Verhuizen bulk - Reseller hardware upgrade informatie

Om jou de nieuwste techniek en hoogste performance te blijven bieden, upgraden we onze klanten iedere twee jaar naar volledig nieuwe hardware. Onderstaand alle details en toelichting over hoe deze kosteloze en geruisloze upgrade voor jou als reseller in zijn werk gaat.

Migratie stappen en werking

Alle cPanel accounts binnen een bestaand WHM, worden geruisloos overgezet naar een nieuw WHM dat draait op de nieuwe hardware. Je hoeft hiervoor niets te doen en wij houden je vooraf, tijdens en na het overzet proces volledig op de hoogte van iedere stap middels een live Google Sheet overzicht welke voor jou wordt opgesteld. We migreren alle cPanel accounts zogenaamd 'live', wat betekent dat alles volledig bereikbaar blijft zowel gedurende als ook na het overzet proces.

De stappen die Hoasted support zal doorlopen:

1. Analyse domeinen en delen van overzicht in Google Sheet met Reseller
  2. Treffen van voorbereidingen voor soepele migratie
  3. Overzetting cPanel's met Hoasted / whitelabel nameservers + controle per account
  4. Overzetting cPanel's met externe nameservers + controle per account (optioneel)
  5. Instellingen reseller pakket nalopen + login versturen
  6. Eindcontrole Hoasted
  7. Eindcontrole verzoek Reseller

Zowel tijdens als na de migratie zijn we volledig bereikbaar voor je via support, chat en ook telefonisch. Voor de domeinen die voorzien zijn interne nameservers (Hoasted of whitelabel nameservers) hoef je helemaal niets zelf te doen. De cPanels met externe nameservers (bijvoorbeeld CloudFlare of domeinen met nameservers van een andere provider) worden met een zogenaamde proxy (verkeer forwarder) overgezet, echter hebben deze na afronding van onze werkzaamheden nog een IP adres aanpassing nodig in de DNS instellingen (meer daarover onderstaand).

Veelgestelde vragen

Verandert de hostname en IP van mijn reseller pakket?

Ja, gezien het een nieuwe server is waar je naar overgezet wordt. De oude hostname *.myfasthosting.com wordt tevens geüpgrade naar een beter en meer neutralere hostname *.hostingsecure.com.

Dienen mijn klanten iets te wijzigen aan hun email instellingen?

Indien je klanten gebruik maken van cPanel e-mail en gebruik maken van de standaard instellingen (hostingsecure.email, hoasted.email of mail.klantdomeinnaam.nl) in hun mailprogramma, dan hoeven ze helemaal niets aan te passen. Enkel wanneer in het mailprogramma onder inkomende en uitgaande hostname een hostname ziet staan (zoals bijvoorbeeld s1119.myfasthosting.com), dient dit aangepast te worden naar hostingsecure.email. Zie eventueel ook deze handleiding. Dit kan zelfs vooraf al in orde gemaakt worden waar praktisch of gewenst, gezien bij het aanpassen vooraf geen onderbreking in het verzenden en ontvangen op het e-mail programma van de eindgebruiker van toepassing is. Wanneer je klant gebruik maakt van Google Workspace, Microsoft 365 of andere externe e-mail, dan hoeft er ook niets aangepast te worden.

Moet ik zelf nog wat doen?

Voor de domeinen die gebruik maken van Hoasted nameservers of whitelabel nameservers, hoeft niets te gebeuren. Wij doen voor deze domeinen de volledige omzetting en je hoeft enkel de dubbelcheck nog te doen ter validatie. Voor de domeinen welke gebruik maken van externe nameservers, raden we aan om de TTL van die betreffende DNS records een dag voor de migratie aan te passen naar 300. Dit zorgt ook bij de externe domeinen voor de meest soepele omzetting.

Hoe gaat het omzetten van cPanel accounts met externe domeinen?

Zodra wij de data overzetting van het betreffende cPanel account hebben afgerond, forwarden wij het verkeer van de oude naar de nieuwe omgeving middels een zogenaamde proxy en kun jij ondertussen het IP adres in de externe DNS zone van het domein updaten naar het nieuwe IP adres. Dit is een prettige  tijdelijke oplossing om het grootste gedeelte van het verkeer tijdelijk door te sturen, echter niet geschikt als lange termijn oplossing. Ons advies is om na migratie zo snel mogelijk de DNS aanpassing door te voeren, waarmee we de oplossing weer volledig constructief en waterdicht is.

Verandert er iets aan de instellingen binnen een cPanel?

Nee, alle data wordt één-op-één overgenomen en er worden geen bestaande instellingen aangepast of gereset. De bestaande PHP versie per cPanel account blijft ongewijzigd, waarbij bijvoorbeeld ook cPanel accounts die nu op PHP 4.x of 5.x versies draaien, actief blijven onder die versie.

Voor SSL worden ook de instellingen overgenomen binnen Let's Encrypt of Sectigo SSL. Voor eventuele domeinen waar je nu nog geen SSL op hebt toegevoegd wordt in de nieuwe omgeving iedere nacht geprobeerd automatisch een SSL aan te maken, waarmee alles op dat gebied ook nog een stuk makkelijker wordt.

Verhuizen mijn backups ook mee?

De backups die zijn gemaakt in het oude reseller pakket, zetten we niet over. Wel maken we in de nieuwe omgeving op een veel hogere frequentie backups, welke je direct kunt bekijken zoals je gewend bent (Jetbackup). Mocht het gewenst zijn kunnen we op verzoek tot 15 dagen na de migratie ook nog backups aanleveren uit de oude omgeving.

Hoe zit het met integraties en koppelingen?

• Installatron: Al je Installatron applicatie koppelingen worden overgezet naar je nieuwe Reseller omgeving. Mochten deze voor jou nog niet direct zichtbaar zijn (vanwege bijvoorbeeld een nieuwe WHM gebruikersnaam), laat het ons in dat geval even weten. Onze support voert dan een herindexatie uit voor je waarmee alles weer zichtbaar wordt.
  • Hostfact: je dient je server locatie in je instellingen opnieuw te koppelen middels een nieuwe WHM API key. Je kunt een nieuwe key aanmaken in WHM en het zelf in orde maken, of je stuurt ons de login van je Hostfact en wij maken het in orde voor je.
  • Custom backup locatie: Wanneer je in Installatron een custom backup locatie, zoals Dropbox, Google Drive of FTP hebt ingesteld, dien je deze opnieuw in te stellen in je nieuwe omgeving.

Welke design zaken en functionaliteiten veranderen er binnen cPanel?

Er is een verbeterde look & feel in zowel WHM als cPanel toegevoegd en tevens rollen we in de komende weken verschillende nieuwe functionaliteiten uit op het gebied van performance optimalisatie. Onder andere bottleneck analyse en waarmee je websites nog verder kunt optimaliseren.

Kan ik tegen betaling de migratie / upgrade laten uitvoeren in de nacht?

Hoewel dit niet noodzakelijk is met een live migratie, bieden we wel deze mogelijkheid wel aan voor eenmalig 99 euro. Daarmee plannen we de overzetting gedurende de uren waarop de meeste mensen in Nederland slapen, namelijk tijdens onze nachtelijke onderhoudsvensters. Deze zijn tussen 00.00 uur ’s nachts en 08.00 uur ’s ochtends. Contact ons indien je hier graag gebruik van wilt maken, dan plant onze support samen met jou een tijdslot in.

Worden mijn whitelabel nameservers ook weer ingesteld in het nieuwe WHM?

Ja. Tijdens het aanmaken van je nieuwe WHM, zorgen wij ervoor dat je default whitelabel nameservers ingesteld worden.

Worden mijn whitelabel cPanel logo, banner en SSH keys overgenomen?

Doordat je een volledig nieuwe WHM krijgt, zal het logo en banner opnieuw ingesteld moeten worden. Ook zal er in je nieuwe WHM opnieuw je SSH key moeten worden toegevoegd. Wij kunnen dit voor je instellen of je kunt dit zelf middels onderstaande twee artikelen:

Verandert er iets aan de SPF records of webmail login?

Nee, alle instellingen blijven voorlopig hetzelfde. Het SPF record blijft voor nu de spf.myfasthosting.com en de email hostnames hostingsecure.email. De webmail login blijft tevens webmailsecure.com. In de toekomst worden hier ook enkele extra opties aan toegevoegd, echter kan dat zodra de resellers van een server volledig over zijn om conflicten of foutmeldingen bij eindklanten te voorkomen.

Wat gebeurt er met mijn dedicated IP adressen?

Een cPanel account waar nu een betaald dedicated IP adres op zit wordt opnieuw voorzien van een dedicated IP adres. Als je op je volledige reseller pakket een betaald dedicated IP adres afneemt, wordt deze ook opniew toegewezen. Wanneer je custom IP ranges uit verschillende sub-blokken afneemt, nemen we contact met je op om de voorkeuren te bespreken.

Zijn er zaken die wijzigen aan NodeJS of NPM?

De standaard NodeJS versie wijzigt standaard naar de laatste versie. Je kunt op basis van deze handleiding naar een andere versie overschakelen voor een cPanel account. Indien je wilt dat we al jouw cPanel accounts voorzien van een specifieke (oudere) versie, bijvoorbeeld omdat je codebase niet geschikt volledig compatible is, kunnen we dit volledig kosteloos in bulk voor je aanpassen.

Hoe weet ik welke domeinen externe nameservers hebben?

Dit zoeken wij voor je uit tijdens de analyse en voorbereiding. De domeinen die gekoppeld zijn aan je cPanel middels externe nameservers, vermelden we overzichtelijk in de Google Sheet. Deze domeinenen dienen na de migratie nog handmatig voorzien te worden van het nieuwe IP adres in de DNS instellingen.

Wat gebeurt er met het verkeer op externe domeinen na de data overzetting?

Zodra wij de data overzetting van het betreffende cPanel account hebben afgerond, forwarden wij het verkeer van de oude naar de nieuwe omgeving middels een zogenaamde proxy en kun jij ondertussen het IP adres in de externe DNS zone van het domein updaten naar het nieuwe IP adres. Dit is een prettige tijdelijke oplossing om het grootste gedeelte van het verkeer tijdelijk door te sturen, echter niet geschikt als lange termijn oplossing. Ons advies is om na migratie zo snel mogelijk de DNS aanpassing door te voeren, waarmee we de oplossing weer volledig constructief en waterdicht is.

Welke DNS records moet ik omzetten?

In de minimale vorm pas je enkel het A en WWW record van het domein aan naar het nieuwe IP adres. Mochten de mailboxen ook op het cPanel account staan, dan zal eventueel ook het MX of mail.domeinaam.nl record voor het aangepast moeten worden.

Kan Hoasted de externe nameservers / DNS om laten zetten?

Wanneer we de domeinen ook naar je klanten account kunnen verhuizen, kunnen we alle domeinen ook qua DNS geruisloos voor je aanpassen. Contact ons hiervoor en vermeldt welke domeinen je nog bij welke provider staan, dan kijken we wat we hierin mogelijk kunnen maken voor je om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De opties voor externe domeinen zijn daarom de onderstaande:

1. Wij zetten het cPanel over en jij past zelf het IP adres aan (standaard)
  2. We verhuizen de DNS zones én domeinen naar je Hoasted account op basis van aangeleverde verhuiscodes