WordPress - Website vast in onderhoud pagina

Tijdens het updaten van WordPress en van de plugins of thema's wordt automatisch een onderhoudspagina getoond op de website. Soms gaat er iets mis en blijft de website in de onderhoudsmodus zitten. Er zijn verschillende redenen waardoor de onderhoudspagina in beeld blijft:

1. Je sluit per ongeluk het tabblad in je browser terwijl er nog een update loopt
  2. Als je gelijktijdig een groot aantal plugins / thema's probeert te updaten
  3. Er is een compatibiliteitprobleem waardoor een storing ontstaat

Onderhoudsmodus uitzetten

Voor de onderhoudsmelding zet WordPress in de root van de website (dus veelal in de map public_html) een bestand genaamd '.maintenance'. Als je dat bestand verwijdert is de site weer beschikbaar. Er zijn twee manieren om dat bestand te verwijderen:

1. Met je FTP-programmaLog in met je FTP programma op de website server, ga naar de public_html en verwijder daar het .maintenance bestand

2. Via cPanel de cPanel filemanagerOpen de cPanel filemanager door in te loggen en rechtsboven op 'Bestandsbeheer' te klikken, en zorg dat verborgen bestanden weergegeven worden door rechtsboven in Bestandsbeheer op Instellingen te klikken. Plaats een vinkje bij 'Verborgen bestanden tonen (dotfiles)' en sla het scherm op

Vervolgens zie je in Bestandsbeheer het bestand staan en kun je deze verwijderen.

De website zal nu niet langer de onderhoudspagina tonen.

Voorkomen dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus

Je kunt op twee manieren voorkomen dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus:

1. Zorg dat je plugins compatible zijn met de WordPress versie die je gebruikt.

2. Update niet alle plugins gelijktijdig

Door plugins te updaten zodra er een update beschikbaar is werkt beter dan in een keer een grote reeks plugins updaten. Je voorkomt dan in veel gevallen ook dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus.