Hoe wijzig ik de nameservers voor mijn domein

Wat is een nameserver?

Per soort domein, bijvoorbeeld .nl of .com is er een register waar vastgelegd is welke nameservers gebruikt moeten worden voor dat domein (voor websitebezoek of e-mailbezorging bijvoorbeeld).

Elke server op internet heeft een uniek nummer, het IP-adres. Als je in je browser een website intypt, wordt eerst in het register gekeken welke nameservers geraadpleegd moeten worden. Op een van die nameservers van dat domein wordt gekeken naar welk IP-adres jouw browser verzoek gestuurd moet worden. Dan zal vanuit de betreffende server de website informatie naar jouw browser gestuurd worden. Ook alle mailservers op internet hebben een IP-adres. Via de nameserver van het geadresseerde domein zal bekend zijn op welke server een e-mail daarvoor bezorgd moet worden.

Standaard heeft het domein dat je via Hoasted geregistreerd hebt de drie Hoasted nameservers, maar je kunt ook vastleggen dat de nameservers van jouw domein elders staan. Zie daarvoor hieronder voor de handleiding daarvoor.

Wat zijn de standaard nameservers voor Hoasted?

De drie standaard nameservers voor Hoasted zijn:

ns1.hoasted.nl

ns2.hoasted.eu

ns3.hoasted.com

Wijzigen van nameservers voor een domein vanuit je Hoasted klanten gedeelte

Let op: als je andere nameservers dan hierboven gebruikt zullen je domein en e-mail gerelateerde instellingen in je cPanel niet werken.

Volg de volgende stappen om nameservers voor jouw domein te updaten.

1. Login in het klanten gedeelte.
  2. Navigeer naar Domeinen >Mijn Domeinen. Je krijgt dan in beeld:

Mijn domeinen

3. Selecteer de Beheer Nameservers optie uit de Beheer Domein drop down lijst in de rij bij de domeinnaam waarvan je de nameservers wilt wijzigen:

Selecteer de Beheer Nameservers optie

De Nameservers sectie wordt weergegeven.Let op: Je kunt hier wijzigen waarnaar je domein verwijst. Hou er rekening mee dat de wijzigingen tot 24 uur kunnen duren om van kracht te worden.

De Nameservers sectie wordt weergegeven

4. Geef aan of je de standaard of aangepaste nameservers wil gebruiken door de gewenste optie aan te vinken. De beschikbare opties zijn Gebruik Standaard Naamservers en Gebruik Aangepaste Naamservers.
  5. Als je in de vorige stap aangepaste nameservers hebt geselecteerd moet je de aangepaste name servers invoeren in de respectievelijke tekstvelden.
  6. Klik op Change Nameservers.

De nameservers voor jouw domein worden bijgewerkt. Hou er rekening mee dat de wijzigingen tot 24 uur kunnen duren om van kracht te worden.