Foutmelding - 500 error melding oplossen

500 errors in WordPress zijn veelal PHP errors waarbij er een fout in de code zit die ervoor zorgt dat andere code niet correct uitgeladen kan worden. In deze handleiding bespreken we de stappen die je kunt nemen om uit te zoeken waar het probleem precies zit.

Schakel de error logs in

Allereerst is het noodzakelijk om meer informatie te verzamelen door de error logs in te schakelen. Breng zodra dit gedaan is de melding opnieuw in beeld om zo de foutmelding in de logs op te slaan. Wanneer de foutmelding in een submap (bijvoorbeeld /wp-admin/) plaatsvind dan zal het error_log bestand in die map aangemaakt worden.

Controleer de log bestanden

Controleer in de log bestanden of je bij de nieuwste entries ergens een PHP Fatal Error voorbij ziet komen. Dit betekend dat het script een fatale fout heeft veroorzaakt waardoor deze niet verder uitgevoerd kan worden. Achter de melding vind je de regel en het bestand waar de error zich voordoet. Hiermee kun je dus gericht zoeken op welke code de error veroorzaakt en daarmee hopelijk het probleem oplossen.

PHP versie wijzigen

Controleer of de melding wellicht verdwijnt wanneer je een andere PHP versie selecteert. Je kunt dit doen via cPanel > Software > Select PHP Version. Wanneer je website een tijd geleden gebouwd is en er sindsdien geen updates aan gedaan zijn is het mogelijk dat nieuwe versies niet volledig ondersteund worden. In dat geval kun je deze aanpassen naar 5.6 (de meeste compatible versie) om deze weer werkend te krijgen. Mocht de melding zich voordoen in PHP5.6 kun je natuurlijk ook proberen om deze hoger te zetten.

PHP Modules

PHP maakt gebruik van modules om bepaalde functionaliteiten in te laden. Je hebt zelf de controle over welke modules je wilt gebruiken. Soms is de error een gevolg van het niet inladen van een bepaalde module. Dit zal over het algemeen weergeven worden in de error_log, echter zul je zelf nog even puzzelen welke module het precies is.

.htaccess bestand

Een 500 error kan ook veroorzaakt worden door een regel in het .htaccess bestand. Controleer daarom of de melding opgelost is na het verversen van het .htaccess bestand.

500 Internal server error

Wanneer je deze melding ziet komt het doordat er onvoldoende geheugen beschikbaar is om een bepaald proces uit te voeren. Om dit op te lossen kun je simpelweg de hoeveelheid geheugen die aan processen toegekeerd worden verhogen. Je kunt dit doen via cPanel > Software > Select PHP Version > Switch to PHP options. Wees je wel ervan bewust dat daarmee niet de oorzaak van wat die hoge memory nodig heeft verholpen is.

Overig

Gaat het om een PHP error en ligt het niet aan de versie, de modules of de .htaccess, deactiveer dan de plugins en/of wijzig het thema. Neem contact op met de developer van de plugin of het theme, of zet de backup terug van voor de laatste wijziging van het betreffende php bestand.