500 Internal Server Error: Oorzaken en oplossingen

Een HTTP-statuscode 500, ook wel "Internal Server Error" genoemd, betekent dat er iets mis is gegaan op de server van de website. Dit is een algemene foutmelding die aangeeft dat de server een onverwachte situatie heeft aangetroffen, waardoor de gevraagde actie niet kon worden uitgevoerd. In deze handleiding bespreken we de stappen die je kunt nemen om uit te zoeken waar het probleem precies zit, zodat je dit gemakkelijk kan oplossen.

Error 500 - Internal Server Error

Schakel de error logs in

Allereerst is het belangrijk om meer informatie te verzamelen door de error logs in te schakelen. Je kunt dit op hosting niveau inschakelen via cPanel, en in veel gevallen ook op applicatie niveau. In onderstaande handleiding vind je meer informatie over hoe je deze precies kunt inschakelen.

Handleiding inschakelen error logs

Zodra de error logs zijn ingeschakeld, laad je de webpagina opnieuw om de foutmelding vast te leggen in de logs. Als de foutmelding optreedt in een submap (bijvoorbeeld /wp-admin/ ), wordt het error_log bestand in die map aangemaakt.

Controleer de log bestanden

Na het opnieuw in beeld brengen van de 500 internal server error kun je in de logs bestanden controleren wat hier over is opgeslagen. Zoek hierbij naar recente foutmeldingen, specifiek naar een "PHP Fatal Error". Dit betekent dat een script een fatale fout heeft veroorzaakt en niet verder kan worden uitgevoerd. De log geeft aan in welk bestand en op welke regel de fout zich voordoet. In veel gevallen zal hier een plugin uit naar voren komen, welke vervolgens uitgeschakeld of geupdate kan worden om de melding te verhelpen.

PHP-versie wijzigen

Soms kan een 500 internal server error veroorzaakt worden door een incompatibiliteit met de huidige PHP-versie. Via cPanel kun je de PHP-versie wijzigen:

• Ga naar cPanel > Software > Select PHP Version.
  • Probeer een oudere of nieuwere PHP-versie, bijvoorbeeld PHP 7.4.
  • Controleer of de foutmelding verdwijnt. Als je website recent is gebouwd, probeer dan juist een nieuwere PHP-versie.

Handleiding wijzigen PHP versie

PHP Modules

PHP maakt gebruik van modules om bepaalde functionaliteiten in te laden. Soms kan een ontbrekende module een 500 internal server error veroorzaken:

• Controleer de error logs om te zien of er een melding is over een ontbrekende module.
  • Ga naar cPanel > Software > Select PHP Version en zie onder de versie alle verschillende modules.
  • Zorg ervoor dat de benodigde modules zijn ingeschakeld. Dit kan best wat puzzelwerk vereisen om precies te bepalen welke module ontbreekt.

Handleiding wijzigen PHP modules

.htaccess bestand

Een 500 internal server error kan ook veroorzaakt worden door een regel in het .htaccess bestand. Controleer daarom of de melding opgelost is na het verversen van het .htaccess bestand.

• Hernoem het .htaccess bestand tijdelijk (bijvoorbeeld naar .htaccess_old ).
  • Laad de website opnieuw. Als de fout verdwijnt, is er een probleem met het .htaccess bestand.
  • Je kunt een nieuw standaard .htaccess bestand aanmaken of de oude regels één voor één terugzetten om te zien welke regel de fout veroorzaakt.

500 Internal server error oplossen

Een 500 Internal server error kan optreden als er onvoldoende geheugen beschikbaar is om een proces uit te voeren.

Fatal error: Allowed memory size

• Ga naar cPanel > Software > Select PHP Version > Switch to PHP options, scrol naar beneden.
  • Verhoog de waarde bij "memory_limit". Bijvoorbeeld van 128M naar 512M.

Instellen van de PHP memory_limit in een dropdownmenu, waarbij de huidige waarde 128M is geselecteerd (gemarkeerd met nummer 1), en de optie 512M (gemarkeerd met nummer 2) kan worden gekozen.

Dit lost het onderliggende probleem van hoge geheugengebruik niet op, maar kan tijdelijk helpen.

Handleiding geheugen uitbreiden

Verdere support

Door deze stappen te volgen, kun je vaak de oorzaak van een HTTP 500 internal server error vinden en oplossen. Kom je er na het volgen van deze stappen toch niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op via [email protected], dan kijken we met je mee wat hier de oorzaak van kan zijn.