TTL (Time to Live) instellingen

TTL staat voor Time to Live, en refereert aan de hoeveelheid seconden die tussen iedere DNS vernieuwing zit.

DNS is zo opgezet dat bij bijvoorbeeld een websitebezoek of mailaflevering in DNS wordt gekeken waar het naar toe moet. Om dat efficiënt te laten zijn, houden providerservers (zoals bijvoorbeeld van Ziggo, Vodafone, KPN etc) c.q. netwerkservers een cache aan. Daarmee hoeft niet steeds gecheckt te worden.

Als iemand bijvoorbeeld een website opvraagt, slaat de provider/netwerkserver dit in de cache op voor de tijd die in de TTL is gedefinieerd. Pas als die tijd voorbij is, wordt opnieuw gecheckt of er nog iets is aangepast. Dit wordt gedaan om websites snel uit te kunnen serveren, en de hoeveelheid verzoeken op een DNS server te verlagen. Hoe minder stappen en requests, hoe sneller.

Hoe in te stellen

Als je een website- of mailverhuizing van plan bent, is het van belang om de TTL in te korten naar 300 seconden (vijf minuten). Standaard staat bij Hoasted de TTL op 14400 (4 uur). Dat is sneller omdat de providerserver/netwerkserver niet om de vijf minuten hoeft te kijken of er nog een update is. Daarmee worden DNS servers ook minder belast.

TTL instellen in cPanel

In je cPanel ga je bij Domeinen (Domains) naar de Zone Editor

Zone Editor in jouw cPanel account

Klik rechts van het domein waarvan je de TTL wilt instellen/aanpassen op Beheren. Je krijgt dan het overzicht van alle records. Klik vervolgens op Bewerken naast het DNS record dat je wilt bewerken (hieronder het A-record)

Bewerken knop

en wijzig het aantal seconden naar 300 bij het betreffende DNS record (A-record, CNAME of MX):

TTL op 300

Klik op Save Record om de gewijzigde TTL op te slaan.


LET OP: Zet de TTL nooit lager dan 300, aangezien dit averechts werkt. Grote providers zoals Ziggo en Vodafone accepteren dat niet, en gaan dan juist maar eens per vijf uur kijken.

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.