemene beheer van het domein aangezien je daar ook de andere MX records ziet. Een MX record bepaalt op welke server de e-mail voor dit domein moet worden afgeleverd.

Toevoegen, wijzigen en verwijderen van DNS records

Voor het beheren van de domeinnaam DNS kies je Beheer (Manage):

het beheren van de domeinnaam DNS

Hier zie je de lijst van alle DNS records bij een domein. Je kunt klikken op Type om alle DNS records met bijvoorbeeld MX bij elkaar te zien in het overzicht.

Verwijderen van een DNS record

Scroll naar het DNS record wat je wilt verwijderen. Klik op de Verwijderen-knop. Hieronder wordt voorbeeld.domein.nl verwijderd

het verwijderen van de domeinnaam DNS

Wijzigen van een DNS record

Scroll naar het DNS record wat je wilt wijzigen en klik op Bewerken. In dit voorbeeld willen we MX wijzigen, zodat e-mail bij Microsoft 365 bezorgd wordt.

1. Klik op Bewerken bij het MX record. Je ziet dan:

Weergaven pagina van MX-record bewerken

2. Voer de wijzigingen in, zie hieronder en klik op de

weergaven pagina met ingevoerde wijzingingen

Toevoegen van een DNS record

1. Bovenin zie je de mogelijkheid om een DNS record toe te voegen, klik op het driehoekje rechts:

Toevoegen van een DNS record

Toevoegen van een type  DNS record

2. Selecteer daaruit het type record dat je toe wilt voegen. Je krijgt dan een blanco invulregel waar het type al vooraf ingevuld is en alle invulvelden getoond worden. In geval van toevoegen van een TXT record voor domein.nl zie je het volgende:

toevoegen van een TXT record voor domein.nl

3. Als je alle velden hebt ingevuld kun je op de

Tip: als je een subdomein wilt, bijvoorbeeld test.domein.nl hoef je in het naamveld alleen maar test te typen. cPanel vult de rest aan.

Tip 2: als je een TXT voor alleen het domein nodig hebt, dan moet je in het Naam veld wel de domeinnaam typen.

Lijst DNS Records

Type Functie
A Geeft een 32-bit IPv4 adres, meestal gebruikt voor het mappen van hostnamen naar een IP adres van de host.
AAAA Geeft een 128-bit IPv6 adres, meestal gebruikt voor het mappen van hostnamen naar een IP adres van de host.
CNAME Alias van de ene naam naar de andere: de DNS lookup blijft de lookup proberen met de nieuwe naam.
MX Geeft aan waar e-mails afgeleverd moeten worden. Mapt een domainnaam naar een lijst bericht transfer agents voor dat domein
NS Delegeert een DNS zone om de gegeven autoritatieve naamservers te gebruiken
SRV Gegeneraliseerd servicelocatie record, gebruikt voor nieuwere protocollen in plaats van het creëren van protocol-specifieke bestanden, zoals MX.
TXT Oorspronkelijk voor door mensen leesbare tekst in een DNS-record. Sinds het begin van de jaren 90, bevat dit record echter vaker machine leesbare data. Vaak gebruikt voor opportunistische encryptie, Sender Policy Framework (SPF), DKIM, DMARC, DNS-SD
Overige types
AFSDB Locatie van de database servers van een AFS cel. Dit record wordt vaak gebruikt door AFS klanten om contact op te nemen met AFS cellen buiten hun lokale domein. Een subtype van dit record wordt gebruikt door het verouderde DCE / DFS bestandssysteem.
APL Geeft lijsten van adresbereiken, bijvoorbeeld in CIDR-format, voor de verschillende adres families. Experimenteel.
CAA DNS Certification Authority Authorization, beperkende acceptabele CAs voor een host / domein
CDNSKEY Child kopie van DNSKEY record, voor transfer naar parent
CDS Child kopie van DS record, voor transfer naar parent
CERT Slaat PKIX, SPKI, PGP, etc. op
DHCID Gebruikt met de FQDN optie naar DHCP
DLV Voor het publiceren van DNSSEC vertrouwde ankers buiten de DNS-overdracht keten. Maakt gebruik van hetzelfde format als het DS-record. RFC 5074 beschrijft een manier van het gebruik van deze records.
DNAME Alias voor een naam en al zijn subnamen, in tegenstelling tot CNAME, dat een alias is voor alleen de exacte naam. Net als een CNAME-record, zal de DNS lookup voortzetten door opnieuw de lookup met de nieuwe naam te proberen.
DNSKEY De key record gebruikt in DNSSEC. Gebruikt hetzelfde format als het KEY record.
DS Het record gebruikt om de DNSSEC signing key van een gedelegeerde zone te identificeren
HIP Methode om de eindpunt identifier en locator rollen van IP addressen te scheiden.
IPSECKEY Key record dat gebruikt kan worden met IPsec
KEY Wordt alleen gebruikt voor SIG (0) (RFC 2931) en TKEY (RFC 2930). [5] RFC 3445 elimineerde het gebruik ervan voor application keys en beperkt het gebruik ervan binnen DNSSEC. [6] RFC 3755 wijst DNSKEY aan als vervanging binnen DNSSEC. [7] RFC 4025 wijst IPSECKEY aan als vervanger voor gebruik met IPsec. [8]
KX Gebruikt met een aantal cryptografische systemen (niet inclusief DNSSEC) om een key management agent te identificeren voor de bijbehorende domeinnaam. Merk op dat dit niets te maken heeft met DNS Security. Het is een informatiestatus, in plaats van het IETF standaardspoor. Het was altijd beperkt bruikbaar, maar is nog steeds in gebruik.
LOC Hiermee wordt een geografische locatie gekoppeld aan een domeinnaam
NAPTR Staat regular-expression-based herschrijven van domeinnamen toe die vervolgens kunnen worden gebruikt als URIs, verdere domeinnamen voor lookups, etc.
NSEC Deel van DNSSEC, gebruikt om te bewijzen dan een naam niet bestaat. Maakt gebruik van hetzelfde format als het (verouderde) NXT record.
NSEC3 Een extensie van DNSSEC dat het bewijs van niet-bestaan van een naam toestaat zonder het toestaan zonewalking
NSEC3PARAM Parameter record voor gebruik met NSEC3
PTR Pointer naar een canonieke naam. In tegenstelling tot een CNAME stopt DNS verwerking en alleen de naam wordt geretourneerd. Het meest voorkomende gebruik is voor de uitvoering van reverse DNS lookups, maar ook andere toepassingen als DNS-SD.
RRSIG Handtekening voor een DNSSEC-beveiligde record set. Maakt gebruik van hetzelfde format als het SIG record.
RP Informatie over de verantwoordelijke perso(o)n(en) voor het domein. Meestal een e-mailadres met de @ vervangen door een .
SIG Signature record gebruikt in SIG (0) (RFC 2931) en TKEY (RFC 2930).[7] RFC 3755 wijst aan RRSIG als de vervanger van SIG voor gebruik binnen DNSSEC.[7]
SOA Geeft informatie over een DNS-zone, met inbegrip van de primaire naam van de server, de e-mail van de domeinbeheerder, het domein serienummer, en verschillende timers in verband met het vernieuwen van de zone.
SSHFP Resource record voor het publiceren van SSH publieke host-keys vingerafdrukken in het DNS-systeem, om te helpen bij het controleren van de echtheid van de host. RFC 6594 definieert ECC SSH-sleutels en SHA-256 hashes. Bekijk de IANA SSHFP RR parameters registry voor meer informatie.
TA Een deel van de deployment proposal voor DNSSEC zonder ondertekende DNS root. Bekijk de IANA database en Weiler Spec voor details. Maakt gebruik van hetzelfde format als het DS-record.
TKEY Methode voor het verschaffen van keying material voor gebruik met TSIG dat is versleuteld onder de openbare sleutel in een begeleidend KEY RR. [10]
TLSA Een record voor de DNS-gebaseerde authenticatie van Named Entities (DANE). RFC 6698 definieert "De TLSA DNS-bronrecord wordt gebruikt om een TLS-server certificaat of openbare sleutel te associëren met de domeinnaam waar het record is gevonden, waardoor een 'TLSA certificate association" wordt gevormd.
TSIG Kan gebruikt worden om dynamische updates te authenticeren indien afkomstig van een erkende client, of om antwoorden te authenticeren indien afkomstig van een erkende recursieve name server [11] vergelijkbaar met DNSSEC.
URI Kan gebruikt worden voor het publiceren van mappings van hostnames naar URI's.