Optimaliseren snelheid - WordPress caching instellen met WP Rocket (aanbevolen)

Hoewel wij op onze LiteSpeed servers over het algemeen het beste resultaat zien door de caching middels de LiteSpeed Cache plugin in te stellen, is de WP Rocket een uitstekend alternatief welke ook zeer goede resultaten kan behalen. In sommige configuraties kan dit zelfs sneller zijn dan de LiteSpeed Cache methode.

In deze handleiding vind je meer informatie over de werking van deze plugin, en hoe je deze correct instelt:

WP Rocket opties

Wanneer je de WP Rocket pagina opent in het WordPress dashboard zijn er verschillende optimalisatie opties die je kunt beheren.

1. Dashboard
  2. Cache
  3. File Optimization
  4. Media
  5. Preload
  6. Advanced Rules
  7. Database
  8. CDN
  9. Image Optimization

Dashboard

Dit is het overzicht van waaruit je de licentie kunt beheren en de cache kunt legen. Verder is hier niet veel te beheren, gezien de meeste instellingen in de overige tabbladen staan.

Cache

Na het installeren van WP Rocket zal de cache direct actief zijn. Wil je ook de cache activeren voor mobiele gebruikers, of hier eventueel een aparte cache voor aanmaken? Dan kun je de instellingen hiervoor beheren op deze pagina.

File Optimization

Om te zorgen dat er minder bestanden uitgeladen hoeven te worden kun je de bestanden en laadconstructie in de website optimaliseren op deze pagina. Let op dat je bij het maken van wijzigingen op deze pagina goed controleert of de website nog correct in beeld komt.

CSS

Indien mogelijk raden we aan om de opties zoals op onderstaande screenshot in te schakelen. Dit is de snelst mogelijke oplossing voor het uitserveren van de CSS code.

JavaScript

Voor de JavaScript optimalisatie raden we aan onderstaande instellingen te gebruiken.

Media

Om de pagina zo snel mogelijk in beeld te krijgen raden we aan om de afbeeldingen te 'lazy loaden'. Hiermee worden afbeeldingen die niet in beeld komen bij de eerste weergave niet direct ingeladen, wat voor een flinke winst in snelheid kan zorgen. Je kunt ook iframes lazy loaden om zo bijvoorbeeld YouTube video's in te laden zonder dat dit een impact op de snelheid heeft.

Preload

Om te zorgen dat de pagina's altijd in de cache staan kun je preloading inschakelen. Zo word de website op basis van de sitemap in de cache geplaatst, waarmee bezoekers altijd een razendsnelle pagina uit de cache in beeld krijgen. Het inschakelen van 'link preloading' raden we met het oog op performance af, gezien het laden van de volgende pagina de huidige pagina kan vertragen.

Advanced Rules

Op deze pagina kun je uitsluitingen maken voor pagina's die niet in de cache geplaatst moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan WooCommerce checkout pagina's, of andere pagina's waar dynamische content per user op word ingeladen.

Database

Vanaf deze pagina kun je de database opschonen door oude revisies of drafts te verwijderen. Hoe kleiner de database, hoe sneller deze over het algemeen te doorzoeken is. Je kunt ook instellen om deze zaken automatisch te laten verwijderen iedere X aantal dagen, wat wij zeker aanraden.

CDN

Wanneer je gebruik maakt van een CDN kun je deze hier instellen. Alle bestanden zullen dan vanaf een server dichtbij de gebruiker uitgeladen worden. Wanneer je website voornamelijk bezoekers uit Nederland hebt raden we het gebruik hiervan af, maar voor buitenlandse bezoekers kan een CDN zeker een goede aanvulling op de snelheid zijn.

https://www.hoasted.com/producten/cdn/

Afbeelding optimalisatie

Indien gewenst kun je via WP Rocket de koppeling met de Imagify plugin maken om de afbeeldingen automatisch te laten optimaliseren. We raden het gebruik hiervan echter af, gezien hiervoor veel connecties naar externe servers gemaakt moeten worden. Handiger is om de afbeeldingen op de server zelf te laten optimaliseren. In onze handleiding over afbeelding optimalisatie vind je hier meer informatie over.

Voorbeeld configuratie

Om snel aan de start te gaan kun je vast gebruiken maken van onderstaande instellingen bestand. Deze kun je importeren via WP Rocket > Tools > Import/Export. Deze instellingen zouden voor de meeste websites correct moeten staan, al raden we wel aan na activeren de website even goed na te lopen op correcte werking vanuit een incognitoscherm.

Sla hier bij onderstaande regels op in een nieuw .json bestand en importeer deze via de website

purge_cron_interval	0
purge_cron_unit	"HOUR_IN_SECONDS"
minify_css	1
exclude_css	[]
remove_unused_css_safelist	[]
critical_css	""
minify_js	1
exclude_inline_js	[]
exclude_js	[]
exclude_defer_js	[]
delay_js_exclusions	[]
exclude_lazyload	[]
manual_preload	1
preload_excluded_uri	[]
preload_links	"1"
dns_prefetch	[]
preload_fonts	[]
cache_reject_uri	[]
cache_reject_cookies	[]
cache_reject_ua	[]
cache_purge_pages	[]
cache_query_strings	[]
database_revisions	1
database_auto_drafts	1
database_trashed_posts	1
database_spam_comments	1
database_trashed_comments	1
database_all_transients	1
automatic_cleanup_frequency	""
cdn_cnames	[]
cdn_zone	[]
cdn_reject_files	[]
heartbeat_admin_behavior	""
heartbeat_editor_behavior	""
heartbeat_site_behavior	""
cloudflare_api_key	""
cloudflare_email	""
cloudflare_zone_id	""
sucury_waf_api_key	""
consumer_key	"********"
consumer_email	"noreply@gmail.com"
secret_key	"c1171a5c"
license	""
secret_cache_key	""
minify_css_key	"65a8477b310ad983568963"
minify_js_key	"65a8477b310b4320785469"
version	"3.15.5"
cloudflare_old_settings	""
cache_ssl	1
minify_google_fonts	0
emoji	0
remove_unused_css	0
async_css	0
minify_concatenate_css	""
async_css_mobile	""
cache_logged_user	0
cache_mobile	1
do_caching_mobile_files	1
minify_concatenate_js	0
defer_all_js	0
lazyload	0
lazyload_iframes	0
lazyload_youtube	0
database_optimize_tables	0
schedule_automatic_cleanup	0
sucury_waf_cache_sync	0
control_heartbeat	0
cdn	0
varnish_auto_purge	0
image_dimensions	0
delay_js	0
delay_js_exclusions_selected	[]
delay_js_exclusions_selected_exclusions	[]