Hoe interpreteer ik de access_logs

Access logs zijn statistische gegevens over de traffic op je website. Het kan zowel worden benaderd door de administrator alsook geselecteerde gebruikers, maar zonder beheerdersrechten en een beperkte hoeveelheid gegevens. Access logs bevatten informatie zoals hoeveel gebruikers de website bezochten, de IP-adressen, de tijd van toegang, de locatie waar de website is geopend, etc.

Frequente lezing van deze logs kan behulpzaam zijn bij het uitfilteren van kwaadwillende gebruikers, de beoordeling van traffic en beslissen hoe je de populariteit van je website kunt verhogen.

Locatie

Elke nacht worden de access_log regels van de vorige dat als een gzip bestand geplaatst in de /logs map. Je kunt dat bestand downloaden via je cPanel > Bestandsbeheer (File Manager). Als je die opstart zie je ondermeer de map /logs. Open die map door er dubbel op te klikken en selecteer dan het juiste .gz bestand.

Download access_logs

Interpretatie

De activiteiten van je bezoekers kunnen je helpen bij het structureren en het bijwerken van je website om tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruikers. Deze informatie is beschikbaar in de server log files. Om zinvolle gegevens uit de beschikbare statistieken te vinden, is het raadzaam om een logbestand analyzer te gebruiken, dit kan van vitaal belang zijn voor je marketing inspanningen. Een aantal analyses worden overigens al dagelijks gedaan door Awstats, zie cPanel > Metingen > Awstats.

Deze analyse geeft je informatie over gedrag, zoekteksten van elke gebruiker, een zoekpatroon met de geografische ligging, hun verwachtingen of het ontbreken daarvan, etc. die je helpen bij het bepalen van het soort content dat je website moet geven, om de prestaties van de site te verbeteren.

Echter, de sleutel tot het beste gebruik van deze analyse is om te weten hoe je er conclusies uit kunt trekken. De data moeten worden geanalyseerd om behulpzaam te zijn.

Een access log regel lijkt op het voorbeeld hieronder –

212.209.212.66 - [29/Jul/2017:00:35:33 -0500] "GET /data-mining.htm HTTP/1.1" 200 11631 "http://hoasted.com/" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 5.0)"

In deze regel zie je achtereenvolgens:

• 212.209.212.66 : Het IP-adres van de bezoeker. Hiermee is te achterhalen uit welk land de bezoeker komt.
  • - : In dit geval is de bezoeker niet ingelogd, anders staat hier de gebruikersnaam
  • [29/Jul/2017:00:35:33 -0500] : Het tijdstip/dag
  • "GET : Het commando. GET is ophalen pagina, POST is bijvoorbeeld een ingevuld formulier opslaan
  • /data-mining.htm : Welke pagina is opgehaald
  • HTTP/1.1" : Het protocol
  • 200 : De apache code. 200 is OK, 404 is bijvoorbeeld pagina niet gevonden.
  • 11631 : hoeveel bytes in dit geval datsa-mining.htm is.
  • "http://hoasted.com/" : de referrer, dwz vanaf welke pagina is deze pagina bezocht.
  • "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 5.0)" : Met welke browser is de site bezocht.

Je moet een aantal statistische gegevens in aanmerking nemen bij het bekijken van een access log:

• Een enkele gebruiker of een groep bezoekers, beiden vormen unieke gegevens voor jou. Elke bezoeker heeft zijn of haar eigen belangen en daarom kunnen ze een bezoek brengen aan een bepaalde niche op je site die aangeeft dat je je moet richten op het verrijken van de informatie in die sectie.
  • Het log registreert ook het aantal keren dat je site is bezocht door alle bezoekers en door een individuele (unieke) gebruiker.
  • Het totaal aantal keren dat een bepaalde pagina op je website is bezocht wordt ook gelogd.
  • Bandbreedte-dit kan een zeer belangrijk stukje informatie zijn. Bandbreedte is de totale hoeveelheid data die werden getransferd als een bezoeker je website of een bepaalde webpagina bezocht. Dus als je snel wil beoordelen welk deel van je website het meest benaderd is, is kijken naar bandbreedte gegevens erg behulpzaam.

Er is een verscheidenheid aan variabelen om rekening mee te houden bij het interpreteren van de access logs:

1. Datum en Tijd: De datum en het tijdstip van de log wanneer de gebruiker(s) de website heeft (hebben) benaderd en gebruikt.
  2. OS (Operating System): Verschillende soorten OS die zijn gebruikt zoals Microsoft, Linux, Mac OS etc.
  3. Gebruikte Web Browser
  4. Scherm Resolutie
  5. Geografische Locatie van de gebruiker
  6. Bestandstype