Domein verkeer doorsturen / redirecten

Soms is het gewenst om de bezoekers op een domeinnaam of url (webadres) door te sturen naar een webadres naar eigen keuze. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een extra domeinnaam wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een marketingcampagne, doorverwijzing naar je eigen LinkedIn pagina of een andere reden. Het instellen hiervan kan gedaan worden middels een zogenaamde domein redirect, waarvan we onderstaand graag toelichten hoe dit werkt en hoe dit ingesteld kan worden voor jouw domeinnaam.

Redirect instellen in cPanel hosting account

We gaan er in dit voorbeeld van uit dat je al een cPanel hosting account actief hebt via Hoasted. Wanneer dit nog niet het geval is, maar je echter wel je domeinnamen actief hebt bij Hoasted, kan onze support afdeling kosteloos één redirect cPanel account voor je aanmaken. Wanneer je wel al een cPanel hosting account hebt, kun je daar gebruik van maken voor het instellen van je domein doorverwijzing / redirect. Volg daarvoor onderstaande stappen:

1. Log in op je cPanel account.
  2. Navigeer naar Domeinen

Link naar Domeinen in cPanel

3. Druk je op Create A New Domain om een alias toe te voegen je de domeinnaam in in het Domein tekstveld.
  4. Voer hier je domein naam in en zorg dat het vinkje Share document root (/home/jouwdome/public_html) with “jouwdomeinhier.nl”. aan gevinkt staat

Share document root

5. Navigeer terug naar het hoofdmenu en open Domeinen > Omleidingen (Redirects).

Omleidingen button in cPanel

6. In het onderstaande overzicht selecteer je onder het tweede veld het domein dat je zojuist hebt toegevoegd en je graag wilt redirecten/omleiden. In het veld 'omleiden naar' vul je. het webadres is waar het domein alle verkeer door door kan sturen.

Het toevoegen van een omleiding

7. Als je klaar bent klik je op 'toevoegen'. Als je de velden valide hebt ingevuld, verschijnt een groene melding:

redirect berichtenvenster bevestiging

8. Klaar

Alle redirect opties uitgelegd

in onderstaande overzicht zijn alle redirect instellingen en opties uitgelegd.

1. Wat is een domein redirect of domein doorverwijzing?

Met een zogenaamde redirect verkeer en website bezoekers van een domein door naar een ander domein of webadres. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoeker op jouwmarketingcampagne.nl doorsturen naar bedrijf.nl/marketingactie. Het is in een vergelijkbare optie ook mogelijk om janjansen.nl door te sturen naar de LinkedIn pagina van Jan Jansen. Op die manier kun je de bezoeker naar een eenvoudige url (webadres) verwijzen, terwijl de uiteindelijke pagina die bezocht wordt een door jouw ingesteld webadres is. Een domein redirect staat ook bekend als een domain pointer, doorverwijs domein, doorverwijzer, domein alias, domein forwarder of domein forward.

Een domeinnaam doorverwijzen naar een andere website kan op verschillende manieren, zoals inline redirect, forwarding redirect, een domeinnaam verwijzen met DNS aanpassing. Met een inline redirect kun je je domeinnaam koppelen aan bestand of andere servers. Met behulp van forwarding redirect krijgen gebruikers een automatische link naar een andere server. Het doorverwijzen van een domeinnaam zorgt dat de gebruiker alle bezoekers van een bepaalde pagina naar een URL stuurt. Het is eenvoudig in te stellen en het is gratis.

Een permanente redirect zal de browser van de bezoeker informeren om eventuele bookmarks die zijn gekoppeld aan de webpagina, waarnaar wordt doorgestuurd, bij te werken. De tijdelijke redirect werkt de bookmarks van bezoekers niet bij. Je kunt ervoor kiezen om je inactieve domein naar verschillende plaatsen te sturen en jouw pagina te forwarden naar een andere pagina door het domein door te verwijzen.

Er zijn veel zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing die liever via 301 (permanent) wordt omgeleid. Deze redirects kunnen worden gewijzigd en gewist zoals gewenst. Je moet weten dat de 302 (tijdelijke) redirect zich eigenlijk gedraagt als een 301-redirect. Maar ze hebben niet de voorkeur, omdat bezoekers en zoekmachines worden doorgestuurd zonder dat de bookmarks worden bijgewerkt.

Veld Beschrijving Voorbeeld Waarde
Type

Refereert aan het soort redirect.

• Permanent (301) Geeft de browser van de bezoeker aan dat hij zijn records moet bijwerken.
  • Tijdelijk (302) - Update niet de bookmarks van de bezoeker.
Permanent (301)
http ://(www.)? Selecteer een domeinnaam uit de drop down lijst. Als je “Alle Publieke Domeinen” selecteert redirect het alle domeinen die beheerd worden vanuit je cPanel account. ** Alle Publieke Domeinen **
/ Voer de rest van de URL in van waaruit je bezoekers wil doorverwijzen. Directory/file.html
Omleidingen naar Refereert aan de URL naar waar je bezoekers wil doorverwijzen.Let op: Je moet een protocol aangeven in dit tekstveld. Bijvoorbeeld, http://, https://, of ftp:// We raden aan http://domein.nl te gebruiken. Dan hoeft er voor de alias geen SSL certificaat geïnstalleerd te worden (aangezien als er op domein.nl al een SSL certificaat zit de http:// daarna automatisch wordt omgezet in https://). http://, https://, of ftp://
Alleen omleiden met www. Redirect alleen bezoekers die de www invullen. prefix voor het domeinnaam deel van de URL. Niet aangevinkt
Omleiden met of zonder www Redirect alle gebruikers, ongeacht of de bezoeker www.domein.nl of domein.nl invoert. Aangevinkt
Omleiding met jokerteken (Wildcard) Selecteer of je alle bestanden binnen een directory wil doorverwijzen naar dezelfde bestandsnaam in de nieuwe directory. Als je Wild Card Redirect box aanvinkt worden alle bestanden doorverwezen binnen een directory naar dezelfde bestandsnaam binnen deze directory. Het is niet mogelijk om een Wild Card Redirect te gebruiken om je hoofddomein door te verwijzen naar een andere directory op je site. Aangevinkt