Hoe maak ik een screenshot

Soms kan het handig zijn om een screenshot te maken, bijvoorbeeld van een foutmelding of van je e-mailinstellingen. Hieronder de uitleg voor Windows- en Mac-gebruikers.

Windows

Screenshot maken van het scherm en opslaan of kopieëren in bestand.

1. Zorg dat wat je wilt tonen goed zichtbaar is in je scherm
  2. Druk op je toetsenbord op de 'Print screen' knop
  3. Er lijkt niets te gebeuren, maar de screenshot zit nu in je klembord.
  4. Wil je de screenshot gebruiken in een bestand of e-mail ga dan met de cursor naar de plaats waar die screenshot moet komen en houdt de Control-toets ingedrukt en druk op v
  5. De screenshot opslaan als bestand om bijvoorbeeld in bijlage mee te sturen met een e-mail: Open het programma Paint. houdt de Control-toets ingedrukt en druk op v Sluit vervolgens Paint. Het programma vraagt dan of je dit wilt opslaan in een bestand. Geef een naam en sla dit op in de map van je keuze. Vervolgens kun je de bijlage meesturen met de e-mail.

Screenshot maken van een deel van je scherm

1. Klik linksonder je scherm op de Windows-knop. In het menu dat nu opent, staat een zoekbalk. Type in die zoekbalk 'Knipprogramma' in. Klik op het zoekresultaat 'Knipprogramma'.
  2. Je cursor wordt een kruis. Selecteer nu het gedeelte van het scherm waar je een screenshot wilt maken. Je selecteert door de linkermuisknop ingedrukt te houden, het gedeelte te omlijnen en dan de linkermuisknop loslaten. De screenshot is gemaakt.
  3. De screenshot zie je nu in een nieuw venster. Sla de screenshot op door op het floppy-ikoon te klikken. Geef dan de naam en selecteer de map waar je dit op wilt slaan.
  4. Houdt de toetsen Shift en Command ingedrukt en klik op de toets 3
  5. Plak de screenshot in je e-mail of in een bestand

Mac

Een screenshot van een gedeelte van je scherm maak je via de volgende stappen

1. Houdt de toetsen Shift en Command ingedrukt en klik op de toets 4
  2. Houdt de linkermuisknop ingedrukt en selecteer met de muis het gedeelte waarvan je de screenshot wilt maken. Zodra je loslaat is de screenshot gemaakt.
  3. Je kunt de screenshot nu plakken in je e-mail of in een bestand.

Screenshot maken van het scherm en opslaan of kopieëren in bestand.

1. Houdt de toetsen Shift en Command ingedrukt en klik op de toets 3
  2. Plak de screenshot in je e-mail of in een bestand.