Optimaliseren veiligheid - Schijfruimte van cPanel account opruimen

Het kan voorkomen dat de schijfruimte van een account tegen het limiet zit en dat er een opschoning plaats dient te vinden. Wanneer de schijfruimte van een account volledig vol zit zal de website namelijk geen ruimte meer hebben om tijdelijke bestanden op te slaan waardoor de website onbereikbaar zal worden, iets dat je natuurlijk ten alle tijden wilt voorkomen. In deze handleiding leggen we uit hoe je meer inzicht in je schijfgebruik kunt krijgen, en welke bestanden je kunt verwijderen zonder dat dit een invloed op de website heeft.

Schijfgebruik inzien

Allereerst is het noodzakelijk om in te zien hoe de ruimte in jouw account precies gebruikt wordt. Je kunt hiervoor inloggen op cPanel en vervolgens zoeken naar 'Disk Usage / Schijfgebruik'. Wanneer je in dit scherm naar beneden scrolt zie je hier precies hoeveel data er in welke map aanwezig is. Door op het pijltje naast de map te klikken vouw je deze uit om ook onderliggende mappen te zien. Door op de map zelf te klikken kom je direct uit in de map in de cPanel filemanager.

Wanneer je op zoekt bent naar mappen waar de meeste bestanden in staan kun je via cPanel > Terminal onderstaande commando uitvoeren. Er zal dan een lijst in beeld komen met de mappen waar de meeste bestanden in staan.

find . -type f | cut -d/ -f2 | sort | uniq -c

Bestanden verwijderen

Om bestanden te verwijderen raden we aan om gebruik te maken van de cPanel Filemanager. Hiermee kun je door alle inhoud van het account doorbladeren en de bestanden gemakkelijk verwijderen. Om ook verborgen bestanden in te zien kun je rechtsboven op de knop 'settings' klikken, en vervolgens het vinkje aanzetten bij 'Show hidden files (dotfiles). Wanneer je vervolgens een bestand aanklikt kun je bovenin de grijze balk klikken op de knop 'Delete' om het bestand te verwijderen.

Wanneer je op deze knop klikt komt onderstaande scherm naar voren waarin je kunt aanvinken of je het bestand direct permanent wilt verwijderen. Standaard zal een bestand naar de prullenbak verplaatst worden waarna deze nog 7 dagen te herstellen is met een enkele klik op de knop. Na deze 7 dagen zal het bestand volledig verwijderd worden en enkel nog toegankelijk zijn door een backup te herstellen. We raden dan ook aan om bij een opruiming eerst alle bestanden naar de prullenbak te verplaatsen voordat deze permanent verwijderd worden.

• Tijdelijke en cache bestanden
  • Om de website sneller te laten uitladen worden tijdelijke bestanden aangemaakt die bepaalde informatie opslaan zodat dit niet nogmaals berekend hoeft te worden. Soms gaat er iets mis bij het automatisch verwijderen van deze bestanden (bijvoorbeeld doordat bij het un-installeren van een plugin deze data niet verwijderd word) waardoor deze bestanden hier onnodig in blijven staan. Onderstaand een overzicht van mappen die veilig leeggemaakt kunnen worden. Afhankelijk van de gebruikte caching plugin is het mogelijk dat er in de /public_html/wp-content/ map nog meer cache mappen zijn die verwijderd kunnen worden.
    • /.cagefs/tmp/
    • /tmp/
    • /lscache/
    • /public_html/wp-content/litespeed/
  • Backup bestanden

Het kan zijn dat je gebruik maakt van een plugin welke automatisch backups aanmaakt. Deze zijn vaak te vinden in de /wp-content/ map en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Het zelf maken van backups is niet nodig, aangezien alle backups die wij maken van jouw account zijn in te zien via Jetbackup in cPanel. Wij geven je toegang tot alle backups van de afgelopen uren, dagen, weken en maand. Hierdoor kunnen bestanden en databases altijd makkelijk en kosteloos gedownload worden of hersteld worden. Indien je toch nog graag zelf een handmatige extra backup aanmaakt van een website, dan kan dat onbeperkt op basis van deze handleiding.

• Log bestanden
  • Wanneer error logs zijn ingeschakeld en er een PHP error in de website zit zal deze bij ieder pagina bezoek weggeschreven worden in log bestanden. Deze bestanden zijn zeer handig tijdens het debuggen van een issue, maar in andere gevallen raden we aan om dit uit te schakelen. Over het algemeen zijn er twee logs die je kunt verwijderen en uitschakelen:
    • /public_html/error_log

Dit is de PHP log die door cPanel is aangemaakt en uitgeschakeld kan worden via 'cPanel > PHP Version > Switch to PHP Options'. Dit bestand kan veilig verwijderd worden zonder dat dit invloed op de website heeft. Wanneer de PHP error zich in het WordPress dashboard bevind zal dit bestand in de /wp-admin/ map te vinden zijn.

• /public_html/wp-content/debug.log

Dit is de error log die vanuit WordPress zelf bijgehouden word en uitgeschakeld kan worden via het /public_html/wp-config.php bestand door onderstaande regels aan te passen/toe te voegen:

define( 'WP_DEBUG', false );

define( 'WP_DEBUG_LOG', false );

• Oude mappen/installaties

Wanneer er voor het testen van zaken in de website een kloon van de website is gemaakt die niet langer gebruikt wordt raden we aan om deze ook op te ruimen. Zeker wanneer deze installatie niet meer bijgehouden word raden we aan om deze te verwijderen, ook met oog op het risico van malware verspreiding. Wanneer er door een verouderde plugin in de testomgeving malware in de site geplaatst wordt is het mogelijk dat dit zich door de rest van de sites in het account verspreid. Wanneer je geen gebruik maakt van de installatie raden we dan ook aan om deze te verwijderen. Dit kan vaak met behulp van Installatron (cPanel > Mijn applicaties), of kan handmatig uitgevoerd worden via de filemanager. Let wel op dat wanneer je de bestanden via de file manager verwijderd dat de database nog steeds aanwezig is en handmatig verwijderd zal moeten worden via phpMyAdmin. De gegevens van de exacte database die je kunt verwijderen zijn te vinden in het /public_html/wp-config.php bestand.

• ZIP en SQL bestanden

.zip of .sql bestanden die in het account zijn opgeslagen worden niet door de website gebruikt en kunnen in dat opzicht zonder problemen verwijderd worden. Vaak betreft dit oude backups van de site, of bestanden die gebruikt zijn bij de verhuizing. Wanneer deze bestanden zijn opgeslagen in de /public_html/ map of lager kan het zijn dat mensen die de bestandsnaam weten de backup direct kunnen downloaden. Zeker bij SQL bestanden waar vaak e-mailadressen of andere gevoelige data in opgeslagen zijn is het aan te raden om deze te verwijderen om dit risico te voorkomen.

• E-mail opruimen

Het is ook mogelijk dat de schijfruimte verbruikt wordt door de e-mailboxes. In dat geval raden we aan om deze op te ruimen met onze handleiding, of door over te schakelen naar een cloud oplossing zoals Office 365 of Google Workspace waarbij de mail op een externe server opgeslagen wordt.

Oude en ongebruikte websites opruimen via Installatron

Om direct een groot deel van de data op te ruimen is het handig om ongebruikte installaties uit het account te verwijderen. Behalve dat hiermee het resource gebruik in het account afneemt, voorkom je ook dat oude website achterblijven met beveiliging issues. Wanneer de sites via Installatron is toegevoegd kun je deze simpelweg verwijderen door onderstaande knop naast de installatie te gebruiken. Zowel de bestanden als database worden hiermee correct opgeruimd.

Afbeeldingen optimaliseren

Wanneer er veel schijfruimte in beslag genomen word door de afbeeldingen is het aan te raden om deze te comprimeren. Dit kan zonder kwaliteitsverlies en met enkele klikken op de knop uitgevoerd worden met behulp van onze handleiding over het optimaliseren van afbeeldingen. In veel gevallen levert dit tot wel 30% besparing op.