Backups terugzetten

Standaard maken wij voor alle pakketten meerdaagse backups, welke we beschikbaar maken vanuit cPanel zelf. Deze backups slaan we op meerdere plekken voor jou op. We stellen de meeste backups beschikbaar binnen cPanel: via Jetbackup en via R1soft. Deze backups nemen geen ruimte in beslag op je cPanel, omdat wij deze voor jou beheren. In dit artikel alle details en mogelijkheden rondom backups.

Automatische backup onderdelen

We maken backups van verschillende onderdelen, waar jij zelf toegang toe hebt. Zie onderstaand het overzicht van de verschillende backup onderdelen:

Onderdeel Backups worden automatisch gemaakt via
Bestanden Jetbackup + R1Soft
Databases Jetbackup + R1Soft
E-mail accounts Jetbackup
SSL certificaten Jetbackup
Cron jobs Jetbackup
DNS zones Jetbackup
Volledige cPanel account Jetbackup

Handmatige of extra backup onderdelen

Naast de backups die wij maken heb jij zelf ook de mogelijkheid om backups aan te maken. Zie onderstaand de mogelijkheden:

Onderdeel Uitvoeren via
Website backups handmatig cPanel > Installatron My Appl. > Backup
Website backups automatisch cPanel > Installatron My Appl. > Bewerk > Automatische back-up
Website backups handmatig
(enkel voor resellers)
WHM > Installatron Applications Installer > Installed applications
Databases Terminal > naar website map > WP-CLI commando 'wp db export'

Handleiding bestanden terugplaatsen met Jetbackup

Mocht je zelf je bestanden niet kunnen terugzetten via de Hoasted Backup, dan kun je ook de JetBackup gebruiken. Die heeft backups van de afgelopen 14 nachten. Ga in cPanel naar Jetbackups.

1. Voor het terugplaatsen van een bestand of een map, klik op
  2. Je komt dan in het scherm met per nacht de backup:
  3. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik rechts op   File Manager van de gewenste datum om de map/het bestand van die nacht terug te plaatsen.
  4. Klik op de mapnaam als je een bestand of map binnen die map wilt terugplaatsen
  5. Zet een vinkje voor het bestand of mappen die je terug wilt plaatsen, bijvoorbeeld de map waarin de hele website staat:
  6. Klik op onderaan op de Restore selected files knop:

Handleiding database terugplaatsen met Jetbackup

1. Ga in cPanel > Jetbackup > Database backups
  2. Je krijgt dan de lijst van de afgelopen veertien dagen. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik op de Restore knop bij de database en datum die je terug wilt plaatsen. Vul ook even je e-mail adres in, want het terugplaatsen komt in een wachtrij van taken. Je krijgt dan een mail als het terugplaatsen gereed is. Let op: de huidige database wordt daarmee overschreven.
  3. Handleiding e-mail account terugplaatsen met Jetbackup
  4. Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn aan het account.
  5. Ga in cPanel > Jetbackup > en klik Email backups:
  6. Er wordt dan een scherm geopend met per datum de e-mail accounts.
  7. Klik op de Restore-knop om de backup van dat e-mailaccount van de betreffende datum/nacht terug te plaatsen.
  8. Je krijgt de vraag of het OK is om het huidige e-mailaccount te overschrijven en je kunt desgewenst een e-mailadres opgeven dat een bericht krijgt als dit gereed is. Omvangrijke e-mailaccounts kunnen namelijk wat tijd vergen om de backup terug te plaatsen.

Let op: als er mail is binnengekomen na de backupdatum/tijdstip dan ben je die kwijt. Je kunt dan de afzenders zien in cPanel > Email > Bezorging volgen (Track delivery). Je kunt ze dan nog een mail sturen met de vraag om de betreffende mail nogmaals te verzenden!

Handleiding bestanden terugplaatsen met R1Soft

Je kunt zelf bestanden en databases terugzetten via de cPanel account (niet FTP) met R1Soft, zelfs op individueel bestandsniveau. Indien je dat wenst, maak je gebruik van R1Soft. Vanuit daar kun je individuele bestanden ook downloaden.

1. Log in op het betreffende cPanel en klik bij Tools op ‘(Hoasted) Backups’.
    Let op voor Resellers: inloggen via "WHM > List accounts > cP icoon" is niet mogelijk om bij de backups te komen van R1Soft. Het is noodzakelijk om als eindklant in te loggen vanuit cPanel met de cPanel gebruikersnaam en het wachtwoord en vervolgens naar Hoasted Backups te gaan. Dit is een vereiste vanuit R1Soft.
  2. Wanneer je bent ingelogd zie je een overzicht van de gemaakt backups. Deze zijn in een hoge frequentie (meerdere backiups per dag). In de regel van de datum/tijdstip zie je vier icoontjes. Het linker icoon is om bestanden terug te plaatsen:
  3. Nadat je dat hebt gedaan, dubbelklik je op de map /home en daarna bijvoorbeeld op de public_html map.Selecteer daar de bestanden en mappen die je wilt terugplaatsen. Om bijvoorbeeld de hele public_html map terug te plaatsen zet je een vinkje voor de map:
  4. Klik vervolgens bovenin op de knop Restore Selected:

Handleiding database terugplaatsen met R1Soft

Indien je een database wilt terugzetten, loop je dezelfde stappen door als hierboven. Bij het overzicht van de backups volg je de volgende stappen:

1. Klik op het onderstaande icoontje.
    Vanuit daar kun je een database terugzetten. Zorg dat je de bestaande bestaande database nog even handmatig download via PHPMyAdmin voordat je een restore uitvoert, aangezien deze functie je database overschrijft.
  2. Klik vervolgens op het rose pijltje naar rechts:
  3. Je krijgt dan de lijst van databases. Vink de database(s) aan die je terug wilt plaatsen en klik op "Restore selected"
  4. Er opent zich nu een menu waar je de voortgang kunt zien. Zodra de melding verschijnt dat de backup restore afgerond is, is alles klaar. Gemiddeld genomen duurt het terugzetten 10 tot 20 minuten. Dit proces kan langer zijn lang duren indien je database groter is dan gemiddeld.

Overige handleidingen backups terugzetten

Jetbackup maakt elke nacht een backup en die backups worden veertien dagen bewaard. Vanuit je cPanel kun je in Jetbackup ondermeer een compleet cPanel account terugzetten, bestanden, databases en e-mailaccounts terugplaatsen.