Foutmelding - 403 error melding oplossen

Een HTTP 403 foutmelding betekent "Forbidden" ofwel "Verboden". Dit gebeurt wanneer de server begrijpt wie je bent (je authenticatie is geslaagd), maar je toch geen toestemming geeft om toegang te krijgen tot de gevraagde bron. Er zijn verschillende redenen waarom je zo'n foutmelding zou kunnen krijgen.

403 Error melding

403 melding oplossen

Om deze melding te verhelpen kun je onderstaande stappen volgen:

1. Plugin Conflicten

Oorzaak: Een veelvoorkomende oorzaak van 403-fouten in WordPress zijn conflicten veroorzaakt door plugins. Een plugin (WordFence, iThemes Security of All in One WP Security) kan per ongeluk of met opzet toegang tot bepaalde delen van je site beperken.

Oplossing: Deactiveer alle plugins tijdelijk door ze te hernoemen via FTP of het bestandsbeheer van je hostingpaneel. Als dit het probleem oplost, activeer dan één voor één de plugins weer, totdat je de plugin vindt die het probleem veroorzaakt. Zodra de probleem-plugin is geïdentificeerd, kun je deze vervangen of op zoek gaan naar een update of fix.

2. .htaccess Bestand

Oorzaak: Een corrupt .htaccess bestand kan ook 403-fouten veroorzaken op een WordPress-site.

Oplossing: Ga naar de root-directory van je WordPress-installatie via FTP of bestandsbeheer en hernoem het .htaccess bestand, bijvoorbeeld naar .htaccess_old . en vervang deze eventueel door een schone variant.

3. Bestandsrechten

Oorzaak: Verkeerd ingestelde bestands- of maprechten kunnen ook een 403-fout veroorzaken op WordPress-websites.

Oplossing: Controleer de bestands- en maprechten. Voor bestanden is dit meestal 644 , en voor mappen 755 . Je kunt dit wijzigen via FTP of het bestandsbeheerpaneel van je hostingaccount. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het aanpassen van rechten om de veiligheid van je website niet in gevaar te brengen. Je kunt deze herstellen naar de WordPress standaarden middels onze handleiding: Bestandsrechten goed zetten.

Controleer of de 403 Forbidden opgelost is wanneer je de Mod_Security module uitschakelt in cPanel.

4. IP-blokkade of Geografische Beperkingen

Oorzaak: Soms blokkeert een server toegang gebaseerd op het IP-adres van de bezoeker, hetzij wegens veiligheidsredenen, hetzij door geografische beperkingen.

Oplossing: Als je vermoedt dat dit het geval is, kun je proberen de website te bezoeken via een VPN of proxy om je IP-adres te veranderen. Als je de eigenaar van de website bent, controleer dan de serverconfiguratie of firewall-instellingen voor IP-beperkingen.

Algemene Oplossingen

Als je een reguliere bezoeker bent en geen toegang hebt tot de serverinstellingen, kun je de volgende algemene oplossingen proberen:

• Wis de cache en cookies van je browser.
  • Probeer de pagina te openen in een incognitovenster of een andere browser om te zien of het probleem aan je lokale omgeving ligt.
  • Bezoek de website op je smartphone via 4/5G.

Mocht je na bovenstaande stappen de melding nog steeds in beeld krijgen, neem dan even contact met ons op.