Let’s Encrypt SSL certificaat installeren

Om een SSL te installeren, raden we inderdaad aan gebruik te maken van Let's Encrypt (dit zit kosteloos in je cPanel account). Daarvoor moet je het volgende doen:

1. Log in op de betreffende cPanel account
  2. Onder het kopje 'Security' zie je 'Lets Encrypt SSL'
  3. Naast je hoofd domeinnaam zie je '+ issue'. Klik daarop
  4. Standaard wordt je certificaat op het kale hoofddomein geïnstalleerd (voorbeeld.nl).
  5. Selecteer ook je gewenste extra subdomeinen. Alle domeinen moeten verwijzen naar de server (in de DNS met A record of CNAME) om de SSL te kunnen installeren. Indien een domein of subdomein stopt met verwijzen naar de server, zal het volledige certificaat niet kunnen vernieuwen. Kies dus enkel de noodzakelijke domeinnamen.
  6. Vink 'install mail certificate' onderaan uit
  7. Klik op issue

Eventueel aanwezige certificaten worden nu vanzelf overschreven. Je kunt dus ook zonder problemen een wijziging doen en opnieuw op een SSL 'issuen'. Hier zitten geen kosten aan verbonden.

Dat zijn alle stappen om een SSL aan te maken en op een hosting pakket te installeren. Er hoeven geen aparte bestanden meer ingeladen te worden en enkel werkt direct na het aanmaken in cPanel.

Als je het SSL certificaat hebt geïnstalleerd, adviseren we je website adres in WordPress in te stellen op https:// (dat kun je onder settings > general doen), en het volgende te plaatsen bovenaan in de .htaccess file (deze vind je in de public_html map):

RewriteEngine on
RewriteRule ^.well-known - [L]
RewriteEngine on
RewriteCond%{HTTPS} !on
RewriteRule (.*) <a href="https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}">https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}</a> [L,R=301]

Alle verkeer wordt daarmee automatisch over SSL geredirect.

WordPress SSL redirect met plugin
Als je niet helemaal thuis bent in het wijzigen van de .htaccess file met de code hierboven, dan kun je automatisch naar SSL redirecten ook forceren met de plugin 'Force SSL':
https://nl.wordpress.org/plugins/force-ssl/

Als je het met bovenstaande nogmaals probeert voor jouw website moet het lukken. Daarnaast is het ook raadzaam de WordPress http:// links vervangen door https://. Je kunt dit met de plugin ‘Search and Replace’ https://wordpress.org/plugins/search-and-replace/ doen.