Joomla uitgaande email goed instellen

Joomla maakt standaard gebruik van de 'php mail()' functie voor het versturen van emails. Dit kan soms ontvangstproblemen opleveren omdat het standaard e-mail adres [email protected] is. E-mails afkomstig van deze account-boxen kunnen bij ontvangers soms tot SPAM melding leiden. Om te zorgen dat vanuit Joomla de uitgaande email goed verstuurd ga je naar de Joomla Administrator pagina.

Joomla email installen:

 1. Klik Systeem en daarbinnen Algemene instellingen
 2. Klik het tabblad "Server
 3. Zorg dat mailverzending op Ja staat en de Groepsmail uitschakelen op Nee.

  Vul de afzender in (zorg dat het een bestaand emailadres in cPanel is) en de bijhorende naam in.

  Neem daarna de volgende instellingen over:

  Mailer

  SMTP

  SMTP Host

  Dit is de hostnaam van de SMTP server. Hier kun je hostingsecure.email invullen.

  SMTP Port

  Vul hier poort 587 in.

  SMTP Beveiliging

  Kies hier TLS. Alles wordt dan versleuteld verstuurd volgens de richtlijnen van de IETF.

  SMTP authenticatie

  Zet deze op Ja.    

  SMTP gebruikersnaam

  Vul hier het emailadres dat je wilt gebruiken in (let op; deze moet al aangemaakt zijn via cPanel)

  SMTP wachtwoord

  Dit is het wachtwoord dat bij het emailadres hoort.

Nog twee zaken die goed moeten worden ingesteld

 1. De cPanel > Email > Mail routing moet goed staan:  * Local Mail Exchanger indien alle email voor dit domein op de server zelf staat  * External Mail Exchanger indien de email voor dit domein elders staat (bijvoorbeeld Office365 of Google Workspace)
 2. In de DNS moet het SPF record ook juist zijn: de webserver moet opgenomen zijn in het record, bijvoorbeeld in geval van e-mail accounts bij Office 365:

v=spf1 +a +mx include:spf.myfasthosting.com include:spf.protection.outlook.com ~all

Grote aantallen emails verzenden

In het geval je grotere mailingen wilt versturen vanuit Joomla raden we je aan om gebruik te maken van de Hoasted Transactionele Mailserver. Dus als je website of webshop veelvuldig mails verstuurt, is het aan te raden gebruik te maken van deze dienst. Deze dienst is een simpele add-on waarmee email extreem snel en veilig verstuurd kan worden. De normale manier van verzenden duurt ongeveer 30-180 seconden om te versturen en te ontvangen, bij de transactionele email server duurt dat slechts 0,7 seconde. Dit verbetert de klantervaring flink en kan (afhankelijk van het webshop type en 'order flow') ook goed zijn voor conversie. Ook voorkom je daarmee dat je tegen het maximum aantal uitgaande emails van 125 per uur per account/website aanloopt.

Heeft dit artikel je goed geholpen? Dank voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden. Probeer opnieuw.