Verhuizen domeinen - Overnemen van DNS records

De DNS zone van een domeinnaam draait op de locatie waar de nameservers heen verwijzen. Wanneer je een domein verhuist en daarbij de nameservers aanpast is het in veel gevallen dan ook noodzakelijk om de DNS records over te nemen naar de nieuwe omgeving. In deze handleiding vind je hier meer informatie over.

DNS records opzoeken

Allereerst is het belangrijk te controleren waar de huidige DNS zone draait. Je kunt dit doen door een whois uit te voeren op het domein, of door het domein op deze website in te vullen. Op de locatie waar de nameservers naar toe verwijzen draait de DNS zone welke actief is voor het domein. Vervolgens kun je inloggen op de omgeving van deze partij en de DNS gegevens opzoeken. Mocht het bij deze partij niet mogelijk zijn zelf de records in te zien dan raden we aan om contact op te nemen met deze partij en een export van de DNS zone op te vragen.

Uitleg verschillende type records

In een DNS zone zijn vaak meerdere type records actief welke allen een eigen functie hebben. Zie onderstaand een beknopte omschrijving hiervan.

A record

Dit record verwijst een domein of subdomein door naar een IP-adres. Wanneer deze aangepast word zal de website naar een andere server verwijzen.

AAAA record

Dit is de moderne variant van een regulier A record, en word gebruikt om een ipv6 adres toe te kunnen voegen. Let op dat je bij een aanpassing aan het reguliere A record ook controleert of er nog AAAA record zijn die aangepast of verwijderd dienen te worden. Het toevoegen van dit record is volledig optioneel zolang het A record correct staat.

MX record

Dit record laat weten waar de e-mail afgeleverd word. Het is bij dit record niet mogelijk om direct een IP adres in te vullen, waardoor deze meestal naar het mail.domein.nl subdomein word verwezen. Het mail subdomein kan vervolgens middels een A record of CNAME record worden doorverwezen naar het IP-adres waar de mail afgeleverd moet worden. Let op dat wanneer dit een externe server is je ook de e-mail routing op 'remote' zet via cPanel > E-mail routing. Wanneer dit niet correct ingesteld staat kan het zijn dat de mail op een verkeerde locatie word afgeleverd en daarbij verloren gaat.

CNAME record

Dit record kopieert als het ware een ander record. Vaak word op het www subdomein dan ook een CNAME naar het hoofddomein geplaatst. Zo hoef je bij een wijziging aan het IP-adres dit slechts op één record door te voeren waarna de CNAME records dit nieuwe IP automatisch zullen overnemen.

TXT records

Deze records worden over het algemeen gebruikt om verificaties voor marketing tools door te voeren. Een uitzondering hier op is het SPF record, welke aangeeft dat het domein toestemming geeft om e-mail te verzenden vanaf een bepaalde server. Door de server hier in op te nemen zullen mails vele malen minder snel worden gemarkeerd als spam. Om onze servers hier in op te nemen kun je onderstaande toevoegen aan het huidige SPF record:

include:spf.myfasthosting.com

In sommige gevallen kan in het TXT record ook een validatie van het SSL certificaat staan. Over het algemeen is dit enkel noodzakelijk bij de installatie en kan daarna verwijderd worden. Mocht je niet zeker weten wat een bepaald TXT record doet raden we aan deze voor de zekerheid in zijn geheel over te nemen.

DNS records overnemen

Zodra je een overzicht heb van alle records die overgezet moeten worden kun je deze toevoegen via cPanel > DNS zone. In onze handleiding over het aanpassen van DNS records in cPanel vind je meer informatie over het beheer hiervan. We raden aan om de DNS zone eerst volledig over te nemen voordat de nameservers worden omgezet. Op die manier weet je zeker dat het domein correct blijft draaien na de overgang.