Staging omgeving opzetten voor WordPress

Wanneer je wijzigingen op je website liever niet op de live/productie omgeving (de website versie die je klanten ook zien) wilt maken, heb je de mogelijkheid om zogenaamde staging omgeving op te zetten. Hiermee kloon/kopieer je een website naar een tijdelijk (sub)domein, zodat je daar je wijzigingen kunt doorvoeren zonder dat je klant er iets van merkt. Met name handig bij te testen van nieuwe functionaliteit, plugins, upgrades of visuele wijzigingen. Na het afronden van je test zet je de nieuwe versie van je website live, of voer je de geteste wijzigingen ook door op je live omgeving.

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om werken met een live- en staging omgeving voor je website:

Optie 1: Installatron staging opzet (beginner)

1. Login op je cPanel omgeving en Open je Installatron omgeving (onderaan bij Webapplications).
  2. Je komt dan in het volgende scherm:

waar je rechtsboven klikt op het Clone icoon:

3. Je komt dan in het Clone scherm:

4. Hier vul je de map (Directory) in waar je wilt dat je staging omgeving moet komen. Je hebt ook de mogelijkheid om met subdomeinen te werken, echter zul je dan van tevoren eerst nog je gewenste subdomeinen in cPanel moeten toevoegen, al dan niet voorzien van een SSL certificaat.
  5. Klik nu op de Clone knop onderaan het scherm en Installatron doet alles voor je: kopiëren bestanden, maken nieuwe database en importeren huidige database, aanpassen van de wp-config.php.Je ziet als resultaat nu twee Wordpress installs bij Installatron:

De staging omgeving is nu beschikbaar onder http://www.domein.nl/staging. Je kunt daar vervolgens de gewenste wijzigingen doorvoeren en testen, alvorens de draaiende site te vernieuwen!

Optie 2: Staging opzet met WP Staging plugin (intermediate)

WP Staging is een gratis WordPress plugin om een staging website op te zetten en vandaaruit te testen. Met de Pro versie (zie https://wp-staging.com/) kun je ook wijzigingen in de staging site met een druk op de knop publiceren. Hier de stappen met de gratis versie om een site te klonen:

1. Na installatie heb je in je Dashboard in de rechterkolom WP Staging. Klik daarop en kies vervolgens Start.
  2. Op het volgende scherm kies je “Create New Staging Site”
  3. Geef een korte naam, bv stagingsite en klik op “Start Cloning”

4. Als het gereed is verschijnt het volgende scherm met de melding Congratulations en de knop: “Open Staging Site” :

Optie 3: Staging opzet op basis van GIT met VersionPress (advanced)

Dit werkte niet doordat de gedownloade VersionPress (laatste versie niet alpha) niet werkt met de Git versie op onze server. Melding bij uitvoeren in de shell (na commando
wp unalias):

wp vp activate

“Git version  detected with which there are known issues. Please install at least version 1.9 (this can be done side-by-side and VersionPress can be [configured](http://docs.versionpress.net/en/getting-started/configuration#git-binary) to use that specific Git version). [Learn more]( http://docs.versionpress.net/en/getting-started/installation-uninstallation#git).”

VersionPress is een gratis WordPress plugin met naast de mogelijkheid om een Staging Omgeving te maken, ook een versiecontrole aan boord heeft om bv gedane wijzigingen weer ongedaan te maken en databases samen te voegen. De basis van deze plugin is git, een tool die veel developers al gebruiken.

1. Download VersionPress vanaf https://github.com/versionpress/versionpress/releasesNa installatie en klikken op Activeren, kom je in een scherm waar de Environment Name gevraagd wordt, bv dev Als je dat hebt ingevuld, klik op de knop Activate VersionPress. Na installatie van VersionPress hoger dan 2.0 kun je gebruik maken van je shell toegang om een clone te maken met het volgende WP-CLI commando:

wp vp clone --name=staging

2. Als dat klaar is, kun je via internet naar http://www.jouwdomein.nl/staging !VersionPress heeft namelijk de bestanden gekopieerd, nieuwe databasetabellen gemaakt, die beginnen met bv wp_staging_* en de wp-config.php in de staging map aangepast!
  3. Extra mogelijkheid: wijzigingen publicerenNu komt een van de mooiste pluspunten van VersionPress: je kunt de wijzigingen samenvoegen met de productiesite zonder dat wijzigingen op de productiesite overschrijven worden. Hiervoor gebruik je het commando:

wp vp pull --from=staging