Hoe vind en wijzig ik mijn PHP-versie

PHP is een scripting taal die vooral gebruikt wordt voor server side scripting, maar het kan ook gebruikt worden als programmeertaal voor algemene doeleinden. PHP kan geïntegreerd worden in veel verschillende webdesign talen of in combinatie met verschillende website software als templates, frameworks en content management tools (CMS).

Net als MySQL wordt PHP ook regelmatig geüpdate voor een goede performance, en als website eigenaar moet je deze wijzigingen doorvoeren. Hoe hoger de versie is, des te sneller en veiliger jouw code kan worden omgezet naar een leesbare webpagina.

Wat doet PHP?

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en het is een belangrijke taal voor het maken van dynamische webpagina’s. De taal wordt heel veel gebruikt, het ligt aan de basis van WordPress en ook Facebook maakt er gebruik van. PHP genereert HTML pagina's door dynamische content zoals inhoud van een database of variabele om te zetten naar een statisch formaat. Je kunt PHP dan ook wel de verbinding tussen de code en de bezoeker noemen.

Verhogen/upgraden van PHP versie

Om de veiligheid en functionaliteiten te verbeteren worden er regelmatig updates aan PHP doorgevoerd. Deze updates installeren wij direct op al onze servers zodat je hier direct gebruik van kunt maken. Eens in de zoveel tijd komt er echter een volledig nieuwe versie uit waarin nieuwe veiligheidsmaatregelen en functionaliteiten toegevoegd worden. Wij raden aan altijd de nieuwste versie te gebruiken om zo de performance van jouw website op top niveau te houden. Momenteel is PHP versie 8.0 de nieuwste versie, maar veel plugins werken daarin nog niet goed. Standaard kun je altijd kiezen voor PHP 7.4 en mocht dat problemen geven PHP 7.3.

Hoe pas ik mijn PHP versie aan?

1. Log in op je cPanel account.
  2. Navigeer naar Software > Select PHP Version.

3. Je ziet daar de huidige PHP versie:

4. Daar heb je de mogelijkheid om de php versie te wijzigen:

5. Kies de gewenste versie en klik op Set as current.
  6. Check of je site nog goed in beeld komt/goed werkt. Let er daarbij op dat je eventueel in je Dashboard nog de cache leegt van bijvoorbeeld de LiteSpeed Cache. Niet alle website software werkt al met de nieuwste PHP versie, vandaar dat we ook nog oudere versies aanbieden.
  7. Let op: custom instellingen als bijvoorbeeld de max-instellingen of de modules worden niet overgenomen als je de PHP versie wijzigt, dus die zul je nog even moeten overnemen/controleren.

Let op: als in cPanel PHP hoger staat en deze toch feitelijk een andere versie is

De oorzaak ligt dan veelal doordat regels in de .htaccess de versie bepalen. Een voorbeeld daarvan:

# php -- BEGIN cPanel-generated handler, do not edit
# Set the “ea-php72” package as the default “PHP” programming language.
<IfModule mime_module>
  AddHandler application/x-httpd-ea-php72___lsphp .php .php7 .phtml
</IfModule>
# php -- END cPanel-generated handler, do not edit

De oplossing is dan simpel: haal die weg, of blokkeer de drie regels die niet met een # beginnen met een #.

Dit geldt dus ook als er een regel staat met

AddHandler application/x-httpd-ea-phpXX___lsphp .php .php7 .phtml

Hoe activeer of deactiveer ik modules in PHP?

Voor het wijzigen van die overige PHP instellingen en modules zie onze Handleiding Alles over php instellingen en modules