Backups terugzetten

Standaard maken wij voor alle pakketten meerdaagse backups, welke we beschikbaar maken vanuit cPanel zelf. De backups worden op drie verschillende plekken opgeslagen: op de server zelf, in hetzelfde datacenter en ook in een extern datacenter.

Wij maken van alle accounts meerdere malen per dag backups, welke ook beschikbaar worden gesteld in het account zelf via ‘Backups’ (blauw klok icoontje van R1Soft backups) of Jetbackup. Deze backups nemen geen ruimte in beslag op je account.

Handleidingen:

1. Backups terugzetten met R1Soft (backups worden meerdere malen per dag gemaakt, langzamer wat betreft terugplaatsen databases)
  2. Backups terugzetten met Jetbackup (backups worden één maal per 24 uur gemaakt, sneller wat betreft databases terugplaatsen).

Openen R1Soft backup omgeving

Je kunt zelf bestanden en databases terugzetten via de cPanel account (niet FTP), zelfs op individueel bestandsniveau indien je dat wenst. Bestanden kun je ook downloaden vanuit dezelfde locatie. Hiervoor log je in op het betreffende cPanel en klik je bij Tools op ‘(Hoasted) Backups’.

Let op voor Resellers: inloggen via WHM is niet mogelijk om bij de backups te komen. Het is noodzakelijk om als eindklant in te loggen vanuit cPanel met de cPanel gebruikersnaam en het wachtwoord en vervolgens naar Hoasted Backups te gaan.

Bestanden terugzetten

In de regel van de datum/tijdstip zie je vier icoontjes. Het linker icoon is om bestanden terug te plaatsen

Dubbelklik op de map /home en daarna bijvoorbeeld op de public_html map.

Selecteer daar de bestanden en mappen die je wilt terugplaatsen. Om bijvoorbeeld de hele public_html map terug te plaatsen zet je een vinkje voor de map:

Klik vervolgens bovenin op de knop Restore Selected:

Database terugplaatsen

Indien je een database wilt terugzetten, loop deze stappen door:

1. Klik je op het onderstaande icoontje. Vanuit daar kun je een database terugzetten. Zorg wel dat je de bestaande database nog even download, aangezien deze functie je database overschrijft.

2. Klik vervolgens op het rose pijltje naar rechts:
  3. Je krijgt dan de lijst van databases. Vink de database(s) aan die je terug wilt plaatsen en klik op "Restore selected"
  4. Er opent zich nu een menu waar je de voortgang kunt zien. Zodra de melding verschijnt dat de backup restore afgerond is, is alles klaar. Gemiddeld genomen duurt het ergens tussen de 10 en 20 minuten. Dit proces kan langer zijn lang duren indien je een grotere webshop database hebt.

Optioneel: Downloaden database backup

Het is via de backup restore vanwege de architectuur en R1Soft software technisch niet mogelijk om direct een database te downloaden. Je hebt twee alternatieven:

Optie 1

Ga in cPanel naar "Backup" en klik daar op "Download a MySQL Database Backup". Dat is een backup die iedere nacht wordt gemaakt van het gehele account.

Optie 2

1. Je kunt je huidige database exporteren via PHPMyAdmin
  2. Database herstellen via Hoasted backup
  3. De herstelde database dowloaden
  4. De bestaande database die je in stap 1 hebt gedownload weer terugzetten.

Backups terugzetten met Jetbackup

Jetbackup maakt elke nacht een backup en die backups worden veertien dagen bewaard. Vanuit je cPanel kun je in Jetbackup ondermeer een compleet cPanel account terugzetten, bestanden, databases en e-mailaccounts terugplaatsen.

Bestanden terugplaatsen met Jetbackup

Mocht je zelf je bestanden niet kunnen terugzetten via de Hoasted Backup, dan kun je ook de JetBackup gebruiken. Die heeft backups van de afgelopen 14 nachten. Ga in cPanel naar Jetbackups. Voor het terugplaatsen van een bestand of een map, klik op

Je komt dan in het scherm met per nacht de backup:

Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik rechts op   File Manager van de gewenste datum om de map/het bestand van die nacht terug te plaatsen.

Klik op de mapnaam als je een bestand of map binnen die map wilt terugplaatsen

Zet een vinkje voor het bestand of mappen die je terug wilt plaatsen, bijvoorbeeld de map waarin de hele website staat:

en klik op onderaan op de Restore selected files knop:

Voorbeeld: terugplaatsen uit Jetbackup e-mail inbox van afgelopen nacht

Ga in cPanel > Jetbackup > en klik op File Backups:

Klik vervolgens op File manager bij afgelopen nacht:

Scroll naar beneden en klik op de mapnaam mail:

Vervolgens op de mapnaam met de juiste domeinnaam en daarbinnen op het e-mailaccount, bijvoorbeeld info. Open de map Cur en selecteer de e-mails die je terug wilt plaatsen:

en klik op de Restore Selected Files knop:

Open daarna de map  New en doe hetzelfde.

Database terugplaatsen met Jetbackup

Ga in cPanel > Jetbackup > Database backups

Je krijgt dan de lijst van de afgelopen veertien dagen. Klik op Creation Date om de nieuwste bovenaan te krijgen. Klik op de Restore knop bij de database en datum die je terug wilt plaatsen. Vul ook even je e-mail adres in, want het terugplaatsen komt in een wachtrij van taken. Je krijgt dan een mail als het terugplaatsen gereed is. Let op: de huidige database wordt daarmee overschreven.

Email account terugplaatsen met Jetbackup

Je kunt een compleet e-mail account terugplaatsen met Jetbackup, let wel: het huidige account wordt daarmee overschreven, ook eventuele later binnengekomen e-mails. Eventueel kun je in cPanel > E-mail > Bezorging volgen (Track delivery) nog zien welke e-mails gestuurd zijn aan het account.

Ga in cPanel > Jetbackup > en klik Email backups:

Er wordt dan een scherm geopend met per datum de e-mail accounts.

Klik op de Restore-knop om de backup van dat e-mailaccount van de betreffende datum/nacht terug te plaatsen.

Je krijgt de vraag of het OK is om het huidige e-mailaccount te overschrijven en je kunt desgewenst een e-mailadres opgeven dat een bericht krijgt als dit gereed is. Omvangrijke e-mailaccounts kunnen namelijk wat tijd vergen om de backup terug te plaatsen.