Debugging website - WordPress onderhoud modus aan/uit zetten

Het inschakelen van een onderhoudsmodus is een handige tool die je kunt gebruiken om de website tijdelijk onbereikbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld onderhoud uitvoeren zonder dat bezoekers dit in beeld krijgen, of een webshop verhuizen zonder dat er een data verschil optreed door bestellingen die tijdens de verhuizing worden geplaatst.

Ook wanneer je een WordPress plugin update zal de website tijdelijk in een onderhoudsmodus geplaatst worden om te zorgen dat processen aan de voorzijde van de website de update niet in de weg zitten.

Onderhoudsmodus beheren via een plugin

De makkelijkste manier om de onderhoudsmodus te beheren is door middel van een plugin. Er zijn vele gratis plugins aanwezig die je de pagina die bezoekers in beeld krijgen volledig laten customizen, of bijvoorbeeld uitzonderingen maken voor gebruikersrollen of IP-adressen.

In deze handleiding zullen we gebruik maken van de WP Maintenance Mode plugin die te downloaden is op onderstaande link:
https://wordpress.org/plugins/wp-maintenance-mode/

1. Installeer de plugin in de WordPress installatie via 'Plugins > Add new'.
  2. Activeer de plugin en navigeer naar de instellingen pagina via 'Instellingen > WP Maintenance Mode'
  3. Op deze pagina kun je de verschillende instellingen beheren en het design van de onderhoudspagina aanpassen
  4. Wanneer je klaar bent om de onderhoudsmodus in te schakelen kun je deze bij 'Status' op 'Activated' zetten en de pagina opslaan
  5. Om de onderhoudsmodus weer uit te schakelen zet je 'Status' weer op 'Deactivated' zoals in bovenstaande screenshot en sla je de pagina op

Onderhoudsmodus handmatig in en uitschakelen

WordPress plaats tijdens een update in de map van de installatie (meestal public_html) een bestand genaamd '.maintenance'. Op het moment dat dit bestand aanwezig is zal de website in onderhoudsmodus staan en onbereikbaar zijn voor bezoekers.

In verreweg de meeste gevallen gaan updates direct goed en word de onderhoudsmodus weer gedeactiveerd nadat de update is afgerond, maar in uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat deze actief blijft. In dat geval is het noodzakelijk om dit bestand handmatig te verwijderen via de cPanel filemanager.

1. Log in op cPanel en navigeer naar de File Manager
  2. Klik rechtsboven op de knop 'Settings' en vink daar het tonen van verborgen bestanden aan
  3. Navigeer vervolgens naar de map van de installatie (meestal public_html) en selecteer het '.maintenance' bestand
  4. Klik bovenin op de 'Delete' knop om het bestand op te ruimen en de onderhoudsmodus uit te schakelen