Veilig emailen: Minder inkomende spam ontvangen

Het kan voorkomen dat je op jouw e-mail account last hebt van inkomende spam berichten. Hiervoor zijn verschillende oplossingen. In dit artikel de meest belangrijke oorzaken en oplossingen.

Uitschrijven e-mail adres op website

Het is aan te raden om je gebruikte e-mail adressen op je website zo min mogelijk uit te schrijven. De reden hierachter is dat deze e-mail adressen snel worden gevonden door robots en vaak misbruikt worden om ongewenste mail naar te versturen. Beter is het gebruik van een contactformulier, of het bewust lastig leesbaar maken van je e-mail adres voor robots (bijvoorbeeld middels een afbeelding waar je adres in staat of door het gebruik van info [at] bedrijfnaam.nl). Dit verlaagt de kans dat je adressen in grote spam databases terecht komen.

Captcha instellen op contactformulier in WordPress

Geautomatiseerde bots speuren naast e-mail adressen tegenwoordig ook het web af op zoek naar formulieren die zij geautomatiseerd kunnen invullen met spam, phishing of malware bestanden. De meeste formulieren maken al gebruik van verschillende technieken om dit soort berichten te blokkeren, maar verreweg de meest effectieve manier hiervoor is een zogenaamd 'Captcha veld'. Een Captcha veld is knop waarin je als gebruiker gevraagd wordt om een code of series van afbeeldingen om te bewijzen dat jij geen robot bent. Door het toevoegen van een Captcha veld aan je formulier voorkom je direct veel ongewenste berichten. Onderstaand de stappen om captcha toe te voegen aan de meest populaire formulier plugins.

ContactForm7

Het toevoegen van een Captcha veld aan een formulier dat is gebouwd met ContactForm7 is relatief eenvoudig met behulp van onderstaande stappen:

1. Login met je Google account op de volgende pagina: https://www.google.com/recaptcha/admin#list
  2. Registreer je website op basis van de domeinnaam
  3. Noteer de site key en secret key die je hierbij ontvangt
  4. Login op het WordPress dashboard van je website en navigeer naar Contact > Integraties
  5. Selecteer de ReCaptcha optie en klik op configureer
  6. Vul hier de site key en secret key uit stap 3 in
  7. Open het formulier waar je de Captcha aan wilt toevoegen via Contact > Contact forms
  8. Voeg onderaan de pagina de shortcode [recaptcha] toe aan het formulier

GravityForms

Het toevoegen van een Captcha veld aan een formulier dat is gebouwd met GravityForms doe je op onderstaande wijze:

1. Login met je Google account op de volgende pagina: https://www.google.com/recaptcha/admin#list
  2. Registreer je website op basis van de domeinnaam
  3. Noteer de site key en secret key die je hierbij ontvangt
  4. Login op het WordPress dashboard van je website en navigeer naar Formulieren > Instellingen
  5. Voeg de site key en secret key toe om ReCaptcha te activeren voor alle formulieren op de website

Andere formulieren

Staat je formulier plugin er niet tussen, dan zijn er nog vele handleidingen te vinden via Google.

Captcha laten toevoegen door Hoasted support

Mocht je het toevoegen van een Captcha veld liever door ons laten uitvoeren, laat het dan gerust weten door een mailtje te sturen naar support@hoasted.com. Wij helpen je graag om dit snel een professioneel toe te voegen voor jouw website.

SPF instellingen toevoegen aan domeinnaam

Het SPF record is een extra vorm van beveiliging om een externe locatie toegang te geven om uit naam van de domeinnaam te e-mailen. Met behulp van PHP kun je in principe uit naam van ieder e-mailadres een bericht versturen. Of deze ook daadwerkelijk aankomt hangt er vanaf of het SPF record van de desbetreffende domeinnaam heeft toegestaan dat die server uit naam van de domeinnaam mag versturen. Zie onderstaand het SPF records dat wij aanraden te gebruiken.
v=spf1 +a +mx include:spf.myfasthosting.com ~all
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van Google Google Workspace of Microsoft 365 zal het SPF record toestemming moeten verlenen tot de servers van deze bedrijven om mail te versturen. Dit kun je doen met behulp van onderstaande regels voor resp. Google Workspace en Microsoft 365:
v=spf1 +a +mx include:spf.myfasthosting.com include:_spf.google.com ~all
v=spf1 +a +mx include:spf.myfasthosting.com include:spf.protection.outlook.com ~all
Bekijk ook onze handleiding voor meer informatie over het toevoegen van een SPF record in cPanel.

Stuur je e-mail niet automatisch door naar ander adres

Je kunt je e-mail automatisch door laten sturen naar bijvoorbeeld je Gmail of je Hotmail.com adres. Gevolg zal echter zijn dat de doorgestuurde e-mails frequent in de spammap daar terecht zullen komen. Als je een kopie van jouw e-mail in bijvoorbeeld je Gmail account wilt hebben, is het aan te raden met het Gmail account automatisch de e-mail op te halen, zie onze handleiding: Email instellen: Gmail

Instellen van spamfilter

Mochten er na bovenstaande stappen nog steeds spam berichten binnenkomen dan is het aan te raden om ook de instellingen in je eigen inbegrepen spamfilter in te stellen. Deze kun je zelf beheren vanuit cPanel. Bekijk voor meer informatie hierover ook onze handleiding over het aanmaken van een spamfilter.

SpamExperts inkomende mail filtering (betaalde dienst)

Als ondanks het Hoasted filter er toch nog veel spamberichten in je Postvak In komen, raden we je het SpamExperts filter aan. Met inkomende mail filtering van Spam Experts bescherm je jezelf tegen bedreigingen door het automatisch laten uitfilteren van 99,8% van alle spamberichten. Met slimme technologie wordt het filter iedere dag slimmer en worden niet enkel spam, maar ook bijvoorbeeld phishing berichten gefilterd. Het inkomende filter behoort tot de beste in de markt met een nauwkeurigheid van bijna 100% en kent bijna geen false positives. Kosten zijn 3 euro per domein per maand (per domein), inclusief je eigen SpamExperts login. Aanvragen hiervan kan via je klantenpaneel of support@hoasted.com.

SpamExperts uitgaande mail filtering

De uitgaande mail filtering is al volledig (en kosteloos) inbegrepen bij alle web hosting, WordPress hosting en WooCommerce hosting pakketten van Hoasted. Hiervoor hoef je niets te doen.