WordPress SEO met Yoast SEO: handleiding voor beginners

Met SEO (Search Engine Optimization, zoekmachine optimalisatie) zorg je ervoor dat je website zo hoog mogelijk in de zoekmachine resultatenlijst eindigt (als iemand zoekt in bijvoorbeeld Google of Bing). De beste plugin daarvoor is momenteel Yoast SEO. 
Deze handleiding is een beginnershandleiding voor mensen die nog niets gedaan hebben met zoekmachine optimalisatie.

Volg daarvoor deze stappen om Yoast SEO te installeren, in te stellen en je pagina's en berichten te optimaliseren voor zoekmachine's met Yoast:

 1. Installeer de Yoast SEO plugin. 
  Ga in het Dashboard van je WordPress in het linkermenu naar naar onderen, kies Plugins en klik nieuwe plugin:

  Zoek op Yoast SEO en de plugin wordt getoond in de resultaten. Klik daarin eerst op Nu installeren en vervolgens op Activeren.

 2. In je linkermenu verschijnt dan SEO, kies daarbinnen Algemeen:

 3. Je krijgt dan het volgende scherm in beeld:


  Als je de melding ziet dat je de SEO-gegevensoptimalisatie kunt starten, voer die optimalisatie dan uit.

 4. Yoast maakt het je heel gemakkelijk om de basisinstellingen goed te zetten. Bovenin zie je daarvoor de mogelijkheid om  de Youast SEO configuratie wizzard te starten, klik op die link:
  Een achttal zaken kun je met behulp van deze wizzard instellen:

  1. Mag de site geïndexeerd worden (of is die nog in ontwikkeling). Kies daar Optie A of Optie B en klik op Volgende
  2. Vervolgens wordt gevraagd wat voor site dit is. Maak een keuze en klik op Volgende.
  3. Dan vraagt Yoast of dit een persoonlijke website is of juist van een organisatie, instelling of bedrijf en geeft de mogelijkheid om te linken aan bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram. Vul dit in en klik Volgende.
  4. In dit scherm kun je aangeven of je wilt dat je berichten en/of pagina's in de zoekresultaten mogen komen. Maak de keuze en klik Volgende.
  5. Yoast vraagt dan of jij de enige bent die schrijft of dat er ook anderen zijn. Maak je keus en klik Volgende:
  6. Dan komen de titelinstellingen aan de beurt. Die hebben invloed op hoe je pagina in de zoekresultaten komt. Hier kun je ook de titel van de site aanpassen. Vul dit in en klik op volgende.
  7. Vervolgens kun je aangeven of Yoast de gegevens van jouw site anoniem mag gebruiken om de plugin verder te verbeteren. Maak je keuze en klik Volgende.
  8. Yoast vraagt verder of je je wilt abonneren op de Newsletter waarin ze nieuwe ontwikkelingen melden en biedt een upgrade mogelijkheid naar de betaalde versie en een online cursus aan. Maak je keuze en klik volgende.

   Klik op Volgende en daarna op Sluiten. Je hebt nu eenvoudig de Yoast basisinstellingen goed gezet met behulp van deze wizzard!

Proficiat, Yoast is nu geïnstalleerd en prima ingesteld qua basisinstellingen. 

Vanaf nu krijg je per pagina of blog/bericht onderaan de mogelijkheid om de SEO instellingen met hulp van Yoast goed in te stellen:

Een keyphrase geeft in een paar woorden weer waarover deze pagina of dit bericht gaat. 

SEO-titel
De volgorde kun je aanpassen, bijvoorbeeld eerst Site-titel en dan Titel, gescheiden door het gekozen scheidingsteken bij de Wizzard configuratie.

Slug
Dit zijn de titelwoorden, gescheiden door een koppelteken, bijvoorbeeld spam-markeringen-bij-ontvanger-voorkomen

Meta-beschrijving
Het stuk tekst wat google toont in de zoekresultaten kun je invoeren met Insert. De groene balk in beeld zorgt ervoor dat je het niet te lang maakt, anders wordt het halverwege afgebroken. Probeer zo kernachtig mogelijk te omschrijven  wat de bezoeker op de pagina ziet staan.

Yoast SEO stoplicht
Dan komt er een stuk met de Yoast stoplichten: 
Rood wat nog niet in orde is.  
Oranje als de basis goed is, maar verbeteringen mogelijk zijn
Groen wat al goed staat, bijvoorbeeld:
Als je zorgt dat zoveel mogelijk groen is, is de pagina of het bericht optimaal ingesteld voor de Google zoekresultaten.

In het WordPress Dashboard toont Yoast een overzicht van hoe goed de SEO is bij je pagina's en berichten, bijvoorbeeld:

Editors
De betere WordPress editors zoals Elementor hebben Yoast geïntegreerd, waarmee je het SEO werk eenvoudiger wordt gemaakt! 

Toevoegen zoekmachine verificatiecodes
Als je in het Dashboard op Yoast klikt > Algemeen heb je in het tabblad Webmaster tools de mogelijkheid om de webmaster verificatiecode toe te voegen. Het is aan te raden dat in ieder geval voor Google en Bing in te vullen.

Tot slot
Als beginner kun je op basis van deze handleiding al uitstekend uit de voeten. Wil je, omdat je bijvoorbeeld een webwinkel hebt, het optimale bereiken in de zoekresultaten bij Google, dan biedt Yoast nog extra mogelijkheden, ondermeer met de Premium versie. Voor de beste zoekresultaten zijn ook optimalisatie door Hoasted en een geldig SSL certificaat van belang.

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.