Externe nameservers omzetten naar nameservers bij Hoasted

Bij Hoasted worden accounts om de paar jaar verhuisd naar nieuwe hardware zodat we klanten altijd de beste performance en mogelijkheden bieden. Dit gebeurt vaak 's avonds en in de nachtelijke uren. Om te voorkomen dat je bij een server upgrade zelf instellingen dient te wijzigingen raden we aan gebruik te maken van de nameservers van Hoasted. Onderstaand alle uitleg om externe nameservers om te zetten naar nameservers van Hoasted.

Wat dien ik aan te passen?

Onderstaand drie verschillende situaties die van jouw van toepassing kunnen zijn, wanneer je gebruik maakt van externe nameservers en je deze wilt omzetten. Tevens onderaan dit artikel nog enkele toelichting bij de verschillende stappen.

Situatie 1: Website al bij Hoasted, email al bij Hoasted

1. Controleer in je externe DNS of je nog speciale subdomeinen of records actief hebt die nog niet in de Hoasted DNS staan. Voeg de ontbrekende of incorrecte records toe.
  2. Indien de DNS instellingen gelijk zijn kun je direct de nameservers omzetten en alles zal blijven functioneren. Zie ook onderaan de stap 'Nameservers omzetten'.

Situatie 2: Website al bij Hoasted, email extern (Google Workspace of Microsoft 365)

1. Verlaag optioneel de TTL van je externe DNS records naar 300 / 5 minuten indien de provider het toe staat, voor een snellere omzetting. Handleiding TTL verlagen
  2. Neem de MX en SPF records uit je oude DNS over in de Hoasted DNS. Handleiding Office 365 instellen
  3. Controleer of je in je cPanel de 'mail routing op extern' hebt gezet.
  4. Wanneer je bovenstaande hebt afgerond, kun je 24 uur later de nameservers omzetten.

Situatie 3:  Website extern, email al bij Hoasted

Je hoeft enkel de A records over te nemen. Wanneer je dat hebt gedaan, kun je 24 uur later de nameservers omzetten.

Toelichting stappen

Controle van DNS verwijzing

DNS kun je zien als de verkeersregelaar voor jouw domeinnaam. Wanneer jouw domeinnaam of subdomein wordt opgevraagd voor een web of email verzoek, moet de instelling ervan opgehaald worden bij de betreffende verkeersregelaar. De nameservers (NS) van een domein geven aan naar welke verkeersregelaar/DNS geluisterd moet worden. Indien de nameservers van een domein naar Hoasted, is de Hoasted DNS actief. Wanneer de nameservers van een domein verwijzen naar een externe provider, is die actief.

Zo kun je je emails (MX record) of website (A record) of SPAM controle (TXT) configureren in de DNS. Bij het opvragen van een verzoek, wordt het IP-adres opgehaald waar dat daarvoor in de DNS is ingesteld. Met de tool https://www.whatsmydns.net kun je een goede indruk krijgen naar welk IP adres de verschillende DNS records voor jou naar verwijzen. Vul bijvoorbeeld jouw domeinnaam (met en zonder www) in en klik op NS om te zien waar jouw nameservers naar verwijzen (naar welke verkeersregelaar geluisterd dient te worden) en waar op dit moment je DNS actief is. Klik op A om het A-record in te zien, MX om de mailserver records in te zien en TXT voor de SPF/SPAM controle instellingen. Deze drie type records dienen gecontroleerd te worden.

DNS instellingen bij Hoasted inzien/aanpassen

Log in op je cPanel en ga naar 'Zone Editor':

Klik vervolgens naast het betreffende domein op 'beheren' om alle DNS records in te zien die in de DNS/verkeersregelaar van Hoasted staan ingesteld voor dat domein.

Je kunt nu bovenaan filteren om de betreffende records in te zien en deze met de knop 'bewerken' aanpassen.

A records overnemen

Kijk in de Externe Nameserver waar het domein.nl A (en eventueel AAAA) record naar verwijst. Kopieer dat IP-adres en  vergelijk dat met het IP-adres in je Hoasted Zone Editor. Indien het afwijkt, dan moet je het aanpassen

MX records overnemen

Kijk in de Externe Namerver waar het domein.nl MX record naar verwijst. Kopieer dat en vergelijk het met het MX record in je Hoasted Zone editor. Indien het afwijkt, dan moet je het aanpassen (prioriteit, afleverservernaam).

SPF records overnemen

Kijk in de Externe Nameserver of er een TXT record is dat qua waarde een regel heeft die begint met spf1  Kopieer de inhoud en wijzig in de cPanel Zone Editor het SPF TXT Record naar die waarde.

Mail routing aanpassen

Wanneer je externe email gebruikt dien je de Mail Routing van cPanel op 'extern' te zetten, zodat email correct wordt afgehandeld. Ga in cPanel naar Mailroutering of Mail Routing en zet deze handmatig op op 'Extern' (niet automatisch) indien je gebruik maakt van email buiten cPanel (bijvoorbeeld Microsoft 365, Google Workspace of een andere mailprovider buiten Hoasted).

Custom DNS records overnemen/toevoegen

Als er speciale DNS records zijn die nog niet in de cPanel Zone Editor zijn toegevoegd voor dit domein neem je die over. Als een DNS record nog niet aanwezig is om te wijzigen, kies dan bovenin uit het dropdown menu het type record dat je toe wilt voegen en neem de inhoud over van de huidige nameservers.

Nameservers omzetten

Wanneer je hiervoor klaar bent, wijzig je met de nameservers naar welke DNS/verkeersregelaar geluisterd moet worden voor jouw domein. Waneer je dit hebt gedaan, kan het nog tot 24 uur duren voordat alle web-verzoeken via de nieuw ingestelde DNS/verkeersregelaar verlopen. Om de omzetting van de nameservers te doen, kun heb je twee mogelijkheden:

1. Het domein verhuizen naar Hoasted, waarbij de nameservers automatisch correct worden omgezet
  2. De nameservers extern aanpassen naar onderstaande. De Hoasted standaard nameservers zijn:  ns1.hoasted.nl  ns2.hoasted.eu ns3.hoasted.com De Hoasted whitelabel nameservers zijn (zelfde functionaliteit echter zonder Hoasted naam/branding): ns1.myfasthosting.com ns2.myfasthosting.com ns3.myfasthosting.com

Voor meer informatie over het aanpassen van nameservers zie handleiding nameservers wijzigen

Omzetting door Hoasted laten doen

Mocht je liever willen willen dat Hoasted support de omzetting voor je doet dan kan dat. De eenmalige kosten daarvoor zijn 29 euro en kun je aanvragen via support@hoasted.com.