Monitoring van website

Met een zogenaamde website monitor houdt je automatisch de bereikbaarheid van je website in de gaten. Wanneer je website onbereikbaar is door een code, netwerk of server gerelateerde oorzaak, kun je hiervan automatisch een bericht per e-mail ontvangen. Je kunt een individuele website monitoren of bijvoorbeeld de onderliggende server waarop je website actief is (handig voor resellers). in deze handleiding leggen we uit hoe je zelf een website monitor kunt aanmaken en instellen.

Individuele website monitoren

1. Ga naar UptimeRobot en maak een kosteloos account aan
  2. Wanneer je ingelogd bent op je account, maak dan een nieuwe monitor aan
  3. Vul de onderstaande instellingen in:

Friendly name: de naam van je web site

URL: de pagina, neem bij een WordPress pagina de loginpagina, bv https://www.jouwdomein.nl/wp-login.php

Keyword: het woord wat op de pagina gevonden moet worden, bijvoorbeeld Gebruikersnaam

Alert when: Keyword not exists

Monitoring Interval: elke 10 minuten

4. Klaar! Je krijgt nu automatisch een mail wanneer je website onbereikbaar is. Houd er rekening mee dat wanneer je website wordt geupdate (bijvoorbeeld WordPress update), jouw monitoring wellicht ook een mail zal versturen. Controleer in dat geval of iemand bezig is met website onderhoud of contact onze support afdeling indien dit niet het geval is.

Tip: heb je een website waar regelmatig problemen mee zijn (blanco pagina, 500 errors), geef dan de homepage op met een trefwoord.

Volledige server monitoren

Als reseller kun je in plaats van een losse website, ook jouw reseller pakket in zijn geheel monitoren. Je past daarvoor bovenstaande stappen toe, echter bij de stap voor de instellingen gebruik je onderstaande details:

1. Ga naar UptimeRobot en maak een kosteloos account aan
  2. Wanneer je ingelogd bent op je account, maak een nieuwe monitor aan (je kunt er maximaal 50 kosteloos aanmaken per UptimeRobot account)
  3. Vul de onderstaande instellingen in:

Friendly name: WHM Resellernaam hier

URL: je reseller server, bijvoorbeeld https://s1116.myfasthosting.com:2087/

Keyword: Username (of Gebruikersnaam indien je de default language gewijzigd hebt in Nederlands)

Alert when: Keyword not exists

Monitoring Interval: elke 10 minuten

4. Daarmee ontvang je een melding wanneer je reseller pakket onbereikbaar is. We raden aan om de monitoring op 10 minuten te zetten, zodat eventuele geplande server restarts of onderhoud geen melding triggeren voor jouw reseller pakket.

Veel gestelde vragen

• Waarom niet elke minuut monitoren?

In het kort omdat we vals alarm willen voorkomen. Een aantal maal per jaar zal wegens gepland onderhoud 's nachts de website even onbereikbaar zijn vanwege kort gepland onderhoud (bijvoorbeeld bij belangrijke updates van server software). Om te voorkomen dat je dan onnodige meldingen krijgt waar je geen actie op hoeft te ondernemen (immers er is verder niets aan de hand) is het beter om de monitor op 10 minuten in te stellen. Nagenoeg alle periodieke performance updates en server onderhoud kunnen we binnen dit tijdbestel uitvoeren. Los daarvan neemt elk websitebezoek een bepaalde load met zich mee en zo belast je je hosting account ook niet onnodig. Wanneer het langer dan 10 minuten duurt weet je dat het meer impact heeft en kun je aan jouw zijde ook kijken op onze status pagina https://status.hoasted.com/ wat er eventueel van toepassing is.

• Kan ik niet beter monitoren met een ping?Nee, aangezien een ping controleert op basis van jouw eigen netwerk verbinding en geen gebruik maakt van meerdere locaties. Er kunnen namelijk hickups op de verbinding zijn tussen de jouw locatie en de gemonitorde server, waardoor de resultaten niet consistent zijn. In dat geval is de server gewoon online en vaak ook bereikbaar voor de rest van internet.
  • Hoe weet ik of mijn website offline is?

Wanneer je niet zeker weet of je website daadwerkelijk offline is, of dat het enkel voor jou niet bereikbaar is, kun je gebruik maken van http://www.downforeveryoneorjustme.com/. Vul daarin je website in en kijk of de bereikbaarheid onderbreking enkel voor jou is of ook voor de rest van het internet.

• Waarom controleren op wp-login.php?Het voordeel van deze pagina is dat deze niet in de cache zit, zeer accuraat is voro monitoring en tevens zeer lichtgewicht is. Dus de monitoring draagt nauwelijks bij aan de load en dat is met name bij drukke websites een voordeel.
  • Wat kan ik instellen als ik de werking van een ander CMS wil monitoren?Wat betreft de monitoring van andere applicaties raden we ook aan een login pagina te monitoren. Het alternatief is het monitoren op een uiteindelijke pagina / doelpagina waar je op de aanwezigheid van een zoekwoord kunt monitoren.
  • Kan ik ook monitoren op redirect?Nee, een redirect monitoring is niet in te stellen. Je kunt wel zoeken op de aanwezigheid of afwezigheid op een specifiek keyword om dat op te lossen.