FTP instellen: FileZilla

FileZilla is het meest gebruikte FTP-programma voor zowel  Windows als Mac gebruikers. Je gebruikt het om de website bestanden van je computer te uploaden naar de website of juist omgekeerd om een back-up te maken van de websitebestanden op je eigen computer.

FileZilla downloaden en installeren

1. Windows
    1. Dubbelklik op het downloadbestand, FileZilla zal nu gaan installeren.
    2. Als er gevraagd wordt om Windows toestemming, dan zul je dat moeten geven. Verder wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden (licentie), vervolgens wordt gevraagd welke onderdelen (kies ze allemaal), de locatie (de gegeven suggestie is prima)
    3. Vervolgens gaat FileZilla zich installeren en dat is veelal binnen een minuut gereed.
  2. Mac
    1. Ga naar https://filezilla-project.org/download.php en download FileZilla
    2. Meestal zal de installatie automatisch beginnen. Als dat niet het geval is, dubbelklik je in Finder op Filezilla_versienr.tar.gz
    3. Er wordt gevraagd akkoord te gaan met de voorwaarden (licentie), vervolgens wordt gevraagd welke onderdelen (kies ze allemaal), de locatie (de gegeven suggestie is prima)
    4. FileZilla wordt geïnstalleerd.

FileZilla instellingen

• Host: ftp.jouwdomein.nl
  • Poort: 21 (poort 22 indien je kiest voor SFTP)
  • Protocol: FTP met TLS (versleuteld) of SFTP
  • Gebruiker: je cPanel gebruikersnaam (als je een extra FTP-account gebruikt is het gebruiker@jouwdomein.nl)
  • Wachtwoord: je cPanel wachtwoord
  • Map (Directory): /public_html (je zult er even op moeten klikken om die te openen in het rechterscherm van je FTP-programma.

Vul dit standaard al in voor je website:

1. Ga naar File > Site Manager en vul het scherm in:A. FTP OVER TLS

Screenshot van een FTP-client configuratievenster met velden voor Host, Protocol, Encryptie, Aanmeldingstype, Gebruikersnaam en Wachtwoord, met opties geselecteerd voor 'Vraag om wachtwoord' en 'Vereis expliciete FTP over TLS'. Er zijn knoppen om te verbinden, te annuleren of te bevestigen.

Screenshot van het 'Site Manager'-venster van een SFTP-client met invulvelden voor Host, Protocol, Aanmeldingstype, Gebruikersnaam en Wachtwoord. Er is gekozen voor SFTP als protocol en poort 22, met de optie 'Vraag om wachtwoord' voor de aanmeldingstype.

2. Klik op Connect. FileZilla vraagt om het wachtwoord.
  3. FileZilla komt met het Unknown Certificate scherm, vink aan Altijd het certificaat vertrouwen en klik op OK. Dan kom je op de website-server. De Unknown Certificate melding is een goed teken: alle gegevens worden versleuteld over internet gestuurd!
  4. In de linkerkolom staan de bestanden op jouw computer, in de rechter kolom die op de webserver. Dubbelklik rechts (Externe Site/ Remote Site) op de public_html map en je krijgt de bestanden van je website in beeld.

Je kunt nu een of meer mappen selecteren op je eigen computer en die slepen naar de public_html map. Omgekeerd kun je ook de bestanden van je website slepen naar je eigen computer. Alternatief voor slepen is de mappen/bestanden selecteren en dan rechts klikken en kiezen voor upload (naar website toe) dan wel download (naar je eigen computer toe).

Een extra mogelijkheid is om de bestandsrechten aan te passen van een bestand of map:

Klik rechts op de map of het bestand waarvan je de rechten wilt aanpassen en kies Bestandsrechten. Vervolgens kun je de rechten aanpassen (in het geval je de rechten van een map wijzigt, kun je ook aanvinken: recursief aanpassen, zodat alle onderliggende bestanden eveneens die rechten krijgen) en klik OK.

Oplossingen

Voor webbouwers en developers