WordPress - CDN toevoegen aan website

Een CDN (Content Delivery Network) zorgt ervoor dat je statische content, waaronder afbeeldingen en javascript bestanden, wordt gekopieerd naar tientallen servers over de hele wereld. Hiermee is je website zeer snel op iedere plek in de wereld.

Let op: Het toevoegen van een CDN is enkel handig wanneer je veel bezoekers van buiten Europa ontvangt. Wanneer je voornamelijk bezoekers uit West-Europa op je website ontvangt dan is het toevoegen van een CDN in de meeste gevallen onnodig. De connecties die naar de externe servers gemaakt moeten worden zullen in dat geval meer tijd in beslag nemen dan het direct uitladen via onze servers.

CDN aanvragen

Voordat je gebruik kunt maken van een CDN dient deze eerst geactiveerd te worden. Dit kan via een online dienst als CloudFlare, of via ons eigen CDN.

https://www.hoasted.com/producten/cdn/

CDN toevoegen in WordPress via de LiteSpeed Cache plugin

Zodra er een CDN actief is dient deze in de website geconfigureerd te worden, om zo de bestanden vanaf de nieuwe links in te laden. Volg hierbij onderstaande stappen:

1. Open de email met de CDN informatie die je hebt ontvangen bij de bestelling van je CDN. Hierin zit een CDN URL die gekoppeld is aan je originele domeinnaam: https://cdn.jouwdomeinhier.nl/
  2. Log vervolgens in op het WordPress dashboard
  3. Ga naar LiteSpeed Cache > CDN, en schakel de optie voor het gebruik van CDN mapping in
  4. Vul hier vervolgens jouw CDN link in (deze dient vooraf geactiveerd te zijn), en sla de pagina op
  5. Leeg nu alle caches en bekijk via 'Rechtermuis knop > Inspect Element > Sources' of de bestanden correct vanaf de CDN link ingeladen worden.
  6. Als alles goed gaat is het CDN nu volledig actief en zal deze via de dichtsbijzijnde server uitgeladen worden. Je kunt dit controleren door de link in te vullen op onderstaande link:

https://www.uptrends.com/tools/cdn-performance-check