Wat zijn foutpagina's

Foutpagina's worden weergegeven als een gebruiker probeert om toegang te krijgen tot een locatie op je site en een fout optreedt. Er zijn veel verschillende soorten fouten, de meestvoorkomende zijn:

• 301 - De pagina is permanent verplaatst
  • 401 - De gebruiker heeft geen toestemming om het bestand/directory te bekijken.
  • 404 - De pagina is niet gevonden (slechte URL).
  • 500 - Een van je scripts functioneert niet goed en geeft een Internal Server Error.

Foutpagina's kunnen aangepast worden van de server standaard door het toevoegen van een aangepaste foutafhandeling in je .htaccess bestand.

Elke gebruiker die het internet gebruikt om te browsen heeft wel eens een foutpagina gezien. Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel elke browser foutmeldingen op een unieke manier weergeeft, ze allemaal dezelfde betekenis hebben.

Belangrijke soorten Foutpagina's

• Certificaat Foutpagina
  • Phishing en Malware Waarschuwingspagina
  • 404 Fout niet gevonden pagina
  • Aangepaste foutpagina
  • Server Niet Gevonden
  • Verbinding maken niet mogelijk

Certificaat Foutpagina

Als je een probleem hebt met de HTTPS encryptie wordt dit aangegeven met een SSL certificaatfout. Deze fout wordt alleen weergegeven bij het verbinden met een website die HTTPS gebruikt.

Als je een HTTPS encryptie gebruikt om te verbinden met websites worden deze websites gevalideerd op legitimatie door het presenteren van certificaten. Bijvoorbeeld, Google’s security certificaat wordt uitgegeven door een betrouwbare certificaat autoriteit die verifieert dat Google de daadwerkelijke eigenaar is van het domein google.com en daardoor recht heeft op het certificaat. Dit certificaat wordt door Google getoond als een gebruiker verbinding maakt met zijn domein met HTTPS. De browser verifieert de legitimiteit van het certificaat door zich ervan te verzekeren dat het is uitgegeven door een bekende en geregistreerde autoriteit. Dit helpt de gebruiker te verbinden met het daadwerkelijke Google domein in plaats van een proxy of nep server.

Als een certificaatfout wordt opgemerkt betekent dit dat je niet verbonden bent met het echte domein of website. Maar, in zeldzame gevallen, kan een website er niet in geslaagd zijn om zijn certificaat te vernieuwen of configureren waardoor er een foutmelding wordt weergegeven in het certificaat. Desalniettemin wordt het niet aanbevolen om door te gaan met browsen na zulke foutmeldingen.

Certificaat Foutpagina

Phishing en Malware Waarschuwingspagina

Webvervalsing is een voorkomende vorm van internet hacken. Een fatsoenlijke browser weet wanneer een vervalsing of "phishing" optreedt en waarschuwt de gebruiker, inclusief malware waarschuwingen. Een browser gaat door met het downloaden van gegevens over zulke nogal gevaarlijke websites en slaat de gegevens op. Dus als de gebruiker probeert om verbinding te maken met dergelijke websites, geeft de browser direct een waarschuwing of een foutmelding.

Dergelijke gevaarlijke websites worden op een lijst geplaatst omdat zij malware bevatten die je computer kan beschadigen. Deze malware kan ook proberen om te lijken op een echte website of deze te repliceren voor "phishing" of stelen van wachtwoorden en andere persoonlijke informatie.

Soms is een website tijdelijk niet beschikbaar of is deze toegevoegd aan deze lijst omwille van verschillende redenen, zoals dat deze gecompromitteerd is, problemen met de server, etc. Na het herstel moet hij van de lijst worden gehaald.

404 Niet Gevonden

Dit is een van de meest voorkomende foutmeldingen op bijna alle browsers als ze de toegang willen krijgen tot webpagina's. Deze fout betekent in feite dat een gebruiker probeert toegang te krijgen tot een website of pagina die niet meer bestaat. Het kan ook zijn omdat de gebruiker het adres verkeerd intypte of dat de webpagina is verwijderd.

Deze foutmeldingen worden verzonden door een externe webserver en doorgestuurd naar de webbrowser van de gebruiker. Wanneer de gebruiker deze foutmelding krijgt kan hij nogmaals controleren op verkeerd gespelde adressen of dat ze misschien op een verkeerde link hebben geklikt.

404 Not Found

Aangepaste Foutpagina's

Website of domein eigenaren kunnen aanpassen hoe deze foutmeldingen worden weergegeven op de browser van een gebruiker. Wat je ook aanpast, de berichten betekenen allemaal hetzelfde. De reden dat ze worden aangepast is om meer gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk te zijn. Via je cPanel account kun je je eigen foutpagina maken.

Aangepaste Foutpagina's

Server Niet Gevonden

Een andere veel voorkomende foutmelding in webbrowsers is "Server niet gevonden". Dit betekent simpelweg dat een browser de specifieke website die de gebruiker zocht of wilde bezoeken niet kon vinden.

De fout kan zijn een verkeerd getypte webadres zijn, een niet-bestaand domein of website, tijdelijke stillegging van de DNS van de gebruiker of firewall, verkeerd geconfigureerde instellingen, etc.

Server Niet Gevonden

Verbinding maken niet mogelijk

Dit bericht of fout geeft aan dat, hoewel de browser verbinding heeft met de DNS-servers en de beoogde locatie aanwezig is, er geen antwoord van de website servers is teruggeleid naar de browser toen de verbinding werd gemaakt.

Verbinding maken niet mogelijk