WordPress importeren met Installatron

Indien je graag je bestaande WordPress website in je hosting account wilt importeren in Installatron (in geval van lokale website) of wilt importeren met Installatron van elders., volg je de volgende stappen.

Importeren van WordPress met Installatron

1. Log in op het cPanel behorend bij het domein waar je de website graag wilt importeren. Let op: als het gaat om het importeren van een WordPress website van elders, zorg dan dat de public_html map voor deze site leeg is.
  2. Klik bovenin Install new WordPress
  3. Rechtsboven zie je een knop '+ Install This Application'. Aan de knop zit een dropdown (drie horizontale streepjes) waar je kiest voor 'Importeer bestaande installatie'. Met deze functie kun je een bestaande WordPress installatie van een andere server of host importeren in je account.

Importeer bestaande installatie functie

4. Wanneer geselecteerd, opent zich een nieuw scherm waar je kunt kiezen uit 'From this account' of 'From different account.
    • Kies 'Van dit account' als je de WordPress website in je Hoasted cPanel account hebt staan vanuit waar je de Installatron import doet. Dit gebruik je als je een website verplaatst binnen hetzelfde cPanel account of de WordPress website in de public_html map nog niet in Installatron hebt.  Let op dat je dezelfde URL gebruikt (domain) als in de wp_options tabel. Meestal is dat waarmee de website in beeld komt, maar soms wijkt het af. Klik bij From this account op Voortzetten, selecteer dan bij Domein de juiste URL (let op met of zonder www, met of zonder https en dezelfde als in de wp_options tabel) en klik op de Import knop.

Selecteer het juiste domein URL

Veelal binnen een aantal minuten zal de website geïmporteerd zijn. De rest van de handleiding is dan niet van toepassing.

• Kies 'Van ander account' als je WordPress website op een andere hosting of cPanel account staat (bijvoorbeeld op een webserver bij een andere host, of in een andere cPanel account bij Hoasted). Dit gebruik je als je een externe website wilt verhuizen naar dit cPanel account.
  5. Je komt nu in een scherm waar je alle importgegevens kunt invullen:
    • Bron / source URL: Vul hier de url in waar de bron website nu op te vinden is. (technisch: let op dat je dezelfde URL hebt als in de wp_options tabel).
    • Bron / source IP adres: Als je geen URL gebruikt, maar enkel een IP adres, vul dan de URL van de installatie én het IP adres in
    • Bron / source Protocol: Afhankelijk van je logingegevens kies je een optie. Het is gebruikelijk dat je kiest voor 'FTP' als je FTP gegevens hebt van je account.
    • Bron / source Server (IP Address or Hostname): vul hier de hostname in. Bijvoorbeeld ftp.jouwdomeinnaam.nl
    • Bron / source Username: de FTP gebruikersnaam
    • Bron / source Password: het FTP wachtwoord
    • Bron / source Path: Je website staat waarschijnlijk in een submap. Meestal is dit in de public_html map. Vul dan public_html in. Let op: geen / voor of na het pad.
    • Doel / destination URL: Deze staat standaard op de url waarop het cPanel is gekoppeld. Indien je de website op een subdomein wilt installeren, zal het subdomein eerst moeten worden toegevoegd onder 'subdomains' in cPanel. Alle bestaande url's worden ook in het rijtje weergegeven. Als je de website op een submap wilt installeren (bijvoorbeeld, jouwdomeinnaam.nl/websitetest, vul dan 'websitetest' (zonder aanhalingstekens) in onder 'Directory'
    • Als je alles hebt ingevuld kun je de import starten door te klikken op 'import'. Het is belangrijk dat je alle gegevens hebt ingevuld om de import succesvol te laten verlopen. Op het moment dat er iets aan de gegevens niet klopt, dan geeft Installatron dit ook aan.

Locatie van de huidige installatie

6. Na het klikken op 'importeer' start de import en wordt alles automatisch overgezet. Inclusief eventuele extra mappen die je nog op je bronlocatie hebt staan.
 Krijg je een foutmelding die je niet kunt verhelpen, zie dan de handleidingen Verhuizen WordPress met Duplicator plugin of WordPress website handmatig importeren.
  7. Na afronding krijg je een melding dat de import afgerond is en zie je de website staan in de lijst onder 'Installatron Applications Installer'
  8. Je kunt nu inloggen op je Wordpress dashboard vanuit Installatron, zonder dat je een wachtwoord nodig hebt. Voor een overzicht van jouw geïnstalleerde applicaties klik je bovenin cPanel op 'My applications'. Klik op de middelste link eindigend op /wp-admin (www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/). Je logt nu automatisch in zonder wachtwoord.

inloggen op je Wordpress dashboard

9. Als de site van elders komt ook nog stappen 10 t/m 12. Pas je hosts file aan en controleer of alles juist werkt. Pas eventueel de PHP versie en de PHP instellingen/modules aan. Ook kan het zijn dat je de rechten nog goed moet zetten. Dat kun je doen vanaf de command line. Ga naar de public_html map en geef dan deze twee commando's:

find . -type f -exec chmod 644 {} \;find . -type d -exec chmod 755 {} \;

1. Zet de DNS voor de website om naar het nieuwe IP-adres.
  2. Installeer een Sectigo SSL certificaat, of een Let's Encrypt SSL certificaat.

Problemen en oplossingen

De meeste problemen hebben een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een begin of eind / in de doelmap. Sommige foutmeldingen zijn echter cryptischer.

• Foutmelding: Error Destination file failed to update with new values. Files: array ( 0 => 'wp-config.php') In dit geval heeft de te importeren website een wp-config.php dat niet standaard is en bijvoorbeeld if-statements bevat.  De oplossing is de betreffende website handmatig te importeren

Zie ook de Handleiding backup maken en terugplaatsen met Installatron