Hoe importeer ik een MySQL database

Net als het exporteren van je database naar een andere server, is importeren ook vitaal om je website probleemloos te laten draaien. Als voorzorgsmaatregel moet je al een nieuwe database aangemaakt hebben met alle benodigde database structuren, om het importproces soepeler te laten verlopen. Importeren kun je met het phpMyAdmin van cPanel. Als alternatieve methode kun je databases importeren met de command line (SSH).

Databases importeren via phpMyAdmin

1. Log in op je cPanel account.
  2. Navigeer naar Databases.

De Database sectie wordt weergegeven.

3. Klik op phpMyAdmin.

De phpMyAdmin pagina wordt weergegeven.

Je ziet de lijst met beschikbare databases, klik op het +-knopje voor de betreffende database.

4. Klik bovenin op Import.
  5. Klik op Choose file en selecteer het bestand in .SQL of .ZIP format van je computer:

6. Selecteer het Format als SQL uit de drop down lijs

7. Klik onderaan op Go

Lees onze Handleiding  Importeren database groter dan 128Mb indien je een melding krijgt dat het bestand te groot is. (file too large error). Of zip eerst de database en probeer het opnieuw.

Databases importeren via de Command Line (SSH)

Je kunt de database ook importeren met je SSH login gegevens. In dit geval moet je database bestand alleen in SQL format zijn.

1. Gebruik cPanel’s File Manager of FTP client om de database te uploaden naar de home directory.
  2. Maak, als de database niet beschikbaar is, een nieuwe database, een gebruiker, en geef de gebruiker volledige privileges voor de database.
  3. Log in op je server via SSH via Putty (Windows), Terminal (Mac) of via cPanel > Advanced > Terminal
  4. Gebruik het  commando

om te verifiëren dat je bestand in je huidige directory staat.

5. Vervang in de volgende command de 'user_name', 'database_name, en 'file.sql' met de juiste waarden voor je database en bestand:
  6. mysql -p -u user_name database_name < file.sql

7. Voer het database gebruikerswachtwoord in. Je database wordt dan geïmporteerd.

Let op: Als het bestand er niet is, upload/verplaats het bestand dan naar de juiste directory, of navigeer naar de directory waar het bestand staat.

Let op 2: Er kan een foutmelding komen zoals hieronder.

In dat geval voeg je --force toe aan het commando:

mysql -u username -p database_name --force < file.sql