Optimaliseren snelheid - Afbeeldingen in website optimaliseren

Voor de snelheid van je website is het van groot belang dat afbeeldingen zo optimaal mogelijk zijn en zo min mogelijk ruimte (MB's) in beslag nemen. We raden dan ook aan om de afbeeldingen al vóór het uploaden bij te snijden naar het formaat waarop deze op de website in beeld komen. Zie onderstaand de verschillende mogelijkheden om je afbeeldingen verder te optimaliseren zonder kwaliteitsverlies:

1. Afbeeldingen automatisch comprimeren via een plugin
  2. Afbeeldingen handmatig comprimeren via cPane
  3. Afbeeldingen automatisch comprimeren via ImageCrunch
  4. Afbeeldingen automatisch comprimeren via cronjob
  5. Afbeeldingen uitladen op basis van .webp

Afbeeldingen comprimeren via een plugin

We raden het gebruik van plugins voor het optimaliseren van de afbeeldingen sterk af.

In de meeste gevallen is er weinig controle over wanneer deze optimalisaties precies plaatsvinden waardoor het resource gebruik op ongewenste momenten omhoog kan springen. Daarnaast worden er vaak externe connecties gebruikt waarbij je afhankelijk bent van de snelheid van de externe server. Handiger is om de optimalisaties via het hosting account zelf te laten verlopen met onderstaande methodes.

Afbeeldingen comprimeren via cPanel

De makkelijkste manier om de afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies te comprimeren is middels de Hoasted Image Optimizer tool in cPanel. De afbeelding zal zo zonder verlies van kwaliteit of resolutie gecomprimeerd worden zodat deze minder schijfruimte in beslag neemt.

1. Ga naar cPanel > Tools > Image Optimizer

2. Vink vervolgens aan voor welke map de afbeeldingen geoptimaliseerd dienen te worden. Bij WordPress is dat over het algemeen de map: public_html/wp-content/uploads.

3. Klik op de knop 'Optimize Images' om het optimalisatie proces te starten. Terwijl dit bezig zie je de voortgang in beeld, met percentages hoeveel de afbeeldingen in totaal verkleind zijn. In onderstaand voorbeeld zijn de afbeeldingen gemiddeld 36% verkleind, wat een besparing van ongeveer 240 Mb heeft opgeleverd.

Let op dat dit een zwaar proces is dat de performance van de website tijdelijk kan vertragen. Bij het optimaliseren van zeer veel of zeer grote afbeeldingen is het bovendien mogelijk dat de resources van het account onvoldoende zijn om het proces af te kunnen ronden. In dat geval raden we aan om de afbeeldingen per map met behulp van ImageCrunch te comprimeren via onderstaande stappen.

Afbeeldingen comprimeren via ImageCrunch

Om nog meer controle te krijgen over de optimalisatie kun je de afbeeldingen ook via SSH optimaliseren. Op die manier kun je bijvoorbeeld enkel een specifieke map optimaliseren, of onderscheid maken tussen de verschillende bestandstypes.

Zie ook deze handleiding voor meer informatie over het optimaliseren via ImageCrunch.

Afbeeldingen automatisch comprimeren via cronjob

Om hier na het uploaden van nieuwe afbeeldingen verder geen omkijken meer naar te hebben raden we aan om ImageCrunch op basis van cronjobs in te stellen. Op die manier worden nieuwe afbeeldingen automatisch periodiek (bijvoorbeeld wekelijks) geoptimaliseerd.

Meer informatie over hoe je dit kunt opzetten vind je in onze handleiding over ImageCrunch

Afbeeldingen uitserveren op basis van .webp

Het nieuwe .webp formaat is een nieuw ontwikkeld formaat van Google welke afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies nóg kleiner kan maken dan bij reguliere compressie.

Meer informatie hierover kun je vinden in onze handleiding over .webp afbeeldingen.