Hoe kan ik mijn cPanel account backuppen

Dataverlies is een enorme tegenslag als je een website hebt met veel verkeer. Zelfs al kan dataverlies niet altijd voorkomen worden, er kunnen altijd voorzorgsmaatregelen genomen om de veiligheid van de opgeslagen informatie te garanderen. Je cPanel account heeft alle administratieve functies die je kunt gebruiken om je website te beheren. Deze data verliezen kun je je niet veroorloven, dus het maken van een backup zal je zeker helpen om ervoor te zorgen dat je nog een optie hebt als er iets misgaat. Het is beter om af en toe een backup van je data te maken met cPanel (naast de backups die Hoadsted maakt).

Resellers kunnen een cPanel account backup bestellen, bijvoorbeeld als het account verhuisd moet worden naar een andere cPanel server. Hieronder de stappen hoe je de onderdelen website, e-mail, databases, DNS en cronjobs kunt downloaden.

Bestanden backuppen

1.  Log in op je cPanel account.
  2. Navigeer naar  Jetbackup en klik File Backups

3. Je komt nu in het overzicht van beschikbare account backups van de afgelopen 14 dagen en klik op de File Manager knop van de datum die je wilt backuppen:

4. Selecteer de gewenste mappen om te backuppen. Zorg dat je in ieder geval de mail map (voor alle e-mail) en de public_html map (waar standaard de website draait) geselecteerd hebt. Scroll naar onderen als je de gewenste mappen geselecteerd hebt en klik onderaan op Download selected knop:

5. Er verschijnt dan de mededeling dat er maar een Download actie gelijktijdig gedaan kan worden, klik op de knop Add to Download Queue:

6. Je krijgt de melding dat de download begonnen is. Ga naar cPanel > Jetbackup > Queue.

7. Daar zie je of het maken van de download nog bezig is. Als de download gereed is krijg je de mogelijkheid om op de Download knop te klikken:

8. Als de download gereed is klik je op de Delete Download knop. Je kunt dan desgewenst een andere backup download aanmaken

Database(s) backuppen en downloaden

Naast de bestanden zul je ook de database(s) willen downloaden. Zie daarvoor de handleiding: Hoe exporteer ik een MySQL database.

DNS zone files downloaden

In de DNS zone file staan alle DNS records van jouw domein(en) in dit cPanel account. Het downloaden daarvan werkt vergelijkbaar met die van de bestanden zoals hierboven omschreven. Je gaat in cPanel > Jetbackup > DNS Zone Backups en klikt bij het betreffende domein op de Generate Download knop.

Cronjobs downloaden

In sommige gevallen zijn in cPanel cronjobs gedefinieerd. Om alle cronjobs te backuppen van een account zul je die ook moeten downloaden. Ga in cPanel naar Jetbackups > Cron Job Backups.