Backups terugzetten

Standaard maken wij voor alle hosting oplossingen (m.u.v. WooCommerce custom, Magento hosting en VPS hosting) meermaals per dag backups, welke we beschikbaar maken vanuit cPanel zelf. Deze backups slaan we op meerdere plekken voor jou op. We stellen de meeste backups beschikbaar binnen cPanel: via Jetbackup. Deze backups nemen geen ruimte in beslag op je cPanel, omdat wij deze voor jou beheren. In dit artikel alle details en de mogelijkheden om zelf de gewenste backups terug te plaatsen.

Tip: met Jetbackup Snapshots snel een extra backup maken voordat je belangrijke updates doorvoert

Als je snel een backup wilt maken van zowel de website als de database kun je in cPanel > Jetbackup > Snapshots een nieuwe Snapshot laten maken van het hele account.

Klik in dat Snapshot scherm op de Create new Snapshot knop.

Toelichting: dit werkt prima voor cPanel accounts die 10Gb of minder opslagruimte gebruiken.
Mocht het nodig zijn dan kun je indien nodig de website terugplaatsen (de bestanden en database) van jouw snapshot moment terugplaatsen.

Backup terug laten zetten

Deze handleiding legt uit hoe je zelf backups terug kunt plaatsen. Heb je liever dat Hoasted het voor je doet, stuur dan een email aan support@hoasted.com met vermelding van wat teruggeplaatst moet worden en van welke datum. De kosten zijn €29,-.

Automatische backup onderdelen

We maken backups van verschillende onderdelen, waar jij zelf toegang toe hebt om ze terug te plaatsen. Zie onderstaand het overzicht van de verschillende backup onderdelen:

Onderdeel Backups worden automatisch gemaakt via
Bestanden Jetbackup
Databases Jetbackup
E-mail accounts Jetbackup
SSL certificaten Jetbackup
Cron jobs Jetbackup
DNS zones Jetbackup
Volledige cPanel account Jetbackup

Zelf handmatig extra backup maken

Naast de backups die wij maken heb jij zelf ook de mogelijkheid om backups aan te maken. Zie onderstaand de mogelijkheden:

Onderdeel Uitvoeren via
Website backups handmatig cPanel > Installatron My Applications > Backup
Website backups automatisch cPanel > Installatron My Applications > Bewerk > Automatische back-up
Website backups handmatig
(enkel voor resellers)
WHM > Installatron Applications Installer > Installed applications
Databases Terminal > naar website map > WP-CLI commando 'wp db export'
of via cPanel > Databases > PhpMyAdmin. Selecteer de database en klik bovenin op export

Zelf backups terugplaatsen

Hieronder de handleidingen voor het backups terugplaatsen met Jetbackup van:

Handleiding bestanden terugplaatsen met Jetbackup

1. Ga in cPanel naar Jetbackup.
  2. Voor het terugplaatsen van een bestand of een map, klik op
  3. Je komt dan in het scherm met per nacht de backup:
  4. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik rechts op File Manager van de gewenste datum om de map/het bestand van die nacht terug te plaatsen.
  5. Klik op de mapnaam als je een bestand of map binnen die map wilt terugplaatsen
  6. Zet een vinkje voor het bestand of mappen die je terug wilt plaatsen, bijvoorbeeld de map waarin de hele website staat:
  7. Klik op onderaan op de Restore selected files knop:
  8. Ga vervolgens in je cPanel > JetBackup naar Queue, daar zie je wanneer dit gereed is.

Handleiding database terugplaatsen met Jetbackup

1. Ga in cPanel > Jetbackup > Database backups
  2. Je krijgt dan de lijst van de afgelopen veertien dagen. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik op de Restore knop bij de database en datum die je terug wilt plaatsen. Meestal is dat zeer snel gereed.
    Let op: de huidige database wordt daarmee overschreven.
  3. Ga vervolgens in je cPanel > JetBackup naar Queue, daar zie je wanneer dit gereed is.

Handleiding e-mail account terugplaatsen met Jetbackup

Je kunt de backup een compleet e-mail account terugplaatsen of terug laten plaatsen met Jetbackup. Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, maar let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn naar het account na het tijdstip van de teruggeplaatste backup en de afzenders vragen het opnieuw te mailen.

Stappen terugplaatsen mailbox zonder dat de huidige mailbox overschreven wordt

Dit kun je zelf doen, je kunt ook support@hoasted.com vragen dit voor je uit te voeren onder vermelding van de dag/tijdstip waarvan je de backup teruggeplaatst wilt hebben in een backup account. De kosten zijn eenmalig €29,-.

1. Maak een reserve e-mailaccount aan, bijvoorbeeld backup@domein.nl Dit doe je in cPanel > Email accounts  en klik op de Maken knop. Kopieer of onthoud het wachtwoord.

2. Ga in cPanel > Jetbackup > Email backups en klik op de download knop bij de datum / dag van het mailaccount waarvan je de backup wenst.
  3. Ga in cPanel > Jetbackup > Queue en wacht daar de Status: Completed is. Klik dan op de Download knop. Je krijgt dan een download...tar.gz bestand op je computer.

4. Ga in cPanel > Bestandsbeheer en maak een nieuwe map in de rootfolder, bijvoorbeeld emailbackup en open die map

5. Klik in Bestandsbeheer op de Upload knop en upload het download....tar.gz bestand dat je had gedownload. Klik vervolgens op de Opnieuw laden knop en je ziet het bestand staan.

6. Selecteer dat .tar.gz bestand en klik Extraheren (Extract):

7. Als je dan op Opnieuw laden klikt zie je staan:

8. Open de map mail  en daarbinnen de map domein.nl (jouw maildomeinnaam).
    Daar zie je twee mappen staan: Mailboxes en Storage

9. Open nu in het linkergedeelte de map mail/domein.nl/backup en sleep uit de  backup/domein.nl/mail map de map Mailboxes en daarna de map Storage naar die mail/domein.nl/backup map toe.

10. Je kunt nu in de webmail de backup mailbox openen en de verloren mail(s) bekijken en afdrukken.
    Je kunt ook in je mailprogramma een extra account backup aanmaken, zodat je de verloren mails kunt slepen naar de mailbox / map waar die zou hebben moeten staan.

Stappen om een backup terug te zetten waarbij de mailbox overschreven wordt

Let op: het huidige account wordt daarmee overschreven, dus alle e-mails van na de backupdatum/tijd staan dan niet meer in je mailbox. Wel kun je na terugplaatsing in je cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd/verstuurd zijn aan/vanuit dit mailadres en desgewenst vragen die nogmaals te sturen.

1. Ga in cPanel > Jetbackup > en klik Email backups:
  2. Er wordt dan een scherm geopend met per datum de e-mail accounts.
  3. Klik op de Restore-knop om de backup van dat e-mailaccount van de betreffende datum/tijdstip terug te plaatsen.
  4. Je krijgt de vraag of het OK is om het huidige e-mailaccount te overschrijven en je kunt desgewenst een e-mailadres opgeven dat een bericht krijgt als dit gereed is. Omvangrijke e-mailaccounts kunnen namelijk wat tijd vergen voordat de backup teruggeplaatst is.
  5. In cPanel > Jetbackup > Queue kun je eveneens de voortgang zien van het terugplaatsen.
  6. Is de backup teruggeplaatst, kijk dan nog even in cPanel > Email > Bezorging volgen (Track delivery) om te zien wie dit mailadres hebben gemaild in de tijd tussen de backupdatum/tijd en nu. Vraag de desbetreffende afzenders hun mail nogmaals te verzenden!

Handleiding DNS  terugplaatsen met Jetbackup

Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn aan het account.

1. Ga in cPanel > Jetbackup > en klik DNS Zone backups:

2. Er wordt dan een scherm geopend met per datum/tijdstip de DNS zone backups.
  3. Klik op de Restore knop naast de backupdatum/tijd van dat de DNS zone van dat domein om die terug te plaatsen.
  4. Belangrijk: je dient een DNS wijziging te maken om het van kracht te laten worden
    Ga in cPanel naar de zone editor en klik bij het domein op Manage. Wijzig de TTL bij een van de DNS records naar bijvoorbeeld 301 seconden en klik op Save Record. Alle DNS records van dit domein worden dan vernieuwd naar hoe het was op het tijdstip waarvan je de backup teruggeplaatst hebt.

5. Wil je de oude DNS zone file inzien: klik in JetBackup op Download bij de betreffende datum/tijd. Het als .tar.gz gecomprimeerde bestand wordt op jouw computer geplaatst. Je kunt het uitpakken en dan het betreffende bestand openen met een teksteditor.