Upload van website bestanden via FTP

Je public_html map

De basismap of web root voor je hoofddomeinnaam is public_html. Dit betekent dat als iemand je hoofddomein intypt in de browser (dat je hebt aangegeven bij het aanvragen van hosting), de browser de website toont die in je public_html map staat.

Je kunt ook in je cPanel > Domeinen ook Extra (Addon) domeinen en subdomeinen aanmaken, deze gebruiken een andere map.

Je kunt ook een Addon domein met de naam domein2.nl, dit gebruikt standaard een map parallel aan de public_html map, bijvoorbeeld /domein2.nl/

• De public_html map moet altijd 0750 permissies hebben.
  • Alle mappen in de public_html map moeten 0755 permissies hebben.
  • Alle bestanden in de public_html map moeten 0755 of 0644 permissies hebben. Zie ook de Hoasted handleiding om de bestandsrechten goed te zetten.

De document root van een domein, ofwel de home map, is de belangrijkste map die alle bestanden bevat voor een domein of een subdomein.

• Hoofddomein - De document root voor je voornaamste domeinnaam is je public_html map. Dit betekent dat als iemand je hoofddomein bezoekt, de server bestanden teruggeeft uit de public_html map.
  • Subdomeinen - De document root voor een subdomein werkt iets anders. Als je subdomein http://store.example.com is, dan is de document root map /store.example.com of desgewenst een andere map.
  • Extra domeinen - Addon domein document roots zijn erg vergelijkbaar met subdomeinen. Als er een addon domein is op je account, is daar een aparte map voor, bijvoorbeeld: /domein2.nl

FTP Programma

Veelal zul je gebruik maken van een FTP programma als bijvoorbeeld FileZilla (Windows en Mac). Hieronder de uitleg van twee methoden om zonder een FTP programma toch bestanden te uploaden.

Upload je bestanden met je browser via FTP

1. Open de webbrowser en voer ftp://gebruikersnaam@domainname.com in in de adresbalk.
  2. Voer de gebruikersnaam in in het Gebruikersnaam tekstveld.
  3. Voer het wachtwoord in in het Wachtwoord tekstveld.

De Authenticatie dialoog wordt weergegeven.

Authenticatie dialoog wordt weergegeven.

Je wordt ingelogd op de server locatie van waar je bestanden kunt uploaden of downloaden. Om bestanden te uploaden naar de server sleep je de bestanden op je computer naar deze server locatie.

Upload je bestanden via Bestandsbeheer (in cPanel)

Je kunt je bestanden ook rechtstreeks uploaden met cPanel. Dit kun je doen met de Bestandsbeheer (File Manager).

1. Log in op cPanel.
  2. Navigeer naar Bestanden > Bestandsbeheer (File Manager).

Bestandsbeheer (File Manager).

Public_html uploaden

3. Klik op Uploaden.

De File Upload pagina wordt weergegeven.

4. Vanuit hier kun je bestanden slepen om te beginnen met uploaden.

Of A. Selecteer het bestand dat je wil uploaden op je computer door te klikken op de Selecteer Bestand button. B. De standaard Open dialoog wordt weergegeven. Selecteer het bestand dat je wil uploaden en klik op Open. C. Het geselecteerde bestand wordt geüpload.

Selecteer het bestand dat u wilt uploaden

5. Als het bestand klaar is met uploaden klik je op de link in het midden van het scherm om terug te gaan naar de map naar waar je het bestand hebt geüpload.

In een web browser kun je verifiëren dat de upload naar de locatie gelukt is.

Map met alle bestanden