FTP login en extra FTP-accounts aanmaken

Je Hoasted hosting account heeft standaard één (s)FTP login. De standaard login gegevens hiervoor zijn als volgt:

Gebruikersnaam Je cPanel gebruikersnaam (zoals mijndomein)
Wachtwoord Je cPanel wachtwoord (zoals 30i7h3#6=9)
Hostname

ftp.jouwdomein.com OF
sXXX.myfasthosting.com (vervangen door jouw servernummer)
Protocol Kies sFTP indien mogelijk, anders FTP
Poort als je sFTP gebruikt 22
Poort als je FTP gebruikt 21

Als je inlogt met je cPanel gebruikersnaam en wachtwoord krijg je toegang tot alle bestanden en mappen. Lees bijvoorbeeld hoe je je FTP-verbinding dat in moet stellen in  FilezillaCyberduck of Coda 2 of Coda.

Extra FTP accounts

Als je een extra (s)FTP login wil aanmaken, met toegang tot slechts één map, kun je extra (s)FTP accounts toevoegen. Dit is vooral handig als je iemand toegang wil geven tot een map, zonder ze toegang te geven tot het gehele account of alle mappen.

Een account aanmaken met toegang tot alle mappen:

1. Log in op je cPanel
  2. Ga naar FTP accounts
  3. Vul onder 'FTP account toevoegen', een gebruikersnaam in
  4. Kies een wachtwoord
  5. Typ onder 'Directory', 'public_html'

Je hebt nu een FTP account dat toegang heeft tot alle bestanden en mappen binnen de 'public_html van je account. Alle bestanden die je upload in deze map zullen te zien zijn op je website. Als je bijvoorbeeld afbeelding.jpg upload in je public_html map kan deze afbeelding door iedereen bezocht worden via je domeinnaam.com/afbeelding.jpg .

ftp account aanmaken

Hoe zit het met extra FTP gebruikers en bestandsrechten?
Dit levert standaard geen problemen op (zoals dat vaak wel gebeurt bij een VPS), mits je handmatig forceert dat dit niet toegestaan wordt. De mogelijkheid is er dus nog steeds om rechten te forceren, echt is het bij regulier gebruik geen enkel probleem en zullen ook geen conflicten ontstaan.

Extra FTP account alleen voor een submap

Als je een extra FTP account aanmaakt en het toegang wil geven tot slechts één map (bijvoorbeeld 'specialemap'), wijzig je de directory in stap 5 hierboven naar public_html/specialemap. Je kunt dit ook doen voor submappen zoals public_html/specialemap

Bijvoorbeeld: Ik heb een demo website opgezet op mijndomein.com/testwebsite

ftp account toevoegen