Domein validatie

Wat is ICANN?

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is de wereldwijde organisatie voor de registratie van ondermeer .com, .org, .biz, .info, .net, .pro en .jobs domeinnamen.

Je bent verplicht om ervoor te zorgen dat de houdergegevens van jouw domein(en) actueel zijn. Om je eraan te herinneren deze gegevens te controleren en waar nodig aan te passen stuurt ICANN je jaarlijks rond de verlengdatum een e-mail met de actueel geregistreerde gegevens.

Volgens de ICANN moeten alle registranten ten minste een keer in een jaar hun huidige Whois informatie bevestigen. De whois informatie zijn de contactgegevens van de domeineigenaar.

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) heeft deze nieuwe transparantie regel ingevoerd. De regel stelt dat ICANN bij veranderingen in de registrar overeenkomst geldige gegevens van registranten moet controleren. Alle domeinregistreerders moeten een e-mail sturen met een geldige link naar het specifieke top level domein (.com, .net, .org).

Ongeldige Whois-informatie is van invloed op de domeinnaam van de registrar. Als een domeinnaam Whois-gegevens heeft die onvolledig of verdacht zijn, dan wordt een e-mail verzonden naar het geregistreerde e-mailadres voor de bevestiging en de bijwerking van de gegevens. Dan moet de domein registrant zijn Whois-data gegevens via de link bijwerken.

Het bijwerken van de juiste informatie van de Whois-gegevens is zeer belangrijk voor de domeinnaam registrar. Als de registrar er niet in slaagt om informatie bij te werken, kan dit resulteren in de deactivering van het domein. Als de informatie juist is hoef je je geen zorgen te maken.

Let op: ICANN houdt toezicht op het Domain Name System , maar ze verzenden echt geen WDRP e-mails. Deze mails worden voornamelijk door domeinnaam registrars of wederverkopers gestuurd om te voldoen aan een ICANN-beleid. Sommige registrars of resellers sturen berichten van een "ICANN @" e-mailaccount. Maar deze berichten komen niet van ICANN.

ICANN vereist alleen van domeinnaam registrars om WDRP mededelingen te sturen naar registranten om ervoor te zorgen dat Whois gegevens nauwkeurig worden bijgehouden.

Hoe valideer ik een domeinnaam?

Als je een ICANN Whois e-mail ontvangt, is dit alleen om de domein registrars de geldige Whois-informatie bij te laten werken.

Hier is de ICANN e-mail:

Dear Valued Customer,
This message is a reminder to help you keep the contact data associated with your domain registration up-to-date. Our records include the following information:
Domain: example.com
Registrar Name: Hoasted
Registrant:
 Name: John Doe
 Address: 4676 Admiralty Way, Suite 330
 City: Marina del Rey
 State/Province: CA
 Country: US
 Postal Code: 92092
Administrative Contact:
 Name: John Doe
 Address: 4676 Admiralty Way, Suite 330
 City: Marina del Rey
 State/Province: CA
 Country: US
 Postal Code: 92092
 Phone: 310-823-9358
 Fax: 310-823-8649
 Email: [email protected]
Technical Contact:
 Name: John Doe
 Address: 4676 Admiralty Way, Suite 330
 City: Marina del Rey
 State/Province: CA
 Country: US
 Postal Code: 92092
 Phone: 310-823-9358
 Fax: 310-823-8649
 Email: [email protected]
Original Creation Date: 25/02/2015
 Expiration Date: 25/02/2016
Nameserver Information:
 Nameserver: ns1.hoasted.nl
 Nameserver: ns2.hoasted.eu 
 Nameserver: ns3.hoasted.com
If any of the information above is inaccurate, you must correct it by visiting our website. (If your review indicates that all of the information above is accurate, you do not need to take any action.) Please remember that under the terms of your registration agreement, the provision of false Whois information can be grounds for cancellation of your domain name registration.
Thank you for your attention.
Best regards,
 Your ICANN-Accredited Registrar

Tip: Op het moment dat je de whois informatie van een van je domeinnamen wilt inzien of aanpassen, ga je naar deze link en klik je op 'Bewerk WHOIS gegevens' naast het betreffende domein (onder het sleutel icoontje in de 'manage' kolom).

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.