Welke soorten website hosting zijn er

Wat is website hosting?

Een web host of web hosting service provider, is een zakelijke entiteit die de technologie en diensten biedt die nodig zijn voor de website van webpagina om op het internet te worden bekeken. Websites worden gehost of opgeslagen op speciale computers die servers heten.

Als internetgebruikers je website willen bezoeken moeten ze je website adres intypen in hun browser. Hun computer maakt verbinding met de server waarop de website wordt gehost en je webpagina's worden geleverd via de browser.

De meeste hosting bedrijven vereisen dat je je domeinnaam bezit om te hosten bij hen. Als je niet beschikt over een domeinnaam, zullen de hostingbedrijven je helpen om er een aan te schaffen.

Verschillende Soorten Website Hosting Services

• Shared Web Hosting – Bij deze vorm van hosting worden de middelen voor je website gedeeld met andere klanten. Je gebruikt aangewezen ruimte op de server die gedeeld wordt met vele anderen. De middelen die je zou kunnen delen omvatten bandbreedte, internetverbinding en het geheugen. Dit is ideaal als je liever klein begint en de goedkoopste vorm van hosting service wilt.
  • Dedicated Web Hosting - Bij deze hosting hoef je je server met niemand te delen. Je krijgt een eigen dedicated server ter beschikking en de vrijheid om deze te installeren met toepassingen die jij nodig hebt. Deze servers zijn onbeheerd, zodat jij de volledige controle hebt. Je kunt zelfs gebruik maken van tech support en alles voor je laten instellen. Maar deze hosting is erg duur en vereist veel onderhoud. Deze hosting is ideaal:
  • Cloud Hosting - Dit is een nieuwe vorm van hosting waarbij het niet vereist is dat je een specifieke machine als je server hebt. Je site wordt gehost op meerdere machines waardoor de load balancer wordt verdeeld. Dus ook als een machine uitvalt wordt de belasting verdeeld onder andere machines. Je betaalt alleen voor de resources die je gebruikt. Deze hosting kan duur zijn.
  • VPS Hosting - Ook wel Virtual Dedicated Server hosting genoemd. Deze hosting helpt je om de kosten van het runnen van een dedicated server te verminderen door hem op te delen waardoor hij als meerdere shared hosting servers handelt. Je kunt meerdere besturingssystemen draaien en applicaties en sites beheren in compartimenten. Je hebt ook een betere controle over de toewijzing van de middelen.
  • Tot slot: kies voor Cloud Hosting, VPS Hosting of Dedicated Web Hosting
    • Als je liever 100% controle hebt over de inhoud en toepassingen op de server;
    • als je weet hoe je applicaties kunt installeren, onderhouden en beheren (indien je dat niet wilt/kunt, neem dan de managed server variant)
    • als je niet willen inleveren op de prestaties en kwaliteit

Dus op basis van je eisen, voorkeuren en betaalbaarheid kun je de juiste hosting voor je diensten of website kiezen. Het wordt aanbevolen om te investeren in een betrouwbare server en robuuste oplossing voor je website.