Email instellen: Apple Mail (Mac)

In deze handleiding leggen we je uit hoe je je e-mail kunt instellen via Apple Mail, het standaard programma dat word meegeleverd bij macOS. Wanneer je de mail in een ander programma wilt instellen kun je het best even kijken in ons overzicht van e-mail handleidingen.

Benodigde gegevens

We gaan er in deze handleiding van uit dat het e-mail adres al is aangemaakt en dat je de gegevens hiervan hebt gecontroleerd door in te loggen op onze webmailomgeving op https://www.webmailsecure.com/. Mocht je hier niet kunnen inloggen zie dan onze handleidingen:

E-mail instellingen

Onderstaand de gegevens die je nodig hebt bij de volgende stappen in deze handleiding:

• Server / Hostnaam: hostingsecure.email (zowel inkomend als uitgaand)
  • Protocol: IMAP
  • Gebruikersnaam: Je e-mailadres.
  • Wachtwoord: Je e-mail wachtwoord
  • Poort inkomende e-mail: 993
  • Poort uitgaande e-mail: 465
  • Versleuteling: SSL

Stap 1: Open Apple Mail

Open Apple Mail door in de balk onderin op het Mail icoon te klikken, of door CMD+Spatie in te drukken en daar te zoeken naar 'Mail'.

Stap 2: E-mail account toevoegen

Klik bovenin het scherm op 'Mail > Voeg account toe...'

Kies voor 'Andere Mail-account' en klik op 'Ga door'

In dit artikel de uitleg over het instellen van een mailaccount in Apple Mail en hoe je wijzigingen in een bestaand account kunt doorvoeren.

Stappen om je email in te stellen in Apple Mail

Bestaand account wijzigen

Nieuw wachtwoord instellen

Bestaand account verwijderen

Office 365 instellen in Apple Mail

Probleem: Apple mail is traag

Stappen om je emailaccount bij Hoasted in te stellen in je Apple Mail (OS X - Sierra)

Deze handleiding is gebaseerd op MacOS 10.15 (Catalina), maar geldt grotendeels voor de meeste OS X / MacOS versies.

1. Open Mail en klik bovenaan je scherm op Mail > Voeg account toe (Add account)

Mail - voeg account toe

2. Klik bovenaan je scherm op Mail en in dat rijtje op Voorkeuren…
  3. Klik in dat scherm op Accounts en daarna op het +-teken linksonder

Je ziet het scherm Kies een Mail-account aanbieder, vink aan Andere Mail-account en klik op Ga door

4. Je ziet het scherm Kies een Mail-account aanbieder, vink aan Andere Mail-account en klik op Ga door

Andere Mail-account

5. Je komt nu in Voeg een Mail-account toe. Vul hier je volledige naam (zoals ontvangers die in beeld krijgen), je e-mailadres en je wachtwoord in. Klik dan op Log in:

Voeg mail-account toe

6. Apple Mail geeft dan aan dat dit onjuist is. Vul dan in:

* Type account: IMAP

* Server inkomende mail: hostingsecure.email

Server uitgaande mail: hostingsecure.email

Klik op Log in

Vul juist incoming en outgoing mail server in

7. Vink desgewenst het vakje voor Notities uit zodat alleen Mail aangevinkt is en klik op Gereed.

selecteer Notities and mail

8. Je kunt nu gaan testen of het goed werkt. Stuur een mail aan test@mailbot.hoasted.com, binnen een minuut zou je een antwoord moeten ontvangen.

Problemen of vragen? Neem contact op met: support@hoasted.com

Instellingen wijzigen of controleren in Apple Mail

Daarvoor moet je bovenin klikken op Mail > Voorkeuren (Preferences) > Accounts, selecteer het account waarin je iets wilt wijzigen en klik op tabblad Serverinstellingen.

Mail > Voorkeuren (Preferences) > Accounts, selecteer het account

Hieronder een voorbeeld voor het wijzigen van de poort voor uitgaande mail (SMTP).

Poort wijzigen voor uitgaande mail SMTP

Mocht je de poort voor uitgaande mail willen wijzigen in 465 volg dan deze stappen.

1. Klik bovenin op Mail > Voorkeuren (Preferences)

Voorkeuren functie van Apple mail

2. Kies dan tabblad Accounts > tab Server instellingen (Server Settings)

Server instellingen van Apple mail

3. Klik het menu naast de domeinnaam en kies Bewerken SMTP server lijst (Edit SMTP Server List)

Bewerk SMTP server lijst

Edit SMTP server list aanklikken

4. Klik op de server die je wilt wijzigen

Vul de Host name in

5. Haal het vinkje weg bij Automatisch verbindingsinstellingen beheren (Automatically manage connection settings). Dan kun je de poort aanpassen en Gebruik TLS/SSL

Automatically manage connection settings

Nieuw wachtwoord instellen

Om een nieuw wachtwoord voor je mailaccount in te stellen in Apple Mail volg je deze stappen:

1. Kies in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren' en klik op 'Gebruikers en groepen'.
  2. Selecteer jouw gebruikersnaam in de lijst met gebruikers.
  3. Klik op de knop 'Wijzig wachtwoord' en volg de instructies op het scherm.

Het wachtwoord kun je controleren door met je e-mailadres en het nieuwe wachtwoord in te loggen op https://webmailsecure.com/

Bestaand account verwijderen

Soms is het nodig om het bestaande account te verwijderen, bijvoorbeeld als de server verhuist of de instellingen werken niet meer.

Stappen daarvoor zijn:

1. Open Apple Mail en klik links boven op Mail > Accounts
  2. Selecteer het account en klik linksonder op het - teken:

Bestaand account verwijderen

3. Je krijgt dan de vraag of je het zeker weet, klik op OK en het account wordt verwijderd.

Bevestigings pop-up voor het verwijderen

Microsoft 365 instellen in Apple Mail

Volg deze stappen om Office 365 in Apple Mail in te stellen:

1. Klik in Apple Mail links boven op Mail > Account toevoegen (Add Account)
  2. Vink aan Exchange en klik Doorgaan (Continue):

Selecteer Microsoft Exchange

3. Vul je e-mailadres en wachtwoord in en klik Meld u aan (Sign In).
  4. Kies de Mac Apps die je wilt gebruiken: in ieder geval e-mail maar desgewenst ook contactpersonen, agenda, herinneringen en notities.

Let op: als Apple meldt dat het mailaccount al bestaat, verwijder dan eerst het bestaande mailaccount en daarna kun je het alsnog instellen.

In geval van problemen of handmatig instellen kies voor

IMAP inkomende server: outlook.office365.com poort 993 (SSL) Uitgaande SMTP-server: imap.office365.com poort 587 (STARTTLS)

Email professioneel laten instellen?

Wil je je e-mail direct op de beste manier laten instellen door Hoasted support? Dat kan. Voor eenmalig €29,- per apparaat stellen we alles voor je in (drie e-mail accounts inbegrepen). Daarvoor loggen we op afstand in op het apparaat van toepassing en stellen we jouw e-mail programma van voorkeur (bijvoorbeeld Outlook, Thunderbird, Apple Mail of ander programma) volledig voor je in. Vraag 'email professioneel laten instellen' hier aan.

Probleem: Apple mail is traag

Met name bij mailboxen met zeer veel berichten kan Apple mail op den duur langzaam worden. In dat geval kan het helpen om de mail index opnieuw te laten opbouwen.

Ga in Apple Mail naar de Mailbox (in het menu bovenin), en klik op Rebuild (onderaan in de lijst).