Staging omgeving opzetten voor WordPress

Wanneer je wijzigingen op je website liever niet op de live/productieomgeving (de website versie die je klanten/bezoekers ook zien) wilt maken, heb je de mogelijkheid om zogenaamde staging omgeving op te zetten. Hiermee kloon/kopieer je een website naar een tijdelijk (sub)domein, zodat je daar je wijzigingen kunt doorvoeren zonder dat je klant er iets van merkt. Met name handig bij te testen van nieuwe functionaliteit, plugins, upgrades of visuele wijzigingen. Na het afronden van je test zet je de nieuwe versie van je website live, of voer je de geteste wijzigingen ook door op je live omgeving.

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om werken met een live- en staging omgeving voor je website:

Optie 1: Installatron staging opzet (beginner)

1. Login op je cPanel omgeving en ga naar Domains > Create A New Domain.

Knop wanneer je een nieuw domein wil toevoegen

Maak daar een nieuw subdomein aan, bijvoorbeeld clone.domein.nl

2. Vink Share document root uit.

Nieuw domein aanmaken. Subdomein aanmaken.

3. Scrol naar beneden naar Applications en open je WordPress installatie .

Applications overzicht met geïnstalleerde WordPress website.

4. Je komt dan in het volgende scherm:

Installatron WordPress websites overzicht.

waar je rechtsboven klikt op het Clone icoon:

Knop die ingedrukt moet worden om een clone van je WordPress pagina te maken.

5. Je komt dan in het Clone scherm (voorbeeld voor een .com domein):

Schermopname van een webhosting configuratiepaneel met velden voor locatie-URL, thuisdirectory, databasenaam, tabelvoorvoegsel, domein en optionele directory.

6. Hier vul je de map (Directory) in waar je wilt dat je staging omgeving moet komen. We raden aan om de default blog in Directory te verwijderen, de site is dan direct beschikbaar onder clone.domein.nl of clone.domein.com.
  7. Klik nu op de Clone knop onderaan het scherm en Installatron doet alles voor je: kopiëren bestanden, maken nieuwe database en importeren huidige database, aanpassen van de wp-config.php. Je ziet als resultaat nu twee Wordpress installs bij Installatron:

Gebruikersinterface van een WordPress-beheerdersdashboard met gegevens van 'My blog' en 'My blog Clone', inclusief links naar de site en wp-admin, versie-informatie, bestands- en databasegrootte, en data van installatie en laatste update.

De staging omgeving is nu beschikbaar onder bijvoorbeeld http://clone.domein.nl. Je kunt daar vervolgens de gewenste wijzigingen doorvoeren en testen, alvorens de draaiende site te vernieuwen!

De staging website live brengen gaat in drie stappen:

1. De huidige website backuppen met Installatron en die backup downloaden.
  2. De huidige website en database verwijderen met Installatron (Installatron importeert alleen als de public_html map leeg is).
  3. De staging website met Installatron importeren op de live website.

Je kunt hiervoor ook Hoasted inschakelen, mail dan support@hoasted.com.

Optie 2: Staging opzet met WP Staging plugin (intermediate)

WP Staging is een gratis WordPress plugin om een staging website op te zetten en van daaruit te testen. Met de Pro versie (zie https://wp-staging.com/) kun je ook wijzigingen in de staging site met een druk op de knop publiceren. Hier de stappen met de gratis versie om een site te klonen:

1. Na installatie heb je in je Dashboard in de rechterkolom WP Staging. Klik daarop en kies vervolgens Start.
  2. Op het volgende scherm kies je “Create New Staging Site”
  3. Geef een korte naam, bv stagingsite en klik op “Start Cloning”

Interface van het kloonproces van een website met stappen voor overzicht, scannen en klonen, een tekstveld om de nieuwe site te benoemen, en menu's voor database tabellen, bestanden en geavanceerde opties.

4. Als het gereed is, verschijnt het volgende scherm met de melding Congratulations en de knop: “Open Staging Site”:

Succesmelding op een webpagina na het klonen van een WordPress-site, met een lijst van voltooide taken zoals het kopiëren van database tabellen en bestanden, en een link om de nieuwe staging site te openen.

In de betaalde Pro versie zit een Push functie om de website live te zetten.

Optie 3: Staging opzet op basis van GIT met VersionPress (advanced)

Dit werkte niet doordat de gedownloade VersionPress (laatste versie niet alpha) niet werkt met de Git versie op onze server. Melding bij uitvoeren in de shell (na commando

wp unalias):

wp vp activate

“Git version  detected with which there are known issues. Please install at least version 1.9 (this can be done side-by-side and VersionPress can be [configured](http://docs.versionpress.net/en/getting-started/configuration#git-binary) to use that specific Git version). [Learn more]( http://docs.versionpress.net/en/getting-started/installation-uninstallation#git).”

VersionPress is een gratis WordPress plugin met naast de mogelijkheid om een Staging Omgeving te maken, ook een versiecontrole aan boord heeft om bv gedane wijzigingen weer ongedaan te maken en databases samen te voegen. De basis van deze plugin is git, een tool die veel developers al gebruiken.

1. Download VersionPress vanaf https://github.com/versionpress/versionpress/releasesNa installatie en klikken op Activeren, kom je in een scherm waar de Environment Name gevraagd wordt, bv dev Als je dat hebt ingevuld, klik op de knop Activate VersionPress. Na installatie van VersionPress hoger dan 2.0 kun je gebruik maken van je shell toegang om een clone te maken met het volgende WP-CLI commando:

wp vp clone --name=staging
  1. Als dat klaar is, kun je via internet naar http://www.jouwdomein.nl/staging !VersionPress heeft namelijk de bestanden gekopieerd, nieuwe databasetabellen gemaakt, die beginnen met bv wp_staging_* en de wp-config.php in de staging map aangepast!
  2. Extra mogelijkheid: wijzigingen publicerenNu komt een van de mooiste pluspunten van VersionPress: je kunt de wijzigingen samenvoegen met de productiesite zonder dat wijzigingen op de productiesite overschrijven worden. Hiervoor gebruik je het commando:

wp vp pull --from=staging