Foutmelding - 503 error melding oplossen

De 503 Internal Server Error kan voorkomen doordat alle resources gebruikt worden door huidige processen en/of door een grote stroom bezoekers.

Resource gebruik controleren

Allereerst is het noodzakelijk om het resource gebruik te controleren. Wanneer je via 'cPanel > Resource Usage' naar de pagina 'Snapshots' gaat kun je hier in de grafiek zien dat de resources boven de limieten zijn gekomen. Een lichtgekleurde lijn toont aan dat het proces meer resources nodig had dan beschikbaar was en daardoor niet gestart kon worden. Via het tabblad 'Processen' of 'HTTP Queries' kun je inzien welke processen of queries voor de pieken verantwoordelijk zijn.

Processen als oorzaak

Vaak is het een import/export/backup/email sync die veel resources gebruikt, of een incorrect gecodeerde functie. Je kunt de lijst van processen inzien via 'cPanel > Resource Usage > Snapshots'. Of processen afsluiten via de terminal via het ps aux / kill PID command.

Mocht je via de resource usage pagina zien dat de load door een bepaalde plugin word veroorzaakt, kun je het best deze plugin uitschakelen via WP-CLI.

Toename bezoek als oorzaak

Het is ook prima mogelijk dat het aantal bezoekers is gestegen en de website daardoor meer gelijktijdige verzoeken moet uitvoeren. Je kunt in dat geval het best de website optimaliseren en zorgen dat de caching correct is ingesteld. Wanneer dat al gebeurd is dan kun je het account het best upgraden naar meer resources.

PHP instellingen als oorzaak

Soms is het ook nodig de PHP instellingen te verhogen als van de memory_limit en de max_input_vars, zie onze handleiding. In het geval van WordPress kun je ook proberen het geheugen wat geladen wordt te verhogen van de standaard 64M naar een hoger aantal door de volgende regel op te nemen in de wp-config.php. Let wel op dat je het WordPress Memory limiet niet gelijk zet aan het totale limiet, gezien anders één enkel proces de resources van het gehele van het account in beslag kan nemen.

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );