WordPress vast in onderhoudmodus

Tijdens het updaten van WordPress en van de plugins of thema's wordt automatisch een onderhoudspagina getoond op de website. Soms gaat er iets mis en blijft de website in de onderhoudsmodus zitten.

Waardoor kan het mis gaan?

Er zijn verschillende redenen waardoor de onderhoudspagina in beeld blijft:

1. Je sluit per ongeluk het tabblad in je browser terwijl er nog een update loopt
  2. Als je gelijktijdig een groot aantal plugins / thema's probeert te updaten
  3. Er is een compatibiliteitprobleem waardoor een storing ontstaat

Onderhoudsmodus uitzetten

Voor de onderhoudsmelding zet WordPress in de root van de website (dus veelal in de map public_html) een bestand: .maintenance
Als je dat bestand verwijdert is de site weer beschikbaar. Er zijn twee manieren om dat bestand te verwijderen:

1. Met je FTP-programma
    Log in met je FTP programma op de website server, ga naar de public_html en verwijder daar het .maintenance bestand
    Veelal doe je dat door met rechts op het bestand te klikken en te klikken op Delete:
  2. Via cPanel
    Log in op het cPanel van de website. Klik rechts boven op Bestandsbeheer:
    Standaard staat Bestandsbeheer al in de public_html map waar je website staat.
    Zorg dat verborgen bestanden weergegeven worden. Klik rechtsboven in Bestandsbeheer op Instellingen. Je komt dan in Voorkeuren. Zorg dat er een vinkje staat bij Verborgen bestanden tonen (dotfiles) en sla dat op met Save:
    Je ziet dan in de public_html de mappen en bestanden:

Klik eenmaal op het .maintenance bestand (het is dan blauw als hierboven) en kies dan bovenin Verwijderen (Delete):

Vink aan: Prullenbak overslaan en klik Confirm:
      De website zal nu niet langer de onderhoudspagina tonen.

Voorkomen dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus

Je kunt op twee manieren voorkomen dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus:

1. Zorg dat je plugins compatible zijn met de WordPress versie die je gebruikt.

2. Update niet alle plugins gelijktijdig
    Door plugins te updaten zodra er een update beschikbaar is werkt beter dan in een keer een grote reeks plugins updaten. Je voorkomt dan in veel gevallen ook dat WordPress vastloopt in de onderhoudsmodus.