PHP instellingen en modules aanpassen

Hoasted zorgt automatisch voor de beschikbaarheid van de nieuwste PHP versies. Op dit moment (september 2023) is de nieuwste versie PHP 8.2. We raden altijd aan de nieuwste versie te gebruiken (indien je CMS of code dit toestaat), aangezien deze tot wel 20x sneller zijn. Veelal kun je minimaal kiezen uit 5 PHP versies.

Aanpassen van upload limieten en andere PHP instellingen

Voor het wijzigen van de php.ini details/.htaccess settings, evenals php instellingen als max_input_vars, upload_max_filesize, post_max_size, memory_limit, max_execution_time etc, en auto prepend file kun je deze wijzigingen vanuit cPanel zelf.

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
  • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software

Indien je settings als max upload of max_input_vars wilt aanpassen (vaak handig voor Wordpress met Woocommerce):

• In het scherm dat je daar ziet, ga je naar het tabblad Options

PHP Selector Extensie met opties

• In dat overzicht kun je de waarden wijzigen of selecteren uit een drop-down en ze aanpassen. Ze worden per ommegaande opgeslagen, dus je hoeft geen Save te doen ;)

Eerste overzicht van de PHP Selector extensie

Tweede overzicht van de PHP Selector extensie

Let op: Custom PHP opties die je instelt, worden voor iedere versie apart ingesteld.

Bulk aanpassen upload limits

Indien je graag voor je volledige reseller account alle upload limits aan wilt passen kan dat eenmalig via support@hoasted.com.

WordPress multisite uitzondering

Het kan zijn dat bijvoorbeeld de upload_max_filesize in de instellingen is vastgelegd van een WordPress multisite.

Dan zie je nog steeds de oude maximale bestandsgrootte van de upload, ondanks dat je dat in de cPanel PHP instellingen gewijzigd hebt:

Maximale bestandsgrootte van upload

Dit kun je aanpassing in de Instellingen van Multisite:

Algemene settings van een website

Wijzigen PHP versie

Lees hiervoor onze handleiding.

PHP settings en modules voor een account inzien

Als je graag de PHP info wilt weergeven van een account doe je het volgende:

1. Log in op de betreffende cPanel account
  2. Ga naar Bestandsbeheer (File Manager)
  3. Maak een nieuw bestand aan genaamt "i.php" (zonder quotes) in de public_html map
  4. In het bestand plaats je het onderstaande:

<?php phpinfo(); ?>

1. Als je vervolgens naar het bestand gaat websitenaam.nl/i.php zul je alle PHP informatie zien:

Alle PHP informatie

PHP Modules aanzetten

Aanzetten IONcube loader

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer ioncube_loader en klik op ‘opslaan' (save).

Aanzetten SOAP

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer soap en klik op ‘opslaan' (save).

Aanzetten PDO

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer pdo en de benodigde pdo_* modules en klik op ‘opslaan' (save).

Aanzetten OpCache

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer opcache en klik op ‘opslaan' (save).

Aanzetten Fileinfo

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer fileinfo en klik op ‘opslaan' (save).

Aanzetten intl

Dit doe je als volgt:

• Log in op de betreffende cPanel
    • Ga naar 'Select PHP version' onder het kopje Software
    • Selecteer intl en klik op ‘opslaan' (save).

Debuggen als de wijzigingen niet blijken doorgevoerd te zijn/niet te werken

Soms heb je de versie of de php options of max instellingen gewijzigd, maar blijken ze in de praktijk niet gewijzigd te zijn.

Daadwerkelijke php details inzien
      Hiermee kun je de PHP details van een cPanel account inzien, en kijken of de instellingen die staan vermeld in de PHP instellingen ook daadwerkelijk worden uitgeladen. Wanneer deze wijzigingen niet zichtbaar worden na aanpassing, weet je dat er ergens een PHP override actief is.
    1. Inloggen op cPanel
    2. Naar file manager
    3. Bestand aanmaken in public_html, genaamd i.php
    4. Daarin <?php phpinfo(); ?> plaatsen.
    5. Naar domein.nl/i.php gaan en controleren welke PHP versie er staat
    6. Naar de cPanel php settings gaan en PHP versie aanpassen
    7. Controleren of bij het herladen van het bestand ook de versie of instelling mee wijzigt.

Mogelijke oplossingen

Dit zijn bijvoorbeeld:

8. In de .htaccess de regel blokkeren met deze inhoud:

# AddHandler application/x-httpd-ea-php71___lsphp .php .php7 .phtml

1. Het kan ook zijn dat er in de wp-config.php een instelling staat die belemmert dat wijzigingen in PHP via cPanel niet functioneren.