Backups terugzetten

Standaard maken wij voor alle pakketten meermaals per dag backups, welke we beschikbaar maken vanuit cPanel zelf. Deze backups slaan we op meerdere plekken voor jou op. We stellen de meeste backups beschikbaar binnen cPanel: via Jetbackup. Deze backups nemen geen ruimte in beslag op je cPanel, omdat wij deze voor jou beheren. In dit artikel alle details en mogelijkheden rondom backups.

Automatische backup onderdelen

We maken backups van verschillende onderdelen, waar jij zelf toegang toe hebt. Zie onderstaand het overzicht van de verschillende backup onderdelen:

Onderdeel Backups worden automatisch gemaakt via
Bestanden Jetbackup
Databases Jetbackup
E-mail accounts Jetbackup
SSL certificaten Jetbackup
Cron jobs Jetbackup
DNS zones Jetbackup
Volledige cPanel account Jetbackup

Handmatige of extra backup onderdelen

Naast de backups die wij maken heb jij zelf ook de mogelijkheid om backups aan te maken. Zie onderstaand de mogelijkheden:

Onderdeel Uitvoeren via
Website backups handmatig cPanel > Installatron My Appl. > Backup
Website backups automatisch cPanel > Installatron My Appl. > Bewerk > Automatische back-up
Website backups handmatig
(enkel voor resellers)
WHM > Installatron Applications Installer > Installed applications
Databases Terminal > naar website map > WP-CLI commando 'wp db export'

Handleiding bestanden terugplaatsen met Jetbackup

Mocht je zelf je bestanden niet kunnen terugzetten via de Hoasted Backup, dan kun je ook de JetBackup gebruiken. Die heeft backups van de afgelopen 14 nachten. Ga in cPanel naar Jetbackups.

1. Voor het terugplaatsen van een bestand of een map, klik op
  2. Je komt dan in het scherm met per nacht de backup:
  3. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik rechts op   File Manager van de gewenste datum om de map/het bestand van die nacht terug te plaatsen.
  4. Klik op de mapnaam als je een bestand of map binnen die map wilt terugplaatsen
  5. Zet een vinkje voor het bestand of mappen die je terug wilt plaatsen, bijvoorbeeld de map waarin de hele website staat:
  6. Klik op onderaan op de Restore selected files knop:

Handleiding database terugplaatsen met Jetbackup

1. Ga in cPanel > Jetbackup > Database backups
  2. Je krijgt dan de lijst van de afgelopen veertien dagen. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik op de Restore knop bij de database en datum die je terug wilt plaatsen. Vul ook even je e-mail adres in, want het terugplaatsen komt in een wachtrij van taken. Je krijgt dan een mail als het terugplaatsen gereed is. Let op: de huidige database wordt daarmee overschreven.

Handleiding e-mail account terugplaatsen met Jetbackup

Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn aan het account.

1. Ga in cPanel > Jetbackup > en klik Email backups:
  2. Er wordt dan een scherm geopend met per datum de e-mail accounts.
  3. Klik op de Restore-knop om de backup van dat e-mailaccount van de betreffende datum/nacht terug te plaatsen.
  4. Je krijgt de vraag of het OK is om het huidige e-mailaccount te overschrijven en je kunt desgewenst een e-mailadres opgeven dat een bericht krijgt als dit gereed is. Omvangrijke e-mailaccounts kunnen namelijk wat tijd vergen om de backup terug te plaatsen.

Let op: als er mail is binnengekomen na de backupdatum/tijdstip dan ben je die kwijt. Je kunt dan de afzenders zien in cPanel > Email > Bezorging volgen (Track delivery). Je kunt ze dan nog een mail sturen met de vraag om de betreffende mail nogmaals te verzenden!

Handleiding DNS  terugplaatsen met Jetbackup

Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn aan het account.

1. Ga in cPanel > Jetbackup > en klik DNS Zone backups:

2. Er wordt dan een scherm geopend met per datum/tijdstip de DNS zone backups.
  3. Klik op de Restore knop naast de backupdatum/tijd van dat de DNS zone van dat domein om die terug te plaatsen.
  4. Belangrijk: je dient een DNS wijziging te maken om het van kracht te laten worden
    Ga in cPanel naar de zone editor en klik bij het domein op Manage. Wijzig de TTL bij een van de DNS records naar bijvoorbeeld 301 seconden en klik op Save Record. Alle DNS records van dit domein worden dan vernieuwd naar hoe het was op het tijdstip waarvan je de backup teruggeplaatst hebt.

5. Wil je de oude DNS zone file inzien: klik in JetBackup op Download bij de betreffende datum/tijd. Het als .tar.gz gecomprimeerde bestand wordt op jouw computer geplaatst. Je kunt het uitpakken en dan het betreffende bestand openen met een teksteditor.