WordPress 500 error debuggen

500 errors in WordPress zijn veelal PHP errors waarbij er een fout in de code zit die ervoor zorgt dat andere code niet correct uitgeladen kan worden. In deze handleiding bespreken we de stappen die je kunt nemen om uit te zoeken waar het probleem precies zit.

Error logs inschakelen

Allereerst is het handig om te controleren of het loggen van errors ingeschakeld is.

• Log in op de betreffende cPanel
  • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
  • In het scherm dat je daar ziet staat rechtsboven een optie 'Switch to PHP options'
  • Hier staan alle instellingen. Om deze te wijzigen kun je dubbelklikken op de regel en de aanpassing doen.
  • Klik op save/opslaan

Zodra de logs ingeschakeld zijn zul je de error opnieuw moeten oproepen zodat deze in de logs geschreven kan worden. Zodra dit gedaan is kun je het error_log bestand vinden in de map /public_html/. Wanneer de error zich in het WordPress dashboard voordoet zal het error bestand geplaatst worden in de map /wp-admin/.

Je kunt dit doen door in te loggen op het cPanel account en Alles over PHP instellingen en modules in cPanel

Error_log controleren

Controleer hier of je bij de nieuwste entries ergens een PHP Fatal Error voorbij ziet komen. Dit betekend dat het script een fatale fout heeft veroorzaakt waardoor deze niet verder uitgevoerd kan worden. Achter de melding vind je de regel en het bestand waar de error zich voordoet. Hiermee kun je dus gericht zoeken op welke code de error veroorzaakt en daarmee hopelijk het probleem oplossen.

PHP versie wijzigen

Controleer of de melding wellicht verdwijnt wanneer je een andere PHP versie selecteert. Je kunt dit doen via cPanel > Software > Select PHP Version. Wanneer je website een tijd geleden gebouwd is en er sindsdien geen updates aan gedaan zijn is het mogelijk dat nieuwe versies niet volledig ondersteund worden. In dat geval kun je deze aanpassen naar 5.6 (de meeste compatible versie) om deze weer werkend te krijgen. Mocht de melding zich voordoen in PHP5.6 kun je natuurlijk ook proberen om deze hoger te zetten.

PHP Modules

PHP maakt gebruik van modules om bepaalde functionaliteiten in te laden. Je hebt zelf de controle over welke modules je wilt gebruiken. Soms is de error een gevolg van het niet inladen van een bepaalde module. Dit zal over het algemeen weergeven worden in de error_log, echter zul je zelf nog even puzzelen welke module het precies is.

.htaccess bestand

Zit er een fout in de .htaccess? Dit kun je nagaan door de .htaccess te hernoemen (met FTP of via de cPanel FileManager), vervolgens in je Dashboard naar Instellingen (Settings) te gaan, Permalinks te selecteren en Save changes te klikken. Als de site nu zonder de 500 Internal Server Error in beeld komt, weet je dat er een fout zit in de .htaccess die je hernoemd hebt.

500 Internal server error

Wanneer je deze melding ziet komt het doordat er onvoldoende geheugen beschikbaar is om een bepaald proces uit te voeren. Om dit op te lossen kun je simpelweg de hoeveelheid geheugen die aan processen toegekeerd worden verhogen. Je kunt dit doen via cPanel > Software > Select PHP Version > Switch to PHP options. Wees je wel ervan bewust dat daarmee niet de oorzaak van wat die hoge memory nodig heeft verholpen is.

Overig

Gaat het om een PHP error en ligt het niet aan de versie, de modules of de .htaccess, deactiveer dan de plugins en/of wijzig het thema. Neem contact op met de developer van de plugin of het theme, of zet de backup terug van voor de laatste wijziging van het betreffende php bestand.