Verschillende error logs en locaties

Tijdens het ontwikkelen krijg je wel eens te maken met errors. Vaak weet je waar die error vandaan kwam omdat je bijvoorbeeld net bezig was in een bestand, maar soms is het iets lastiger om te bepalen waar de error precies vandaan komt. In dit artikel beschrijven we waar errors opgeslagen worden, en hoe je deze kunt bekijken.

cPanel Error Log

De cPanel error logs zijn snel te bekijken en eenvoudig uit te lezen. Om de cPanel error log te openen dien je eerst in te loggen op jouw cPanel account. Vervolgens klik je door naar  Metrix > Errors waar je een tekstvak vind met alle errors die gelogd zijn.

Error_log bestanden

Indien je iets dieper op de fouten in wilt gaan ten opzichte van de cPanel error log kun je in de error_log bestanden kijken. Deze vind je in de "/public_html" map van jouw hosting pakket en bevat iedere error die opgeslagen is sinds het bestand aangemaakt of overschreven is. De bestandsnaam betreft error_log.

WordPress Error Log

Bij het ontwikkelen met WordPress krijg je soms te maken met errors waarvan je graag wilt weten hoe deze er in zijn gekomen. Hier leggen we je uit hoe je de WordPress error log kunt inschakelen, en hoe je deze uitleest om jouw probleem op te lossen.

Open wp-config.php in de hoofdmap van jouw WordPress installatie en scroll een stuk naar beneden tot je de WP_DEBUG regel ziet staan. WP_DEBUG zorgt dat alle fouten in scripts een melding geven aan de bovenkant van de pagina. Hiermee kun je gemakkelijk opsporen waar een probleem zit en het snel oplossen. De WP_DEBUG_LOG slaat al deze meldingen op, ook wanneer deze door een script zijn aangemaakt. Met de WP_DEBUG_DISPLAY functie zorgen we ervoor dat de errors niet in beeld komen, dit kan handig zijn wanneer je op een live omgeving bezig bent. Voeg onderstaande regels toe aan de wp-config.php:

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_DISPLAY', false );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

Bezoek de pagina waar de WP_DEBUG error verschijnt nogmaals nu de WP_DEBUG_LOG ingeschakeld is. Dit zal ervoor zorgen dat de error in het log bestand terecht komt. Indien je niet exact weet waar de error in zit, omdat deze bijvoorbeeld door een automatisch script aangemaakt wordt, test dan 1 voor 1 alle plugin functionaliteiten terwijl je tussendoor de error log bekijkt.

De errors worden opgeslagen in een .log bestand. Dit bestand kun je vinden in /wp-content/debug.log. We hebben ook nog een aantal plugins die je kunnen helpen om dit vanuit de wp-admin te bekijken, maar indien je door een fout niet meer kunt inloggen is het handig om te weten waar de errors te bekijken zijn.

Wil je de errors liever op een andere locatie opslaan? Middels onderstaande snippet in de functions.php van het actieve thema kun je zelf de locatie bepalen waar het logbestand naar weggeschreven zal worden.

if (defined('WP_DEBUG_LOG') && WP_DEBUG_LOG) {
    ini_set( 'error_log', WP_CONTENT_DIR . '/debug.txt' );
}

Indien je nog toegang hebt tot de admin omgeving kun je een plugin installeren waarmee je de error log kunt uitlezen. Download hiervoor de  Error log monitor plugin, of een van vele alternatieven. Download, installeer en activeer de plugin en open vervolgens de wp-config.php en plak de volgende regels onderaan het bestand:

// WordPress Error Log Monitor plugin
ini_set('log_errors', 'On');
ini_set('error_log', '/home/username/public_html/wp-content/php-errors.log');
error_reporting(E_ALL);

Maak nu het bestand php-errors.log aan in de wp-content map en ga naar het WordPress Dashboard. Klik bovenin op 'Screen options' en vink hier de error log aan zodat deze zichtbaar zal zijn als widget op het dashboard. Je kunt instellen hoeveel regels je wilt zien zodat je nooit iets mist. Mocht je een foutje hebben zitten in de locatie van het error bestand kun je ook in het dashboard widget het pad naar jouw installatie vinden.

Magento error log

Ook Magento heeft een error log die je kunt raadplegen. In de map /var/log/ staan 2 bestanden; system.log en exception.log. In deze bestanden staan net zoals bij bovenstaande voorbeelden alle errors die Magento te verwerken heeft gehad. Mochten deze bestanden niet bestaan, maar ze dan zelf aan en activeer het loggen via de Magento admin onder Systems > Configuration > Developer > Log Settings > Enabled = Yes