Verhuizen domeinen - Individueel domein verhuizen

Voor een professionele en vlekkeloze overzetting van domeinnamen, zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Verhuizing met een nameserver wijziging

Wanneer je een domein naar Hoasted verhuist, dan worden standaard de nameservers aangepast naar onderstaande nameservers (of je eigen custom reseller nameservers):

ns1.hoasted.nl

ns2.hoasted.eu

ns3.hoasted.com

Als je een domein verhuist waar een actieve website op staat, adviseren we de volgende stappen door te volgen:

1. Vraag je verhuiscode op bij de huidige domeinbeheerder
  2. Bij de huidige domeinbeheerder zet je de TTL van het domein op 300 (5 minuten). Dit doe je via de DNS instellingen. De TTL is de DNS vernieuwingstijd. Het is belangrijk dat je dit niet lager dan 300 zet, sommige internet providers negeren namelijk TTL’s korter dan 300. Het beste is als je deze TTL aanpassing 24 uur van tevoren doet.
  3. Maak een nieuw cPanel account aan in je reseller pakket bij Hoasted
  4. In de DNS instellingen van het nieuwe cPanel account bij Hoasted ga je naar ‘Advanced Zone Editor’. Hier neem je alle DNS instellingen over die je ook hebt bij je bestaande domeinbeheerder.
    1. Check het A record en zorg dat het IP adres correspondeert met het IP waar de website nu draait (gebruik eventueel Hoasted checker)
    2. Check of er eventuele extra subdomeinen aanwezig zijn en zet deze ook in het account
    3. Check de MX records
    4. Indien je de mailboxen in het Hoasted account wilt gebruiken zet je de instellingen van ‘Email Routing’ op lokaal. In ALLE andere gevallen (mailbox niet bij Hoasted) zet je deze op ‘Remote’.
  5. Als je de DNS instellingen hebt verwerkt, kun je jouw DNS settings nog testen via de Terminal of Command Line. Controleer eerst de bestaande DNS details

dig domeinnaam.nl

1. Vervolgens test je of je de DNS details goed hebt overgenomen in je Hoasted DNS:

dig domeinnaam.nl @ns1.hoasted.nl

1. Als je dit hebt gedaan en alles klopt, zet je de nameservers om naar de nameservers van Hoasted.

ns1.hoasted.nl

ns2.hoasted.eu

ns3.hoasted.com

1. Nadat de nameservers zijn omgezet, is het het beste om nog 24 uur te wachten voordat je het domein verhuisd. Daarmee weet je zeker of overal de nameservers goed worden gepropageerd. Een handige tool hiervoor is: https://www.whatsmydns.net/#NS/domein.nl. Vervang domein.nl voor jouw eigen domeinnaam.
  2. Als je dat gedaan hebt en het domein geeft overal de correcte nameservers terug, kun je de verhuizing van het domein via je Hoasted klantenpaneel, API of HostFact starten. Zorg dat je controleert dat er geen domein lock meer aanwezig is voordat je de verhuizing start.
  3. Als een verhuizing succesvol gestart is, zal er in de meeste gevallen een bevestigings-email verstuurd worden naar de domeineigenaar. Deze dient bevestigd te worden voordat de verhuizing daadwerkelijk in gang gezet wordt.
  4. Als de verhuizing is afgerond, ontvang je hiervan bericht. Het kan bij onder andere .com, .info en .org domeinnamen tot 7 dagen duren (na de email bevestiging) voordat je domein succesvol is verhuisd.
  5. Wanneer de verhuizing afgerond is ontvang je hiervan bericht. Je ziet in je klantenpaneel ook dat je domeinnaam dan de status ‘Active’ heeft.

Verhuizing zonder nameserver wijziging

Zorg dat je bij het bestellen van je domeinverhuizing de nameservers doorgeeft. Er hoeft bij een verhuizing waar de nameservers ongewijzigd blijven geen DNS aangepast te worden. Alle instellingen blijven namelijk hetzelfde.

Let op: zone verwijdering bij verhuizing

Sommige domeinnaam beheerders verwijderen op het moment van verhuizen direct hun DNS zone informatie, of maken deze onwijzigbaar. Dit betekent dat wanneer een domein nog niet volledig via de nieuwe nameservers wordt geladen, de website en email direct volledig onbereikbaar kunnen worden. Dit is onder andere bij de onderstaande providers:

• Hostnet (volledige verwijdering van DNS zone bij opvragen token!)
  • TransIP (geen volledige verwijdering, echter DNS zone niet meer bewerkbaar)