Email ontvangen lukt niet

Oplossing voor inkomende e-mailproblemen

Als je e-mails niet binnenkomen na het aanmaken van een mailbox in cPanel, controleer dan de volgende zaken:

1. Controleer DNS-instellingen

• Controleer of de MX-instellingen (mailserver) correct zijn en naar de juiste server verwijzen. Dit kun je controleren op MXToolbox.
  • Zorg dat de e-mailroutering in cPanel is ingesteld op Local Mail Exchanger. Dit doe je via cPanel > E-mail > E-mailroutering.

2. Gedeeltelijk binnenkomende e-mails

• Ga in cPanel naar Track Delivery (Bezorging volgen) en klik op "Alles weergeven".

• Controleer de foutmeldingen:
    • JunkMail rejected: De afzender staat op een blacklist. Vraag de afzender contact op te nemen met hun provider.
    • No such user here: Het e-mailadres bestaat niet (meer). Controleer of het juiste adres wordt gebruikt.
    • Accepted: De e-mail is bezorgd, maar kan in de spammap staan. Vraag de ontvanger dit te controleren.

3. Verhuizingen of DNS-problemen

• Na domeinverhuizingen kan het zijn dat de DNS nog naar de oude server verwijst. Pas de DNS-instellingen aan zodat de e-mail naar Hoasted wordt afgeleverd.
  • Let op de TTL (verversingstijd) van de DNS-instellingen. Soms duurt het tot 24 uur voordat de wijzigingen volledig doorgevoerd zijn.

4. Oorzaken van foutmeldingen

• User unknown: Het e-mailadres is onjuist of nog niet aangemaakt.
  • Invalid sender: De afzender heeft een verkeerd domein gebruikt.
  • JunkMail rejected: De uitgaande mailserver van de afzender staat op een blacklist.
  • Mailbox vol: De inbox van de ontvanger is vol. Vraag de ontvanger het quotum te verhogen.

5. E-mail niet zichtbaar in de inbox

• Als de e-mail niet in de inbox verschijnt, is deze mogelijk in de spammap geplaatst door een spamfilter. Dit kun je in cPanel controleren via de cPanel > Track Delivery.

• cPanel - Bezorging volgen overzicht van verzonden en ontvangen mails

Klik desgewenst op de blauwe i-knop rechts van het mailtje en kijk wat gemeld wordt:

cPanel - Klik op de info knop

Dus bij Spamscore: staat de score, in dit geval 5.6 en bij Bezorgd aan: zie je info+spam@domein.nl (als het een mail aan info@domein.nl was). De mail is dan in de spammap gestopt!

• Mail is wel aangekomen maar door het filter van de gebruiker niet in de inbox gekomen, maar bijvoorbeeld verwijderd of in een andere map dan de inbox gekomen.
    • Mail komt later wel aan door greylisting, of andere problemen onderweg.
    • Mail komt wel aan in de webmail, maar de client haalt niet (meer) op. Check de instellingen, zie hiervoor: https://support.hoasted.com/article/76-e-mail-instellingen
    • Mail komt niet altijd aan. De oorzaak hiervan is wellicht dat POP3 vanaf één of meer apparaten gebruikt wordt, waarbij aangevinkt is dat mail van de server verwijderd dient te worden. De oplossing hiervoor is het instellen van IMAP (al kun je daarin ook een mail verwijderen),  zie hiervoor: https://support.hoasted.com/article/76-e-mail-instellingen