Verhuizen van email

Als je je email wilt verhuizen naar Hoasted heb je twee mogelijkheden:

1. Professioneel je mailbox(en) laten verhuizen door Hoasted
  2. Zelf de mailbox(en) verhuizen

Professioneel mailboxen verhuizen

Hiervoor heeft Hoasted een goedkope en snelle oplossing als service. We synchroniseren dan alle mappen en emails. Dit kun je te allen tijde aanvragen, en wij verhuizen dan alle emails en mappen voor je. Eenmaal voordat nieuwe email bij Hoasted aankomt en eenmaal erna (om te zorgen dat er geen email verloren kan gaan). We kunnen je mailbox zowel verhuizen naar een Hoasted server of als je dat via ons afneemt/gaat afnemen een Google Workspace account of een Microsoft 365 account.

Het laten verhuizen van email accounts kost 15 euro per mailbox.

• Wat hebben we van jou nodig
    • Naam inkomende mailserver
    • Toegang tot de DNS als de domeinnaam nog niet verhuisd is, dus dan graag de gegevens van het huidige control panel sturen;
      • webadres van het control panel (URL)
      • gebruikersnaam
      • wachtwoord

en per te verhuizen emailadres:

• Emailadres
    • Gebruikersnaam
    • Wachtwoord
  • welke stappen nemen wij
    • Voorbereiding.  We controleren de gegevens die je hebt gemaild. We richten jouw emailaccount in op de nieuwe locatie. En wijzigen de DNS zodat de email als de verhuizing voltooid is binnen vijf minuten op de nieuwe locatie wordt afgeleverd. We laten je weten wat aangepast moet worden in je email instellingen na de daadwerkelijke verhuizing
    • Overzetting
      • voor elk emailaccount alle emails en mappen worden overgezet
      • We passen de DNS aan, email wordt binnen 5 minuten afgeleverd op de nieuwe server
      • Nadat die periode van 5 minuten voorbij is zetten we nog een maal eventueel nieuwe emails over van de oude server naar de nieuwe server
    • Afronding
      • We laten je weten dat de emailinstellingen eenmalig aangepast moeten worden om de email op te halen en te verzenden via de nieuwe server.

Verschillende mailservers die via Hoasted afgenomen kunnen worden:

1. Verhuizing met email via de Hoasted servers. Je leest en beantwoordt de email via jouw emailprogramma. Via het cPanel kun je zelf nieuwe emailadressen aanmaken, forwards en aliassen instellen, vakantiemeldingen instellen en desgewenst zien welke emails aan jou verstuurd zijn of die ontvangen zijn. Ook kun je overal ter wereld via de  webmail je email benaderen. Voor de verhuizing van de emailaccounts volgen we bovenstaande procedure.
  2. Verhuizing met Microsoft 365 account(s) Hoasted is geregistreerd partner van Microsoft en Office 365, zie voor meer informatie onze  Office 365 pagina. Wij kunnen je Microsoft 365 account voor je inrichten en daarin de adressen aanmaken en vervolgens ook zorgen dat alle emails en desgewenst ook al je documenten in je Microsoft 365 accounts geplaatst worden. Daarmee worden jouw email, documenten, agenda, enz. wereldwijd online toegankelijk. Voor de verhuizing van de emailaccounts volgen we bovenstaande procedure. Heb je al een Microsoft 365 abonnement bijvoorbeeld bij Microsoft, dan kan dat  overgezet worden naar Hoasted. Je krijgt dan de gratis Hoasted support en ondersteuning erbij!
  3. Verhuizing met Google Workspace account(s) Google Google Workspace is professionele email, online opslag, gedeelde agenda’s, video meetings en meer. Lees hierover onze  Google Workspace pagina.  Wil je overstappen naar Google Workspace? Wij kunnen je Google Workspace voor je inrichten, de adressen aanmaken en vervolgens alle emails en mappen per emailaccount verhuizen. Voor de verhuizing van je e-mailaccounts volgen we bovenstaande procedure. Als je al een Workspace abonnement hebt bij Google, kan dat abonnement  overgezet worden naar Hoasted. Zelfde kosten en je krijgt gratis support en ondersteuning!

Zelf je mailbox verhuizen

Je kunt ook zelf je emailbox verhuizen (alle emails en mappen). Let op: als je vele duizenden berichten en meerdere mappen hebt kan dit vastlopen. In dat geval kun je er nog voor kiezen om het Hoasted te laten doen. Ook als het je onverhoopt niet lukt met onderstaande handleiding kun je dat altijd nog doen, zie  hierboven.

De stappen om zelf je mailbox te verhuizen zijn:

1. Maak in jouw Hoasted cPanel je nieuwe mailbox aan met exact hetzelfde wachtwoord (je kunt het later nog wijzigen). Login in je cPanel en klik bovenin op Email accounts. Vul het emailadres en het wachtwoord in, zet het Postvakquotum op onbeperkt en klik op Account aanmaken.
  2. Wijzig de TTL (Time To Live) in de DNS naar 300 seconden (5 minuten). Als je domein al bij Hoasted staat, doe je dat in je cPanel > Domeinen > Zone editor. Klik bij je domein op de Beheren knop, ga naar de regel met de MX en klik op Bewerken. Wijzig de TTL in 300 seconden en klik op Save. support@hoasted.com kan je daarbij helpen. Als je domein nog bij de oude provider is, dan via het Control Panel van je oude provider.
  3. Maak in je emailprogramma twee extra IMAP mailboxen aan: eentje met de gegevens van de oude inkomende server en eentje met als inkomende server hostingsecure.email en hetzelfde emailadres en wachtwoord (zie daarvoor ons support artikel: alles over email instellen)
  4. Open de inbox bij de huidige provider en sleep alle emails naar je inbox bij Hoasted. Bij sommige programma's moet je alle emails selecteren, kopieëren en dan plakken in de mailbox bij Hoasted.
  5. Maak vervolgens in je mailbox bij Hoasted dezelfde mappen aan als die je hebt bij je huidige provider en sleep (kopieer) ook daar alle berichten naar toe uit de betreffende map bij je oude mailserver.
  6. Zit je domein al bij Hoasted? Pas in cPanel > Domeinen > Zone editor de MX regel aan, die wordt dan prioriteit 0 en bestemming mail.jouwdomein.nl (vervang daarbij jouwdomein.nl door je eigen domeinnaam) Zit je DNS nog bij de oude provider: verhuis je domein naar Hoasted, zie onze  handleiding. De email instellingen staan dan al goed als het domein verhuisd is..
  7. Kijk na een poos na de DNS wijziging nog even of bij de oude provider nog email is binnengekomen. Als je die hebt gekopieerd kun je jouw mailaccount bij de oude provider opzeggen en in je emailprogramma verwijderen..
  8. Lukt het niet, geen probleem. Dan kun je altijd nog Hoasted inschakelen om voor 10 euro jouw mailbox te verhuizen, zie hierboven.

Resellers

Resellers van Hoasted kunnen in cPanel bij Tools > Imapsync de mailboxen zelf verhuizen naar mailboxen op hun Hoasted server. Dit werkt goed, behalve bij grote mailboxen waarop de synchronisatie veelal vastloopt. In die gevallen kun je Hoasted vragen de mailverhuizing voor je te doen. Is het al in het begin vastgelopen, dan wordt een nieuwe poging tegengehouden (het proces bestaat al). In dat geval kun je het proces afbreken, zie de Hoasted handleiding: Processen handmatig stopzetten.